Mateja Subotičanec
Aleš Karba
Andrej Šinko
Poprtnik (foto: Rok Mihevc)
Poprtnik | (foto: Rok Mihevc)

Praznični kruh za družino in živino

07.01.2020, 10:13 Rok Mihevc

Ali veste, kako se lotiti poprtnika? Božični kruh ima bogato trdicijo, zato je bil leta 2013 vpisan v register nesnovne kulturne dediščine. Te dni je tudi v naših prostorih močno dišalo, saj nas je s tem prazničnim kruhom razveselila poslušalka Nada Lunder z Dobregapolja.

Poprtnik je posebni kruh, obredni kruh, ki se ga peče za tri svete večere. Včasih so ga spekli za prvi sveti večer in ga razrezali na praznik Svetih treh kraljev in razdelili družinskim članom, sosedom, prijateljem in živini. Dali so ga tudi v vodnjak, da voda ne bi presahnila in na polje, da bi dobro rodilo.

Posebnost tega kruha je, da je lepo okrašen z drobnimi okraski iz živalskega in rastlinskega sveta. Glavna je sveta družina. Zvezdic je 12, toliko kot je mesecev, smrečic 7, kolikor je dni v trendu, ptičkov je toliko, kolikor je družinskih članov.

Poprtnik
Poprtnik © Rok Mihevc
Lepo je videti, kako ljudje ostajajo zvesti običajem, dragoceno je, da se družinske navade ohranjajo, saj to prinese dodatno globino praznikom. Na nek način smo gotovi in vemo, da nas to obredje ponese do prazničnega razpoloženja. Ena takih je tudi Nada Lunder, ki je nosilka in ambasadorka krušne dediščine, ki v delavnicah uči priprave, peke in pravilnega razumevanja poprtnika. Ta obogati praznično omizje in obrede. Prisluhnite Svetovalnici, v kateri lahko slišite, kako se lotite priprave in kakšen je njegov duhovni pomen. Z nami so bili Milka Debeljak, Nada Lunder in Jože Senegačnik.

Nada Lunder s poprtnikom
Nada Lunder s poprtnikom © Rok Mihevc

Poprtnik
Poprtnik © Drago Stanovnik

Poprtnik
Poprtnik © Matjaž Maležič

Poprtnik
Poprtnik © Marija Golobič

Poprtnik
Poprtnik © Katarina Ramač

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Hrana in okolje, Svetovalnica

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...

O avtorju