Jože Bartolj
Andrej Jerman
Helena Križnik
Cerkev sv. Katarine, Betlehem (foto: Alen Salihović)
Cerkev sv. Katarine, Betlehem | (foto: Alen Salihović)

Koliko kristjanom iz Gaze bo za božič dovoljeno v Betlehem?

23.12.2019, 17:01 Petra Stopar

Med božičnimi prazniki se v kraj Jezusovega rojstva zgrinja največje število romarjev, po nekaterih ocenah več kot milijon. Med njimi je vsako leto tudi več sto kristjanov z območja Gaze. Njim mora potovanje na Zahodni breg odobriti Izrael, ki pa je letos z izdajo dovoljenj okleval.

Ob dveh milijonih muslimanov na zaprtem območju Gaze živi približno 1000 kristjanov, ta skupnost pa se po poročanju portala Crux hitro zmanjšuje, še posebej, odkar je leta 2007 na oblast prišlo gibanje Hamas. Pred prazniki kristjane skrbi, da ne bodo mogli potovati na svete kraje in se ob teh priložnostih srečati s svojci.

Po poročanju časnika Haaretz je izraelski odbor za palestinske zadeve od 950 prejetih prošenj za vstop v Betlehem in Jeruzalem letos ugodil le 100, in sicer za posameznike, starejše od 45 let. Prošnje ostalih je zavrnil, kar je sprožilo veliko ogorčenja.

Katoliški voditelji skupaj z latinskim patriarhatom v Jeruzalemu so zato Izraelu poslali odprto pismo, v katerem so zapisali: »Tako, kot je vsem narodom po svetu dovoljen vstop v Betlehem za praznovanje božiča, imajo tudi kristjani iz Gaze pravico, da praznujejo Jezusovo rojstvo v njegovem rojstnem kraju.« Izrael je včeraj po navedbah Cruxa vendarle sporočil, da bo izdal dovolilnice »v skladu z varnostnimi ocenami in ne glede na starost«.

Kraj Jezusovega rojstva, Betlehem
Kraj Jezusovega rojstva, Betlehem © Alen Salihović

Ne pozabimo, da so kristjani v Gazi, tako kot v Ramali, Beit Sahourju in Jeruzalemu, potomci prvih kristjanov.


Župnik Gabriel Romanelli upa, da bo na ta božič župnijska cerkev v Gazi prazna. »Sliši se čudno, toda v resnici bi to pomenilo, da je Izrael kristjanom podelil dovoljenje za obisk jaslic v Betlehemu. Ne pozabimo, da so kristjani v Gazi, tako kot v Ramali, Beit Sahourju in Jeruzalemu, potomci prvih kristjanov in imajo bolj kot kdorkoli od nas pravico, da na božično noč obiščejo Gospodov rojstni kraj,« je Romanelli povedal v pogovoru za italijansko uredništvo agencije Vatican News.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu
Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika) Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

»Napad na korita je uspel.«

Zgodil se je končni razplet velike ofenzive slovenskega levega meščanskega razreda na vse možne pozicije. Desna opcija je izgubila vse volitve, levica ima zdaj absolutno oblast. Kako je to slabo ...