Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Svetopisemski maraton (foto: www.svetopisemskimaraton.si/)
Svetopisemski maraton | (foto: www.svetopisemskimaraton.si/)

Greste tudi vi na maraton?

Svet | 25.01.2020, 07:08 Marta Jerebič

Z jutrišnjo nedeljo Svetega pisma se bo v Sloveniji začel tudi svetopisemski maraton, 24-urno branje Svetega pisma v kapeli Antonovega doma na Viču v Ljubljani, ki se bo sklenilo 1. februarja. Po posameznih župnijah pripravljajo krajše različice.

Glavni pobudnik svetopisemskega maratona je Svetopisemska družba Slovenije, ki ga je prvič pripravila že leta 2007. Od takrat naprej udeležba v Ljubljani vsako leto raste. »Sprva je bilo kar težko nabrati ljudi za vse termine. To je bila generacija starejših ljudi, zdaj pa smo privabili tudi mlade, pridejo iz mladinske skupine in gimnazije Želimelj, že kar nekaj let prihajajo iz škofijskih zavodov, mladi iz župnij, tako da imamo spekter od majhnih in velikih. Pred leti, ko so gostovali pri sv. Jožefu, so prihajali tudi otroci iz Angelinega vrtca, tako da imamo zdaj že spekter od majhnih do velikih,« je povedala članica organizacijskega odbora Katarina Zupančič.

Eva Strajnar je povzela izkušnje bralcev, ki pravijo, da marsikdo pravi, da je prvič prebral eno izmed knjig v Svetem pismu. »Rečejo: 'To me je pa res nagovorilo. Tam sem sedel in poslušal in povsem drugače dojel Sveto pismo kot do zdaj.'«

Nekatere župnije so se odločile za mini maraton. Lani jih je bilo več kot 80, tudi letos bo tako. Po nekaterih župnijah na primer preberejo enega od Evangelijev ali vsak dan berejo eno uro pred mašo. Letošnje geslo je Živite kot otroci luči. »Včasih kristjani pozabljamo, kakšno identiteto nosimo. Smo žalostni, razočarani, teži nas življenje, kar je normalno. Vendar je Kristus v nas položil svojo luč in smo poklicani, da živimo kot otroci luči in jo prinašamo drugim. To želimo spomniti,« je še povedala Eva Strajnar.

Sveto pismo
Sveto pismo © Unsplash

V Antonovem domu na Viču v Ljubljani vsak dan pripravljajo tudi spremljevalni dogodek. Seznam zanimivih gostov in pričevalcev najdete tukaj.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...