
Poprtnik | (foto: Rok Mihevc)
Praznični kruh za družino in živino
Hrana in okolje | 07.01.2020, 10:13 Rok Mihevc
Ali veste, kako se lotiti poprtnika? Božični kruh ima bogato trdicijo, zato je bil leta 2013 vpisan v register nesnovne kulturne dediščine. Te dni je tudi v naših prostorih močno dišalo, saj nas je s tem prazničnim kruhom razveselila poslušalka Nada Lunder z Dobregapolja.
Poprtnik je posebni kruh, obredni kruh, ki se ga peče za tri svete večere. Včasih so ga spekli za prvi sveti večer in ga razrezali na praznik Svetih treh kraljev in razdelili družinskim članom, sosedom, prijateljem in živini. Dali so ga tudi v vodnjak, da voda ne bi presahnila in na polje, da bi dobro rodilo.
Posebnost tega kruha je, da je lepo okrašen z drobnimi okraski iz živalskega in rastlinskega sveta. Glavna je sveta družina. Zvezdic je 12, toliko kot je mesecev, smrečic 7, kolikor je dni v trendu, ptičkov je toliko, kolikor je družinskih članov.