Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Žiga Turk (foto: www.ljubljana.si)
Žiga Turk

Bolj kot o državljanstvu bi se morali pogovarjati, kaj bo Mlinarjeva delala

Slovenija | 10.12.2019, 12:34 Alen Salihović

Angelika Mlinar je tudi uradno kandidatka za kohezijsko ministrico. Bolj kot to, ali ima slovensko državljanstvo, bi se po besedah publicista Martina Nahtigala morali spraševati, kakšen bo njen doprinos temu ministrstvu. Pomisleke ima tudi profesor Žiga Turk.

Izvršni odbor SAB je odločil, da tudi uradno predlaga koroško Slovenko Angeliko Mlinar za novo ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijo. Ta je prejšnji teden že vložila tudi vlogo za slovensko državljanstvo, čeprav od Avstrije dovoljenja zanj še ni dobila. Premier Marjan Šarec zaupa presoji predsednice SAB Alenke Bratušek. Ob tem je izrazil upanje, da bo do imenovanja prišlo že na decembrski seji državnega zbora.

Bolj kot slovensko državljanstvo pa bi, tako Nahtigal, ki ceni delo Mlinarjeve moralo javnost zanimati, kakšen bo njen doprinos ministrstvu za kohezijo, ki se nenehno sooča s težavami pri črpanju evropskih sredstev. »Vsi vemo, da so težave že dlje časa, bili smo priča tudi dokaj množičnemu odhodu zaposlenih. Tako da je vprašanje, ali res obljublja neke spremembe. Vsi se trenutno ukvarjamo s tem, od kod je Angelika Mlinar, ne pa, kaj bi Angelika Mlinar realno počela. To je veliko bolj pomembno vprašanje za Slovenijo, sploh v luči tega, da imamo vedno težave z črpanjem evropskih sredstev in neke zagate kot nazadnje z informacijskim sistemom, ki ni prestal testa Evropske komisije,« je opozoril Nahtigal.

Tudi profesor Turk je dejal, da je lepo, da je koroška Slovenka in evropsko razgledana, a vseeno dodal pomislek. »Edina stvar, ki me moti, je pa tisto, kar si pravzaprav želimo od politike. Od nje si želimo, da deli usodo ljudstva. Se pravi, da ko Angelika Mlinar glasuje na seji vlade, da ima nekje v podzavesti, da je vse, o čemer glasuje, povezano s tem, kako bo šlo slovenskim otrokom, kako bodo starši dobili zdravstveno oskrbo ali pa prostor v domu za ostarele,« je povedal Turk in v oddaji SVPM še slikovito dodal, da v takšnih primerih Mlinarjeva »nima kože v igri tukaj v Sloveniji«. »Ne trdim, da bi karkoli naredila za Avstrijo, mogoče jo bo vseeno manj skrbelo za Slovenijo kot nekoga, ki je tukaj. Če govorimo o resorju, ki bo usmerjal evropska sredstva, morda gledaš drugače na prednosti. Če imaš starše, stare starše, otroke, sorodnike v Sloveniji in so odvisni od tega, ali bodo šla evropska sredstva v izgradnjo domov za ostarele ali pa v izgradnjo železniških tirov ali pa širokopasovnega omrežja, je razlika, ali so tukaj ali tam,« je še dejal Turk.

Slovenija, Spoznanje več
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...