Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Sveti trije kralji (foto: Pixabay)
Sveti trije kralji | (foto: Pixabay)

Glejte, glejte, kaj je tam, trije kralji gredo k nam!

| 27.12.2019, 11:05 Tone Gorjup

Božične noči ne moremo prav praznovati, če ne mislimo na tiste, ki so v tej uri v stiskah, lačni, ki trpijo … Te besede novomeškega škofa Andreja Glavana pri letošnji polnočnici so lahko spodbuden uvod v letošnjo Trikraljevsko akcijo, ki smo jo začeli te dni.

Rojstvo Jezusa in vsakega človeka je razlog za veselje, a če novo življenje prihaja v svet negotovosti, trpljenja, revščine, je to tudi razlog za skrb. Ravnatelj Misijonskega središča Slovenije Matjaž Križnar je ob začetku akcije spomnil, da nas »božični čas navdaja s tem veseljem odrešenja, ki nam ga je Bog podaril kot tisto zastonjsko ljubezen usmiljenja do vsakega izmed nas. Nam daje zgled, da bi tudi mi drug drugemu prinašali odrešenje in si pomagali, da bi imeli čim bolj človeka vredno življenje.«

To je razlog, da naši misijonarji odhajajo v dežele, kjer Jezusa še ne poznajo. Poleg veselega oznanila lajšajo tudi njihovo stisko, saj mnogi živijo v nezavidljivih razmerah. Papež Frančišek je z izrednim misijonskim mesecem v letošnjem oktobru želel, da se v Cerkvi poživi misijonska zavest. In Trikraljevska akcija, ki jo poznamo v Sloveniji že več desetletij in se bo končala na praznik Gospodovega razglašenja, je lepa priložnost za to.

Sv. trije kralji hodijo od hiše do hiše
Sv. trije kralji hodijo od hiše do hiše © Rok Mihevc
Mladi v domove prinašajo blagoslov Novorojenega in hkrati zbirajo darove za misijone. Matjaž Križnar, je povedal, da v misijonskem središču, ki akcijo organizira, z zbranimi darovi odgovarjajo na »prošnje oz. razne projekte, ki so že deloma začeti ali šele začenjajo.« Z letošnjo akcijo bomo zbirali za pomoč pri reintegraciji uličnih otrok v Etiopiji; za gradnjo dodatnih šolskih razredov ter dveh osnovnih šol na Madagaskarju; obnovo in dozidavo internatov v Mozambiku in Nigeriji; za opremo za šolo in tehnične delavnice v Braziliji in Kongu; za gradnjo večnamenske dvorane v Beninu ter za nakup aparata za ultrazvok v Ruandi.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.