Slavi Košir
Boštjan Smole
Tone Gorjup
Dr. Angelika Mlinar (foto: Matjaž Merljak)
Dr. Angelika Mlinar

Zamejci ponosni, da je Mlinarjeva postala ministrica

22.12.2019, 10:55 Matjaž Merljak

Tako koroški Slovenci kot zamejci v Italiji so ponosni, da je nova ministrica za razvoj in evropsko kohezijsko politiko vlade v Ljubljani zamejka, koroška Slovenka, Angelika Mlinar. Izrazili so tudi pričakovanje, da se jo bo ocenjevalo po njenem delu, ne pa po tem, kje se je rodila in odraščala.

Imenovanje Avstrijke za ministrico v Sloveniji gotovo ni nekaj vsakdanjega, vendar bi to vsaj za Evropsko unijo moralo postati nekaj povsem navadnega, piše Narodni svet koroških Slovencev NSKS. Predsednik Valentin Inzko je čestital Mlinarjevi, ji zaželel veliko sreče in blagoslova ter izrazil upanje, da bo »imenovanje Mlinarjeve vodilo do še bolj intenzivnega sodelovanja na vseh področjih življenja med obema državama. To sodelovanje je že sedaj izvrstno.« Mlinar je poklicana, da se bo kot pripadnica slovenske narodne skupnosti, kot Korošica in Avstrijka v letu 2020, v katerem se bomo spomnili 100-letnice plebiscita, vključila konstruktivno in kreativno.

Angelika Mlinar je bila generalna sekretarka Narodnega sveta koroških Slovencev in je bila na predlog organizacije izvoljena za podpredsednico Federalistične unije evropskih manjšin, so sporočili z NSKS in dodajajo: "Koroški Slovenci imamo letos več razlogov za veselje, saj je veliko Korošcev, ki se v celoti ali delno priznavajo k slovenski narodni skupnosti, bilo postavljenih na visoke položaje: bodoči škof na Koroškem, Jože Marketz, Maja Haderlap, Peter Handke, Martin Kušej, poslanka v državnem zboru Olga Voglauer - Zablatnik in sedaj tudi Angelika Mlinar."  

NSKS še piše: Angelika Mlinar ni prva, ki se je rodila v tujini in je postala ministrica v neki drugi državi. Salome Zourabichvili na primer se je rodila v Parizu in je bila 2003/2004 ambasadorka Francije v Georgiji. Leta 2004 je dobila s privoljenjem francoske vlade državljanstvo Georgije, postala zunanja ministrica Georgije in je sedaj njena predsednica. Mogoče bo prišlo tudi kdaj do tega, da bomo imeli v Avstriji južnega Tirolca za ministra ali državnega sekretarja/državno sekretarko.

Po poročanju STA sta veselje ob izvolitvi in čestitke Mlinarjevi izrazila tudi predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS) Bernard Sadovnik in predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Manuel Jug.

Krovna organizacija slovenske manjšine v Italiji, Svet slovenskih organizacij, v imenu predsednika Walterja Bandlja čestita koroški rojakinji Angeliki Mlinar ob izvolitvi na mesto ministrice. Ob prevzemu pomembnega razvojnega resorja ji želi, da bi to novo zadolžitev izvajala čim bolj uspešno in za nadaljni razvoj slovenske družbe ter uveljavitev slovenske države v evropskem in širšem mednarodnem kontekstu.

Svet slovenskih organizacij z zadovoljstvom ugotavlja, da je bila izbrana oseba, ki ima dolgoletne podjetniške, politične in upravne izkušnje. To potrjujejo tudi njeno aktivno delovanje v sklopu Narodnega sveta koroških Slovencev, njena izvolitev v avstrijski in evropski parlament ter dejstvo, da je na letošnjem kongresu evropske manjšinske zveze FUEN bila izvoljena za podpredsednico.

Izvolitev Angelike Mlinar za ministrico vlade Republike Slovenije je tudi dokaz, da tudi Slovenci izven meja naše matične države lahko v prvi vrsti pripomoremo za dobrobit vseh Slovencev in Slovenk. Republiki Sloveniji smo hvaležni za vso pomoč in pozornost, ki nam jo izkazuje, zato je dolžnostno, da smo pripravljeni sprejeti take izzive, kakršne je sprejela Angelika Mlinar s kandidaturo na ministrski položaj.

Svet slovenskih organizacij si tudi nadeja, da bo z novo ministrico lahko uspešno sodeloval na področjih, za katere je zadolžen resor, ki ji je bilo poverjen.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...