Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Sveto pismo (foto: Unsplash)
Sveto pismo | (foto: Unsplash)

Gregor Čušin: Molitev je odnos, je iti z Bogom v posteljo

Duhovnost | 04.01.2020, 17:28 Rok Mihevc

Duhovni pomisleki se na našem radiu nadaljujejo tudi v letu 2020. Na svoj značilen način jih pripravlja Gregor Čušin, ki zase pravi da je glumač, kristjan, oče šestih otrok, mož ene žene in verujoč v enega Boga.

Količina današnjih informacij je neprebavljiva
Gregor Čušin nas je lani predramil s pomisleki, z vsakodnevnimi razmišljanji ob odlomkih Svetega Pisma. Zakaj v življenju sploh premišljevati, zakaj misliti s svojo glavo? »Opažam, da mnogi ljudje sploh še niso odrasli. Vsi smo potisnjeni in prisiljeni v to, da dobimo prežvečeno. Količina informacij, ki jih vsakodnevno prejmemo, je neprebavljiva, zato jih dobimo spasirane. Kot mehko hrano, ki jo vzamemo za svojo in ne premislimo, kaj smo zaužili.

Prenažrli smo se spasirane božje besede
Imam mnenje o vsem in vsaki stvari, imam pa toliko »zaletara«, kot rečemo Gorenjci, da vem, kdaj mnenje povedati in kdaj ne. Imam mnenje o astrofiziki, ampak o njej ne bom govoril, ker nimam pojma o njem. O gledališču pa imam veliko pojma, zato mnenje jasno povem. Prav tako si mnenje o evangelicij upam povedati na glas, ker je to moj osebni premislek in pomislek. Prenažrli smo se spasirane božje besede v stoletjih, jaz zdaj to grizem, žvečim in prežvekujem.

Duhovni pomislek
Duhovni pomislek © Rok Mihevc
Svet je postal bolj blag
Mislil sem, da poznam evangelij, a sem ugotovil, koliko je področij, ki jih ne poznam. To so misli, ki sem jih dobil prežvečene in jih tako tudi sprejel. Potem sem bil prisiljen zapisati svojo misel in začel sem drugače gledati na vse skupaj. V teku prejšnjega leta sem veliko prežvečil in to me je precej spremenilo. Svet je postal bolj blag in bolj prizanesljivo gledam na stvari. Ugotavljam, koliko ljudi z različnimi skrbmi je prišlo k Jezusu in kako je on njim odgovarjal blago, duhovito, ostro in tudi z jezo, če je bilo potrebno.

Prepričan je, da ga pri pisanju vodi Sveti Duh
Pomisleki tudi mene presenetijo. Ko jim prisluhnem, se vprašam, od kod tebi to Gregor? Vem, da tega nisem sposoben in da to presega moj talent. Imam pa prirojene toliko gorenjske predrznosti, da si upam to povedati na glas in zapisati. Včasih se še sam ustrašim pri kakšni misli, ali bodo ljudje to razumeli. Ampak pravim, naj prežvečijo, če pa ne prebavijo, naj izbruhajo.

Molitev je odnos, je iti z Bogom v posteljo
Naš Bog ni božanstvo in nekaj oddaljenega, ampak je naš osebni Bog, ki ima obličje in srce prav zame. Imam pravico in dolžnost, da ga osebno spoznavam, nimam pa nobene pravice vsiljevati ga drugim. Tu govorim o osebnem odnosu, ne samo pogovoru. Mislimo namreč, da je molitev pogovor z Bogom, v resnici pa je odnos. Tako kot pogovor z ženo ni nič. Če bi se z njo samo pogovarjal, ne bi imela šestih otrok. Molitev je odnos, je iti z Bogom v posteljo, ga sprejeti v intimo. Mi pa ostajamo pri pogovoru, zato je toliko bledih kristjanov.

Gregor Čušin
Gregor Čušin © Matej Kržišnik

Duhovnost, Sol in luč
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.