Jože Bartolj
Miha Močnik
Alen Salihović
Cerkev sv. Katarine, Betlehem (foto: Alen Salihović)
Cerkev sv. Katarine, Betlehem | (foto: Alen Salihović)

Koliko kristjanom iz Gaze bo za božič dovoljeno v Betlehem?

23.12.2019, 17:01 Petra Stopar

Med božičnimi prazniki se v kraj Jezusovega rojstva zgrinja največje število romarjev, po nekaterih ocenah več kot milijon. Med njimi je vsako leto tudi več sto kristjanov z območja Gaze. Njim mora potovanje na Zahodni breg odobriti Izrael, ki pa je letos z izdajo dovoljenj okleval.

Ob dveh milijonih muslimanov na zaprtem območju Gaze živi približno 1000 kristjanov, ta skupnost pa se po poročanju portala Crux hitro zmanjšuje, še posebej, odkar je leta 2007 na oblast prišlo gibanje Hamas. Pred prazniki kristjane skrbi, da ne bodo mogli potovati na svete kraje in se ob teh priložnostih srečati s svojci.

Po poročanju časnika Haaretz je izraelski odbor za palestinske zadeve od 950 prejetih prošenj za vstop v Betlehem in Jeruzalem letos ugodil le 100, in sicer za posameznike, starejše od 45 let. Prošnje ostalih je zavrnil, kar je sprožilo veliko ogorčenja.

Katoliški voditelji skupaj z latinskim patriarhatom v Jeruzalemu so zato Izraelu poslali odprto pismo, v katerem so zapisali: »Tako, kot je vsem narodom po svetu dovoljen vstop v Betlehem za praznovanje božiča, imajo tudi kristjani iz Gaze pravico, da praznujejo Jezusovo rojstvo v njegovem rojstnem kraju.« Izrael je včeraj po navedbah Cruxa vendarle sporočil, da bo izdal dovolilnice »v skladu z varnostnimi ocenami in ne glede na starost«.

Kraj Jezusovega rojstva, Betlehem
Kraj Jezusovega rojstva, Betlehem © Alen Salihović

Ne pozabimo, da so kristjani v Gazi, tako kot v Ramali, Beit Sahourju in Jeruzalemu, potomci prvih kristjanov.


Župnik Gabriel Romanelli upa, da bo na ta božič župnijska cerkev v Gazi prazna. »Sliši se čudno, toda v resnici bi to pomenilo, da je Izrael kristjanom podelil dovoljenje za obisk jaslic v Betlehemu. Ne pozabimo, da so kristjani v Gazi, tako kot v Ramali, Beit Sahourju in Jeruzalemu, potomci prvih kristjanov in imajo bolj kot kdorkoli od nas pravico, da na božično noč obiščejo Gospodov rojstni kraj,« je Romanelli povedal v pogovoru za italijansko uredništvo agencije Vatican News.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Stična mladih 2021 pred vrati (photo: Matic Dolenc) Stična mladih 2021 pred vrati (photo: Matic Dolenc)

Tu je jubilejna, 40. Stična mladih

Stična mladih praznuje 40 let in znova v svoj objem vabi vse mlade in malo manj mlade, tokrat z nekoliko prenovljenim konceptom. Sveto mašo, ki jo bomo na valovih Radia Ognjišče neposredno ...