Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Podjetniki (foto: pixabay.com)
Podjetniki | (foto: pixabay.com)

Najbolj navdihujoča slovenska družinska podjetja v letu 2019

Slovenija | 14.01.2020, 13:37 Alen Salihović

Že vse od leta 2014 družba Ernst&Young Slovenija v decembru predstavi deset najbolj navdihujočih slovenskih družinskih podjetij. Vodja družinskega podjetništva pri omenjeni družbi Mojca Emeršič je v pogovoru za Radio Ognjišče povedala, da je v zgodbah podjetij, predstavljenih lani ob koncu leta, posebej do izraza prišla velika povezanost lastnikov z zaposlenimi.

Tudi največji svetovni in evropski velikani, med njimi denimo Walmart, Volkswagen, Nike, L'Oreal, so družinska podjetja. V Sloveniji takšna podjetja predstavljajo 83 odstotkov gospodarstva, zato EY Slovenija že od leta 2014 njihove podjetniške zgodbe popisuje v vsakoletni izdaji knjige družinskega podjetništva v Sloveniji. Letošnjih deset podjetij, ki dopolnjujejo zbirko 60 zgodb v zadnjih šestih letih, svojo uspešnost potrjuje na mednarodnih trgih.
»V zgodbah podjetij, predstavljenih v letošnji knjigi, posebej do izraza pride velika povezanost lastnikov z zaposlenimi. Pogosto lastniki še vedno vzpostavljajo neposreden stik z zaposlenimi ter ostajajo odprti in dostopni, da lahko z njimi odkrito rešujejo težave. Klub temu, da je za marsikatero družinsko podjetje izziv razmejevanje poslovnega in družinskega, pa je pogosto ravno sproščenost tista, ki dodatno motivira zaposlene ter prispeva k njihovi povezanosti, zavzetosti in pripadnosti, kar pozitivno vpliva na rast in razvoj podjetja,« je povedala Mojca Emeršič.

Zbirki zgodb uspešnih slovenskih družinskih podjetij se je pridružilo novih 10

Barjans: Nove standarde čistoče postavljajo Vrhničani
Bio-Sad: Steklenica s sporočilom o družinski tradiciji pri vseh slovenskih trgovcih
Hubat: Delo v logistiki zahteva celega človeka
Incom: Vsak dan več kot dva milijona sladoledov in izdelkov zamrznjenega programa
Kodila: Hrana je danes užitek
Labena: Sodelovanje s farmacevtsko industrijo, novi postopki za odkrivanje rakavih obolenj in preprečevanje poškodb vrhunskih športnikov
Pekarna Pečjak: Jajčne testenine so bile zlata jama
Pobles: Butični izdelovalec unikatnega pohištva višjega cenovnega razreda
Škerjanc: Od gobic prek taburejev do osmih milijonov letno
Tehnos: Kmetijski stroji iz Slovenije na štiri celine

Knjiga o družinskem podjetništvu 2019.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.