Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Razglasitev Prešernovih nagrad (foto: Jože Bartolj)
Razglasitev Prešernovih nagrad | (foto: Jože Bartolj)

Znani dobitniki Prešernovih nagrad

Novice | 15.01.2020, 13:30 Jože Bartolj Slovenska tiskovna agencija

Upravni odbor Prešernovega sklada je v prostorih SNG Opera in balet Ljubljana razglasili dobitnike letošnjih Prešernovih nagrad, najvišjih priznanj Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti.

Prešernovo nagrado prejmejo ustvarjalci, za življenjski opus, ki je trajno obogatil slovensko kulturno zakladnico: Tokrat jo prejmeta fotograf Stojan Kerbler in koreograf in baletni plesalec Milko Šparemblek. Kot piše v utemeljitvi, je Kerbler nedvomno osrednja osebnost slovenske fotografije, njegov fotografski opus pa je čudovita freska bivanja in življenja haloških ljudi in predstavlja resnično vrednoto nacionalnega pomena. Šparemblek sodi v generacijo svetovno znanih umetnikov, ki so s svojim delom prispevali k spremembi razmišljanja o plesu v današnjem času. Z 91. leti in sedmimi desetletji dolgo ustvarjalno potjo je najstarejši še aktivni koreograf na svetu, njegov opus pa obsega več kot 150 baletnih, opernih in dramskih predstav.

Nagrade Prešernovega sklada pa prejmejo ustvarjalci za pomembne umetniške dosežke v zadnjih treh letih. Letos so to: oblikovalec Nejc Prah, igralka Nina Ivanišin, glasbenik Luka Juhart, režiser Rok Biček, prevajalka Suzana Koncut in kostumograf Alan Hranitelj.

Prešernovo proslavo 7. februarja v Cankarjevem domu bo režijsko oblikoval Veno Taufer.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...