Slavi Košir
Marko Zupan
Meta Potočnik
Škof Gregorij Rožman (foto: Nadškofija Ljubljana)
Škof Gregorij Rožman | (foto: Nadškofija Ljubljana)

Božični nagovor škofa Gregorija Rožmana slovenskim rojakom pred 6o leti

13.01.2020, 19:01 Rok Mihevc msgr. Franci Trstenjak

Tokratna oddaja Prijatelji Radia Ognjišče je prinesla posnetek radijske oddaje, ki je bila ustvarjena pred več kot 60 leti v Clevelandu v Ameriki in je bila celo objavljena na vinilni plošči. To ploščo smo pridobili in tako ste lahko slišali nekaj božičnih pesmi, kakor so jih odpeli naši rojaki pred več desetletji in tudi govor škofa Gregorija Rožmana. Tukaj ga objavljamo.

Lep krščanski božič želim vsem, ki to oddajo poslušajo!

Božič pomeni kristjanom prihod Odrešenika na zemljo. Zaradi greha je bila zemlja prekleta in oropana blagoslova. Ker si jedel od drevesa, je razsodil Bog Adamu, bodi prekleta zemlja zaradi tebe. Trnje in osat ti bo rodila, v potu svojega obraza boš užival kruh. Kakor siva megla, je božja jeza ležala nad zemljo in človeštvom. V sveti noči je stopil učlovečeni Bog na zemljo, uvrstil se je v članstvo človeškega rodu.

Z njim je prišel grešnim dušam mir iskajočemu in dvomečemu umu luč in žalostnim srcem upanje. Mir, luč in upanje je poklical za vse, a dobe ga ne vsi, samo tisti, ki so voljni srečati odrešenika z vero in ljubeznijo. Betlehemski pastirji so blage volje šli k jaslicam, kamor jih je povabil angel in našli so dete v plenice povito, ga molili v preprostosti srca in brez hlimbe in brez dvoma so nesli s seboj na domove dotlej nepoznan sladek mir.

O, da bi vsak Slovenec Jezusa našel v njegovi Cerkvi za letošnji božič in da nobeden ne bi ostal zunaj, kjer ni le tema, ampak mraz, mraz ...

 

Ko bi vsi tisti, ki božjega deteta niso našli, ga vsaj resno iskali, kakor modri iz Jutrovega, pa ne na dvoru Heroda, tam ga ni, a tam, kjer je. A kje je? Jezus živi in deluje v svoji Cerkvi. Živ organ je ustanovil, ki njegovo zveličavno delo nadaljuje in ga bo nadaljeval med vsemi narodi in rodovi do konca človeške zgodovine. Organiziral je Cerkev po vzorcu živega telesa. On sam je glava, iz njega vzhaja in se preliva v vse ude življenjska moč, mi pa naj bi bili udje, ki zajemajo življenje iz božjega življenja glave tega skrivnostnega telesa.

Kdor hoče in želi srečati Jezusa, ga sreča v Cerkvi. V njej postane ud Kristusovega telesa, le tedaj je in mora biti živ in delaven ud, kadar je včlanjen v organizem Cerkve, kakršen se je pod vodstvom Svetega Duha izoblikoval do današnjega dne.

O, da bi vsak Slovenec Jezusa našel v njegovi Cerkvi za letošnji božič in da nobeden ne bi ostal zunaj, kjer ni le tema, ampak mraz, mraz ... V Cerkvi ima Gospod pripravljeno daritev in daritveni obred sv. obhajila. Z vezjo svoje največje ljubezni želi povezati srca in duše svojih vernikov v eno in kjer se to zgodi, tam je angelska pesem konkretna resnica postala »mir ljudem na zemlji, ki so blage volje«.

To bi bil resnično zaželjen božični dar in če naj vam želim obilnih božičnih darov, vam najprej želim zvrhano mero blage volje. Vsem vam in sebi za vso bodočnost.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem , Oddaje
Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc) Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc)

Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je vrsto analitikov prisilil, da podvomijo v svojo strokovnost in znanje. Dan pred invazijo na Ukrajino še vedno ni bilo moč verjeti, da je tako tvegana poteza ...

O avtorju