Jože Bartolj
Miha Močnik
Helena Križnik
14.12.2019, 13:20 Alen Salihović

Slovenska politika enotna: stališče sodišča Evropske unije ne izniči arbitražne razsodbe

Sedaj je tudi uradno. Generalni pravobranilec je odločil, da Sodišče Evropske unije ni pristojno za obravnavo slovenske tožbe proti Hrvaški glede arbitraže. Na podlagi tega mnenja sicer še ni mogoče sklepati o sodbi, saj mu sodniki sledijo le v polovici primerov. Kaj to pomeni za arbitražno razsodbo, smo vprašali profesorja mednarodnega pomorskega prava dr. Marka Pavliho. Dejal je, da je žal takšno odločitev sodišča pričakoval, vseeno pa dodal, da upanje umre zadnje.

Pravobranilec je jasen, Slovenija se v očitkih proti Hrvaški opira na premiso, da je bila meja določena z arbitražno razsodbo. Vendar pa ta ni bila izvršena in zato po mnenju pravobranilca z vidika prava EU meja med državama ni bila določena. Da je pravobranilec narobe razumel slovensko tožbo je v Luksemburgu že dejala slovenska agentka Maja Menard. Da ta odločitev v ničemer ne posega v arbitražno razsodbo je za Radio Ognjišče nedavno dejal tudi nekdanji ustavni sodnik Ernest Petrič.

Predsednik republike Borut Pahor je po srečanju štirih predsednikov prav tako dejal, da je arbitraža določila mejo, zato tega ne more spremeniti današnje stališče pravobranilca. S Pahorjem so se strinjali tudi predsedniki parlamenta, državnega sveta in vlade Dejan Židan, Alojz Kovšca in Marjan Šarec. Tudi zunanji minister Miro Cerar pravi, da ni nihče rekel, da Hrvaški ni treba izvršiti arbitražne odločbe:

Predsednik SDS Janez Janša je odločitev pospremil z zapisom na Twitterju. »Kot da vlada tega ne bi vedela vnaprej,« je pripomnil in zunanjega ministra Cerarja pozval, naj denar za stroške plača iz svojega žepa. Razočaranje so ob tem izrazili v NSi. Vodja poslanske skupine Jožef Horvat.

Na podlagi mnenja pravobranilca sicer še ni mogoče sklepati o sodbi Sodišča EU, saj mu sodniki lahko sledijo, lahko pa tudi ne. Sodbo se pričakuje v nekaj mesecih, neuradno v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

O avtorju

Peter Sušnik (photo: p. Ivan Rampre/RV) Peter Sušnik (photo: p. Ivan Rampre/RV)

V OZN o zunajsodno pobitih žrtev revolucije

Članice »Partnerstva za mir in spravo v resnici« so prvič v zgodovini samostojne Slovenije na Uradu Združenih narodov za človekove pravice v Ženevi opozorile na problem zunajsodno ...

Potica (photo: Boris B.Voglar / Dobrote Slovenskih kmetij) Sestra Nikolina in Matjaž Merljak v studiu Radia Ognjišče (photo: Izidor Šček)

Nasveti sestre Nikoline: Božična potica

Za dobro božično potico je treba imete dobre sestavine in tudi pravi recept. Priznana avtorica kuharskih knjig, sestra Nikolina, je v današnji oddaji Svetovalnica natrosila nekaj nasvetov za ...

Papež Frančišek (photo: Günther Simmermacher / Pixabay) Papež Frančišek (photo: Günther Simmermacher / Pixabay)

VIDEO: Papež Frančišek v letu 2019

Za papeža Frančiška je leto 2019 šesto leto njegovega pontifikata, v katerem je praznoval 83. rojstni dan in 50. obletnico duhovniškega posvečenja. Kot vsako leto pa se je moral soočati s škandali ...