Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Silvestrovanje z brezdomnimi (foto: Katoliška Cerkev)
Silvestrovanje z brezdomnimi | (foto: Katoliška Cerkev)

Vincencijeva zveza dobrote pripravlja 25. silvestrovanje z brezdomnimi

Slovenija | 31.12.2019, 09:16 Alen Salihović

Prostovoljci in zaposleni Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote bodo na silvestrovo v Študentskem domu Vincencij že 25. leto zapored silvestrovali z brezdomnimi. Postregli jim bodo s slavnostno silvestrsko večerjo ter poskrbeli za kulturni in družabni program s tombolo. Obiskala jih bosta tudi predsednik republike in nadškof.

Gre za edino večjo prireditev za brezdomne, ki je namenjena vsem ljubljanskim brezdomcem, je povedala strokovna sodelavka Vincencijeve zveze dobrote Nuša Zavašnik. Po njenih besedah se bodo ob 25. silvestrovanju, ki predstavlja tudi 25 let njihovega dela z brezdomci, spomnili vseh preteklih let.

Zanje to pomeni košček doma, en košček topline in pripadnosti na silvestrski večer.

V ta namen bodo prostovoljci pripravili kratek film, s katerim se bodo spomnili preteklih let. Jubilej bo prinesel tudi bogatejšo tombolo, na silvestrovanju pa bodo skupaj s prostovoljci odkrili geslo, ki jih bo spremljalo pri druženju v letu 2020. 40 prostovoljcev za okoli 100 brezdomcev pripravlja tudi skeč, pester program in slavnostno silvestrsko večerjo. Ob polnoči pa bodo skupaj nazdravili novemu letu.
»Zanje to pomeni košček doma, en košček topline in pripadnosti na silvestrski večer. Obenem pa, da se skupaj spomnimo tega, kar smo celo leto preživljali, saj imamo dnevni center za brezdomce in z marsikaterim smo skupaj čez celo leto in je potem to tudi praznovanje celega leta našega druženja,« je še dejala Zavašnikova.
Prostovoljce posebej veseli, da je letos častni pokrovitelj silvestrovanja predsednik republike Borut Pahor, kar vidijo kot njegov izraz podpore delu in prizadevanjem Vincencijeve zveze. Brezdomce bo Pahor obiskal ob začetku silvestrovanja že sedmič zapovrstjo, pridružila pa se jim bosta tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore in vizitator reda lazaristov Franc Rataj.

V Sloveniji več kot 6700 brezdomnim oseb

Po podatkih ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je brezdomcev, ki so vključeni v socialnovarstvene programe, od 2000 do 3900. A poleg teh obstajajo še t. i. prikriti brezdomci. V državnem statističnem uradu, kjer podatkov o brezdomcih ne zbirajo, pa so pred dvema letoma ob mednarodnem dnevu brezdomcev navedli podatek društva Brezdomni do ključa, v katerem so združene vse organizacije, ki delajo z brezdomci. Ta pravi, da je po njihovih ocenah bilo v letu 2016 v Sloveniji nekaj več kot 6700 brezdomnih oseb, poroča STA.

Slovenija, Sociala
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.