Praznični kruh za družino in živino
Hrana in okolje | 07.01.2020, 10:13 Rok Mihevc
Ali veste, kako se lotiti poprtnika? Božični kruh ima bogato trdicijo, zato je bil leta 2013 vpisan v register nesnovne kulturne dediščine. Te dni je tudi v naših prostorih močno dišalo, saj nas je s tem prazničnim kruhom razveselila poslušalka Nada Lunder z Dobregapolja.
Poprtnik je posebni kruh, obredni kruh, ki se ga peče za tri svete večere. Včasih so ga spekli za prvi sveti večer in ga razrezali na praznik Svetih treh kraljev in razdelili družinskim članom, sosedom, prijateljem in živini. Dali so ga tudi v vodnjak, da voda ne bi presahnila in na polje, da bi dobro rodilo.
Posebnost tega kruha je, da je lepo okrašen z drobnimi okraski iz živalskega in rastlinskega sveta. Glavna je sveta družina. Zvezdic je 12, toliko kot je mesecev, smrečic 7, kolikor je dni v trendu, ptičkov je toliko, kolikor je družinskih članov.
Lepo je videti, kako ljudje ostajajo zvesti običajem, dragoceno je, da se družinske navade ohranjajo, saj to prinese dodatno globino praznikom. Na nek način smo gotovi in vemo, da nas to obredje ponese do prazničnega razpoloženja. Ena takih je tudi Nada Lunder, ki je nosilka in ambasadorka krušne dediščine, ki v delavnicah uči priprave, peke in pravilnega razumevanja poprtnika. Ta obogati praznično omizje in obrede. Prisluhnite Svetovalnici, v kateri lahko slišite, kako se lotite priprave in kakšen je njegov duhovni pomen. Z nami so bili Milka Debeljak, Nada Lunder in Jože Senegačnik.