Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Preizkušnja, trpljenje (foto: Pixabay)
Preizkušnja, trpljenje | (foto: Pixabay)

Papež: Ko sam izkusiš preizkušnjo, si lahko bliže trpečemu

Svet | 08.01.2020, 11:02 Marjana Debevec

Sveti Pavel je na nevarni poti, ko so morali z ladjo iskati zatočišče na Malti, kljub strahu, ki ga je gotovo doživljal, poskrbel za vse ostale potnike ter jim vlival upanje, je papež poudaril med dopoldansko splošno avdienco. Bivanje na tem sredozemskem otoku pa mu je dalo priložnost, da je tisto, kar je oznanjal, tudi na svoji koži uresničil.

Prosimo Gospoda, da bi nas v vsaki preizkušnji podpirala vera. Tako bomo občutljivi na številne brodolome ljudi ob nas in jih bomo znali sprejeti s tisto bratsko ljubeznijo, ki prihaja od Jezusa, je ob sklepu kateheze dejal papež. To nas rešuje pred mrazom brezbrižnosti in nečloveškosti.

»Gre za zakon evangelija: ko vernik izkusi odrešenje, ga ne zadrži zase, ampak ga podeli naprej. Preizkušani kristjan je prav gotovo lahko bližje trpečemu, svoje srce pa ima lahko bolj odprto in rahločutno do drugih«, je dejal sveti oče.

Pavel nas uči živeti preizkušnje tako, da se stisnemo k Jezusu. Na ta način bo v nas dozorelo prepričanje, da Bog lahko deluje v vsaki okoliščini, tudi v navideznem neuspehu. Obenem pa nam zagotavlja, da bo tisti, ki se Bogu daruje iz ljubezni, obrodil sad.

Papež Frančišek
Papež Frančišek © VaticanMedia

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.