Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Podpisovanje (foto: Pixabay)
Podpisovanje | (foto: Pixabay)

Zbiranje podpisov v podporo papežu Frančišku končano

Svet | 17.01.2020, 13:13 Marta Jerebič

Društvo Operando je končalo akcijo zbiranja podpisov v podporo papežu Frančišku. Prek spleta in po župnijah se je pod pismo podpore podpisalo več kot 2200 ljudi. Društvo bo darilno knjigo papežu predalo med eno od splošnih avdienc.

Predsednik Društva Operando Nace Volčič je z akcijo zadovoljen, saj so ljudje začeli razmišljati o papežu in njegovem delu. »Dobil sem občutek, da zelo malo vemo o tem, kakšno Cerkev si papež želi,« je povedal za Radio Ognjišče.

2213 podpisov se morda sliši malo. A dejstvo je, da kar nekaj župnikov ni dovolilo zbiranja podpisov po župnijah. Zato se Volčič še posebej zahvaljuje tistim župnikom in prostovoljcem, ki so zbrali pogum in pomagali društvu. O tem se je pogovarjal tudi z nuncijem v Sloveniji Jean-Mari Speichom. »Tisto, kar apostolskega nuncija čudi, je to, kako malo svobodne se laiki počutijo v svojih farah in slepo sledijo, tudi če jim vest govori drugače. Verjamem, da je ta akcija odprla še neko novo poglavje, ki je mnogo globlje in ima veliko opraviti z odnosom župnikov do laikov in odnosom laikov do župnikov. Nuncij je povedal preprosto: v Cerkvi mora biti vsak svoboden povedati svoje mnenje in delovati, kot mu narekuje srce.«

Znova je oživelo vprašanje laikov v naši Cerkvi. Koliko se čutijo svobodne izražati lastno mnenje in slediti svojim prepričanjem, tudi če gre nasproti tistemu, kar morda misli ali reče duhovnik.

Darilna knjiga poleg podpisov vsebuje tudi 170 izjav podpore. »Ljudje so v glavnem pisali o spoštovanju, ki ga čutijo do papeža, o tem, kako pomembno se jim zdi, da se zoperstavi klikam znotraj in zunaj Cerkve, o tem, kako pomebno je, da se zavzema za najbolj uboge in odrinjene, največkrat pa je bilo izraženo to, da papež zelo očitno sledi evangeliju, kakršnega nas je učil Jezus Kristus. V knjigi je vsaka od njih prevedena tudi v španski jezik in prepričan sem, da bodo papeža zelo razveselile.« Darilna knjiga je en korak dlje od zgolj molitve za Frančiška, je še poudaril Volčič.

1. januarja ste končali akcijo zbiranja podpisov v podporo papežu Frančišku. Kakšen je bil odziv? Ste z njim zadovoljni?

Smo zadovoljni. In to iz več razlogov. Prvič, z akcijo smo prispevali k temu, da se je o papežu in njegovem delu začelo še bolj govoriti. Ljudje, tudi tisti, ki prej niso razmišljali toliko o tem, so se začeli pogovarjati, spraševati vprašanja, razmišljati... to je eden od zelo pozitivnih stranskih učinkov te akcije. Dobil sem občutek, da zelo malo vemo o tem, kakšno Cerkev si papež želi.

Drugo kar je, znova je oživelo vprašanje laikov v naši Cerkvi. Koliko se čutijo svobodne izražati lastno mnenje in slediti svojim prepričanjem, tudi če gre nasproti tistemu, kar morda misli ali reče duhovnik. Izkazalo se je, da so ljudje, ki to zmorejo in so to tudi naredili, ampak je žal še vedno veliko takšnih, ki si ne upajo narediti koraka, če ga prej ne potrdi župnik ali druga avtoriteta, kar je po svoje zelo pomenljivo.

In tretje, glavno seveda, da smo uspeli akcijo uspešno zaključiti, zbrati 2213 podpisov, torej ljudi, ki so se podpisali pod naše pismo podpore in ga bo v kratkem, kot darilo, prejel tudi papež Frančišek.

Pri zbiranju so vam pomagali posamezniki po župnijah - od kod je bil največji odziv?

Ne bi rad župnij rangiral glede na to, kolikšen je bil odziv, ker je v bistvu najbolj pomembno to, da so k akciji pristopili in naredili korak, za razliko od mnogih drugih župnij. Zato tukaj res ena velika zahvala tistim župnikom in prostovoljcem, ki so zbrali pogum in nam pomagali.

Treba je tudi povedati, da je veliko prostovoljcev, ki so se angažirali v tej akciji, podpise zbiralo tudi izven svojih domačih župnij, tako da je tudi s tega vidika težko meriti odziv na takšen način.
Bi si pa osebno želel, da bi bil odziv večji in bolj pozitiven, ker so bili takšni tudi naši nameni.

Ponekod župniki niso dovolili zbiranja, o tem ste se pogovarjali tudi z nuncijem v Sloveniji. Kako se je odzval na takšno novico?

Žal mi je, ampak takšnih župnikov je bilo zelo veliko. Akcija je bila dobro medijsko podprta, tudi po zaslugi vašega radia, tako da so bili vsi ali vsaj večina seznanjeni z našimi motivi in razlogi glede darila papežu Frančišku.

Nuncij, kot sem povedal že zadnjič, je izrazil skrb nad tem. Pred nekaj dnevi sva se z ženo še enkrat sestala z njim in spet je beseda nanesla tudi na to.

Tisto, kar apostolskega nuncija čudi, je to, kako malo svobodne se laiki počutijo v svojih farah in slepo sledijo, tudi če jim vest govori drugače. Verjamem, da je ta akcija odprla še neko novo poglavje, ki je mnogo globlje in ima veliko opraviti z odnosom župnikov do laikov in odnosom laikov do župnikov. Nuncij je povedal preprosto: v Cerkvi mora biti vsak svoboden povedati svoje mnenje in delovati, kot mu narekuje srce.

Je že znano, kdaj boste te podpise predali papežu? V kakšni obliki?

No to je bil glavni razlog za ponovni sestanek z monsinjorjem Jean-Marie Speichom. V Operandu smo najprej načrtovali, tudi zaradi najinega bližajočega se odhoda v Peru, da bi darilno knjigo (ki je mimogrede že natisnjena) predali kar nunciju on pa bi jo prenesel papežu Frančišku. Ampak nuncij je želel, da to naredimo osebno na eni od sredinih avdienc. Zdelo se mu je pomembno, da papežu izročimo to darilo in mu hkrati povemo, kaj predvsem navadni ljudje mislijo o njegovem delu. Rekel je, da v tem času zelo potrebuje našo podporo. Darilna je en korak dlje od zgolj molitve za Frančiška.

Prek spleta ste zbirali tudi mnenja ljudi, kako vidijo papeža Frančiška. Koliko se je nabralo teh in kakšno vlogo so imele v tej akciji?

Torej, zbrali smo 170 izjav podpore in te so res odlično obogatile darilno knjigo. Vse skupaj so dale dober vtis, kaj in kako mislimo o papežu. Ljudje so v glavnem pisali o spoštovanju, ki ga čutijo do papeža, o tem, kako pomembno se jim zdi, da se zoperstavi klikam znotraj in zunaj Cerkve, o tem, kako pomembno je, da se zavzema za najbolj uboge in odrinjene, največkrat pa je bilo izraženo to, da papež zelo očitno sledi evangeliju, kakršnega nas je učil Jezus Kristus. V knjigi je vsaka od njih prevedena tudi v španski jezik in prepričan sem, da bodo papeža zelo razveselile.

Svet
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...