Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Tone Gorjup
Jezus (foto: Pixabay)
Jezus | (foto: Pixabay)

Papež spodbuja k temeljitejšem poznavanju Jezusa

19.01.2020, 15:07 s. Brigita Zelič

Kot navadno ob nedeljah, je tudi danes opoldne papež Frančišek z okna apostolske palače v Vatikanu nagovoril množico zbrano na Trgu sv. Petra. Vse je spodbudil k želji po temeljitejšem poznavanju Jezusa, ki ga je celo Janez Krstnik samo postopno odkrival, o čemer govori današnji evangeljski odlomek.

Molimo za delo medicinskih sester in babic


Po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu je nato sveti oče izrazil svoje veselje nad tem, da je leto 2020 mednarodno označeno za "leto medicinske sestre in babice". Dejal je, da so medicinske sestre najštevilčnejše zdravstvene delavke, babice pa opravljajo morda najbolj plemenitega med poklici. Povabil je, naj molimo zanje, da bodo svoje dragoceno delo kar najbolje opravljale.

Bog daruje svojega Sina za rešitev človeštva

Apostol Janez, za razliko od ostalih treh evangelistov, ne opisuje dogodka Jezusovega krsta, temveč podaja pričevanje Janeza Krstnika o tem dogodku, ko pravi: "Videl sem in pričujem" (prim. Jn 1,29-34). Sveti Duh je, po besedah papeža Frančiška, Janezu Krstniku razodel popolno novost. Dejansko, medtem, ko je v vseh verstvih človek tisti, ki Bogu nekaj ponudi in žrtvuje, je v Jezusovem primeru tako, da Bog daruje svojega Sina za rešitev človeštva. Janez izrazi svoje veliko začudenje z besedami, ki jih ponavljamo pri vsaki sv. maši: »Glejte, Božje Jagnje, ki odvzema greh sveta.«

Otroci smo, Božji otroci!


Pričevanje Janeza Krstnika nas vabi, naj vedno znova začenjamo svojo pot vere. Naj nas preseneča Božja izbira, da je On sam na naši strani, da je solidaren z nami grešniki in da svet rešuje zla tako, da ga popolnoma prelaga nase. Sveti oče nas vabi: »Od Janeza Krstnika se učimo in si ne domišljamo, da Jezusa že poznamo, da o njem že vse vemo (prim. Jn 1,31). Ni tako. Ustavimo se pri evangeliju, morda se celo zazremo v Kristusovo ikono "Svetega Obličja". Premišljujmo z očmi in še bolj s srcem in pustimo, da nas pouči Sveti Duh, ki nam v notranjosti govori: To je On! Božji Sin je, ki je iz ljubezni postal darovano jagnje. On, on sam, samo on je trpel in odkupil greh vsakega od nas, greh sveta in tudi moje grehe. Vse. Vse je naložil nase in nam jih odvzel, da bi končno lahko bili svobodni in ne več sužnji zla. Da, še vedno smo ubogi grešniki, a vendar ne sužnji, ne, ne sužnji: otroci smo, Božji otroci!«

Opoldanski nagovor je papež Frančišek sklenil s prošnjo k Devici Mariji, naj nam izprosi moči pričevati o njenem Sinu Jezusu; da bi o njem pričevali z veseljem, z življenjem osvobojenim od zla in z besedo prežeto z vero in iskreno hvaležnostjo.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...