Mateja F. Novljan
Andrej Novljan
Marjana Debevec
Cerkev sv. Katarine, Betlehem (foto: Alen Salihović)
Cerkev sv. Katarine, Betlehem | (foto: Alen Salihović)

Koliko kristjanom iz Gaze bo za božič dovoljeno v Betlehem?

23.12.2019, 17:01 Petra Stopar

Med božičnimi prazniki se v kraj Jezusovega rojstva zgrinja največje število romarjev, po nekaterih ocenah več kot milijon. Med njimi je vsako leto tudi več sto kristjanov z območja Gaze. Njim mora potovanje na Zahodni breg odobriti Izrael, ki pa je letos z izdajo dovoljenj okleval.

Ob dveh milijonih muslimanov na zaprtem območju Gaze živi približno 1000 kristjanov, ta skupnost pa se po poročanju portala Crux hitro zmanjšuje, še posebej, odkar je leta 2007 na oblast prišlo gibanje Hamas. Pred prazniki kristjane skrbi, da ne bodo mogli potovati na svete kraje in se ob teh priložnostih srečati s svojci.

Po poročanju časnika Haaretz je izraelski odbor za palestinske zadeve od 950 prejetih prošenj za vstop v Betlehem in Jeruzalem letos ugodil le 100, in sicer za posameznike, starejše od 45 let. Prošnje ostalih je zavrnil, kar je sprožilo veliko ogorčenja.

Katoliški voditelji skupaj z latinskim patriarhatom v Jeruzalemu so zato Izraelu poslali odprto pismo, v katerem so zapisali: »Tako, kot je vsem narodom po svetu dovoljen vstop v Betlehem za praznovanje božiča, imajo tudi kristjani iz Gaze pravico, da praznujejo Jezusovo rojstvo v njegovem rojstnem kraju.« Izrael je včeraj po navedbah Cruxa vendarle sporočil, da bo izdal dovolilnice »v skladu z varnostnimi ocenami in ne glede na starost«.

Kraj Jezusovega rojstva, Betlehem
Kraj Jezusovega rojstva, Betlehem © Alen Salihović

Ne pozabimo, da so kristjani v Gazi, tako kot v Ramali, Beit Sahourju in Jeruzalemu, potomci prvih kristjanov.


Župnik Gabriel Romanelli upa, da bo na ta božič župnijska cerkev v Gazi prazna. »Sliši se čudno, toda v resnici bi to pomenilo, da je Izrael kristjanom podelil dovoljenje za obisk jaslic v Betlehemu. Ne pozabimo, da so kristjani v Gazi, tako kot v Ramali, Beit Sahourju in Jeruzalemu, potomci prvih kristjanov in imajo bolj kot kdorkoli od nas pravico, da na božično noč obiščejo Gospodov rojstni kraj,« je Romanelli povedal v pogovoru za italijansko uredništvo agencije Vatican News.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA) Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA)

Golobov kalifat

Težko sem prebiral knjigo, ki opisuje trpljenje maloštevilnih kristjanov v Iraku, Siriji in okolici. Težko pa zato, ker je bilo mučno brati opis mučenj. Najprej so zahtevali, da so kristjani ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...