Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Volitve, volilna skrinjica (foto: Pixabay)
Volitve, volilna skrinjica | (foto: Pixabay)

Pravnik dr. Toplak: Praviloma se volilna zakonodaja leto dni pred volitvami ne spreminja

Slovenija | 29.01.2020, 12:28 Alen Salihović

Do konca leta bi morali poslanci izpolniti odločbo ustavnega sodišča glede protiustavnosti dela volilne zakonodaje. Če tega ne bodo storili, nas je zanimalo ali bi bile volitve protiustavne. Dr. Jurij Toplak eden vodilnih evropskih strokovnjakov na področju volilnega prava pravi, da ne bodo. Je pa v pogovoru za Radio Ognjišče spomnil na mednarodno uveljavljeno pravilo, da se leto dni pred volitvami zakonodaja ne spreminja.


Poslanci imajo sedaj na mizi predlog o ukinitvi volilnih okrajev in uvedbo relativnega prednostnega glasu. Zbrali so 59 podpisov poslancev, potrebujejo jih 60. »To bi bila dobra rešitev, če bi ukinili volilne okraje in uvedli preferenčni glas. Sicer je splošno sprejeti mednarodni standard, da se v zadnjem letu pred volitvami volilna pravila naj ne bi spreminjala. Ampak Slovenije je tukaj pred dilemo, ali imeti volitve z zakonom v katerem je protiustavnost, ali pa spremeniti zakonodajo v zadnjem letu. Obe rešitvi nista najbolj posrečeni, ampak se bo treba odločiti za eno od teh dveh,« je povedal dr. Toplak.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.