Jože Bartolj
Andrej Novljan
Petra Stopar
Dr. Angelika Mlinar (foto: Matjaž Merljak)
Dr. Angelika Mlinar

Zamejci ponosni, da je Mlinarjeva postala ministrica

22.12.2019, 10:55 Matjaž Merljak

Tako koroški Slovenci kot zamejci v Italiji so ponosni, da je nova ministrica za razvoj in evropsko kohezijsko politiko vlade v Ljubljani zamejka, koroška Slovenka, Angelika Mlinar. Izrazili so tudi pričakovanje, da se jo bo ocenjevalo po njenem delu, ne pa po tem, kje se je rodila in odraščala.

Imenovanje Avstrijke za ministrico v Sloveniji gotovo ni nekaj vsakdanjega, vendar bi to vsaj za Evropsko unijo moralo postati nekaj povsem navadnega, piše Narodni svet koroških Slovencev NSKS. Predsednik Valentin Inzko je čestital Mlinarjevi, ji zaželel veliko sreče in blagoslova ter izrazil upanje, da bo »imenovanje Mlinarjeve vodilo do še bolj intenzivnega sodelovanja na vseh področjih življenja med obema državama. To sodelovanje je že sedaj izvrstno.« Mlinar je poklicana, da se bo kot pripadnica slovenske narodne skupnosti, kot Korošica in Avstrijka v letu 2020, v katerem se bomo spomnili 100-letnice plebiscita, vključila konstruktivno in kreativno.

Angelika Mlinar je bila generalna sekretarka Narodnega sveta koroških Slovencev in je bila na predlog organizacije izvoljena za podpredsednico Federalistične unije evropskih manjšin, so sporočili z NSKS in dodajajo: "Koroški Slovenci imamo letos več razlogov za veselje, saj je veliko Korošcev, ki se v celoti ali delno priznavajo k slovenski narodni skupnosti, bilo postavljenih na visoke položaje: bodoči škof na Koroškem, Jože Marketz, Maja Haderlap, Peter Handke, Martin Kušej, poslanka v državnem zboru Olga Voglauer - Zablatnik in sedaj tudi Angelika Mlinar."  

NSKS še piše: Angelika Mlinar ni prva, ki se je rodila v tujini in je postala ministrica v neki drugi državi. Salome Zourabichvili na primer se je rodila v Parizu in je bila 2003/2004 ambasadorka Francije v Georgiji. Leta 2004 je dobila s privoljenjem francoske vlade državljanstvo Georgije, postala zunanja ministrica Georgije in je sedaj njena predsednica. Mogoče bo prišlo tudi kdaj do tega, da bomo imeli v Avstriji južnega Tirolca za ministra ali državnega sekretarja/državno sekretarko.

Po poročanju STA sta veselje ob izvolitvi in čestitke Mlinarjevi izrazila tudi predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS) Bernard Sadovnik in predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Manuel Jug.

Krovna organizacija slovenske manjšine v Italiji, Svet slovenskih organizacij, v imenu predsednika Walterja Bandlja čestita koroški rojakinji Angeliki Mlinar ob izvolitvi na mesto ministrice. Ob prevzemu pomembnega razvojnega resorja ji želi, da bi to novo zadolžitev izvajala čim bolj uspešno in za nadaljni razvoj slovenske družbe ter uveljavitev slovenske države v evropskem in širšem mednarodnem kontekstu.

Svet slovenskih organizacij z zadovoljstvom ugotavlja, da je bila izbrana oseba, ki ima dolgoletne podjetniške, politične in upravne izkušnje. To potrjujejo tudi njeno aktivno delovanje v sklopu Narodnega sveta koroških Slovencev, njena izvolitev v avstrijski in evropski parlament ter dejstvo, da je na letošnjem kongresu evropske manjšinske zveze FUEN bila izvoljena za podpredsednico.

Izvolitev Angelike Mlinar za ministrico vlade Republike Slovenije je tudi dokaz, da tudi Slovenci izven meja naše matične države lahko v prvi vrsti pripomoremo za dobrobit vseh Slovencev in Slovenk. Republiki Sloveniji smo hvaležni za vso pomoč in pozornost, ki nam jo izkazuje, zato je dolžnostno, da smo pripravljeni sprejeti take izzive, kakršne je sprejela Angelika Mlinar s kandidaturo na ministrski položaj.

Svet slovenskih organizacij si tudi nadeja, da bo z novo ministrico lahko uspešno sodeloval na področjih, za katere je zadolžen resor, ki ji je bilo poverjen.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nataša Ličen (photo: Izidor Šček) Nataša Ličen (photo: Izidor Šček)

Bodimo glasniki vrednot in kulture življenja

Pozdravljeni na slovesen dan, praznik apostolov Svetega Petra in Pavla. Zdaj so dolgi dnevi in veselimo se priložnosti, ki se z dolžino dneva namnožijo. Si želim, da bi imeli takšen pogled tudi ob ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...

Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

"Bog med počitnicami ne gre na dopust"

Bog je doma tudi med počitnicami in nas čaka, potrebujemo duhovno hrano. To je bilo osrednje sporočilo tokratne oddaje Za življenje, v kateri je Mateja Feltrin Novljan gostila duhovnika Martina ...