Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Kardinala Tagleja smo snemali v filipinskem kolegiju v Rimu (foto: ARO)
Kardinala Tagleja smo snemali v filipinskem kolegiju v Rimu

VIDEO: Kardinal Tagle na čelo pomembnega vatikanskega dikasterija

Svet | 10.12.2019, 12:21 Robert Božič

Papež je na včerajšnji praznik Brezmadežne za novega prefekta Kongregacije za evangelizacijo narodov imenoval manilskega nadškofa, kardinala Luisa Antonia Tagleja. Ta poteza po pisanju analitikov 62-letnemu azijskemu prelatu povečuje možnost, da bi nekega dne morda postal papež. Spomnimo, da je kardinal Tagle odprl tudi letošnji misijon na Radiu Ognjišče.

Kongregacija za evangelizacijo narodov je za Sveti sedež še posebej pomembna, celo v takšni meri, da je njen prefekt poimenovan 'rdeči papež'. Je vodja misijonov po svetu; v njegovi pristojnosti so imenovanja škofov na misijonskih območjih, upravlja tudi veliko premoženje v nepremičninah v Rimu in drugod.

Frančišek s tem imenovanjem daje še večji zagon Cerkvi, ki gre med ljudi. Kardinal Tagle je znan po tem, da zna biti blizu ljudem, zna stati med Božjim ljudstvom; ima enako občutljivost za geografska in bivanjska obrobja kot Bergoglio. To smo spoznali tudi radijci ob snemanju pogovora z njim za radijski misijon. Ker je bil kardinal Tagle predsednik Mednarodne karitas, je že doslej veliko potoval po misijonskih deželah. In kaj ga je pri tem najbolj šokiralo? Za Radio Ognjišče je dejal:

"Ko vidim katastrofe, ne samo naravne katastrofe, ampak katastrofe, ki jih povzroča človek, na primer vojne, konflikte, suženjstvo, trgovina z ljudmi, me šokira to, da se nismo naučili lekcije. Po 1. in 2. svetovni vojni bi si mislili, da smo se kaj naučili, da bi preprečili nasilje ali zlorabo denarja za uničenje drug drugega, žal pa se vse to nadaljuje. Z današnjim pristopom do okolja – v Aziji in na Filipinih imamo tajfune, cunamije, vulkanske izbruhe – se vidi, da se nismo ničesar naučili. To me šokira. Hkrati pa, ko grem po svetu, vidim številne ljudi, ki pomagajo drugim ljudem. Zato je tudi upanje. Zdi se, da se počasi učimo. Dobrota ljudi je vedno tu. Ko vidimo trpljenje, pomagamo."

Tagleja je za kardinala imenoval že Benedikt XVI. leta 2012.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...