Damijana Medved
Jakob Čuk
Tanja Dominko
Sveti trije kralji (foto: Pixabay)
Sveti trije kralji | (foto: Pixabay)

Glejte, glejte, kaj je tam, trije kralji gredo k nam!

27.12.2019, 11:05 Tone Gorjup

Božične noči ne moremo prav praznovati, če ne mislimo na tiste, ki so v tej uri v stiskah, lačni, ki trpijo … Te besede novomeškega škofa Andreja Glavana pri letošnji polnočnici so lahko spodbuden uvod v letošnjo Trikraljevsko akcijo, ki smo jo začeli te dni.

Rojstvo Jezusa in vsakega človeka je razlog za veselje, a če novo življenje prihaja v svet negotovosti, trpljenja, revščine, je to tudi razlog za skrb. Ravnatelj Misijonskega središča Slovenije Matjaž Križnar je ob začetku akcije spomnil, da nas »božični čas navdaja s tem veseljem odrešenja, ki nam ga je Bog podaril kot tisto zastonjsko ljubezen usmiljenja do vsakega izmed nas. Nam daje zgled, da bi tudi mi drug drugemu prinašali odrešenje in si pomagali, da bi imeli čim bolj človeka vredno življenje.«

To je razlog, da naši misijonarji odhajajo v dežele, kjer Jezusa še ne poznajo. Poleg veselega oznanila lajšajo tudi njihovo stisko, saj mnogi živijo v nezavidljivih razmerah. Papež Frančišek je z izrednim misijonskim mesecem v letošnjem oktobru želel, da se v Cerkvi poživi misijonska zavest. In Trikraljevska akcija, ki jo poznamo v Sloveniji že več desetletij in se bo končala na praznik Gospodovega razglašenja, je lepa priložnost za to.

Sv. trije kralji hodijo od hiše do hiše
Sv. trije kralji hodijo od hiše do hiše © Rok Mihevc
Mladi v domove prinašajo blagoslov Novorojenega in hkrati zbirajo darove za misijone. Matjaž Križnar, je povedal, da v misijonskem središču, ki akcijo organizira, z zbranimi darovi odgovarjajo na »prošnje oz. razne projekte, ki so že deloma začeti ali šele začenjajo.« Z letošnjo akcijo bomo zbirali za pomoč pri reintegraciji uličnih otrok v Etiopiji; za gradnjo dodatnih šolskih razredov ter dveh osnovnih šol na Madagaskarju; obnovo in dozidavo internatov v Mozambiku in Nigeriji; za opremo za šolo in tehnične delavnice v Braziliji in Kongu; za gradnjo večnamenske dvorane v Beninu ter za nakup aparata za ultrazvok v Ruandi.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...