Slavi KoširSlavi Košir
Andrej JermanAndrej Jerman
Dr. Angelika Mlinar (foto: Matjaž Merljak)
Dr. Angelika Mlinar

Zamejci ponosni, da je Mlinarjeva postala ministrica

Slovenci po svetu | 22.12.2019, 10:55 Matjaž Merljak

Tako koroški Slovenci kot zamejci v Italiji so ponosni, da je nova ministrica za razvoj in evropsko kohezijsko politiko vlade v Ljubljani zamejka, koroška Slovenka, Angelika Mlinar. Izrazili so tudi pričakovanje, da se jo bo ocenjevalo po njenem delu, ne pa po tem, kje se je rodila in odraščala.

Imenovanje Avstrijke za ministrico v Sloveniji gotovo ni nekaj vsakdanjega, vendar bi to vsaj za Evropsko unijo moralo postati nekaj povsem navadnega, piše Narodni svet koroških Slovencev NSKS. Predsednik Valentin Inzko je čestital Mlinarjevi, ji zaželel veliko sreče in blagoslova ter izrazil upanje, da bo »imenovanje Mlinarjeve vodilo do še bolj intenzivnega sodelovanja na vseh področjih življenja med obema državama. To sodelovanje je že sedaj izvrstno.« Mlinar je poklicana, da se bo kot pripadnica slovenske narodne skupnosti, kot Korošica in Avstrijka v letu 2020, v katerem se bomo spomnili 100-letnice plebiscita, vključila konstruktivno in kreativno.

Angelika Mlinar je bila generalna sekretarka Narodnega sveta koroških Slovencev in je bila na predlog organizacije izvoljena za podpredsednico Federalistične unije evropskih manjšin, so sporočili z NSKS in dodajajo: "Koroški Slovenci imamo letos več razlogov za veselje, saj je veliko Korošcev, ki se v celoti ali delno priznavajo k slovenski narodni skupnosti, bilo postavljenih na visoke položaje: bodoči škof na Koroškem, Jože Marketz, Maja Haderlap, Peter Handke, Martin Kušej, poslanka v državnem zboru Olga Voglauer - Zablatnik in sedaj tudi Angelika Mlinar."  

NSKS še piše: Angelika Mlinar ni prva, ki se je rodila v tujini in je postala ministrica v neki drugi državi. Salome Zourabichvili na primer se je rodila v Parizu in je bila 2003/2004 ambasadorka Francije v Georgiji. Leta 2004 je dobila s privoljenjem francoske vlade državljanstvo Georgije, postala zunanja ministrica Georgije in je sedaj njena predsednica. Mogoče bo prišlo tudi kdaj do tega, da bomo imeli v Avstriji južnega Tirolca za ministra ali državnega sekretarja/državno sekretarko.

Po poročanju STA sta veselje ob izvolitvi in čestitke Mlinarjevi izrazila tudi predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS) Bernard Sadovnik in predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Manuel Jug.

Krovna organizacija slovenske manjšine v Italiji, Svet slovenskih organizacij, v imenu predsednika Walterja Bandlja čestita koroški rojakinji Angeliki Mlinar ob izvolitvi na mesto ministrice. Ob prevzemu pomembnega razvojnega resorja ji želi, da bi to novo zadolžitev izvajala čim bolj uspešno in za nadaljni razvoj slovenske družbe ter uveljavitev slovenske države v evropskem in širšem mednarodnem kontekstu.

Svet slovenskih organizacij z zadovoljstvom ugotavlja, da je bila izbrana oseba, ki ima dolgoletne podjetniške, politične in upravne izkušnje. To potrjujejo tudi njeno aktivno delovanje v sklopu Narodnega sveta koroških Slovencev, njena izvolitev v avstrijski in evropski parlament ter dejstvo, da je na letošnjem kongresu evropske manjšinske zveze FUEN bila izvoljena za podpredsednico.

Izvolitev Angelike Mlinar za ministrico vlade Republike Slovenije je tudi dokaz, da tudi Slovenci izven meja naše matične države lahko v prvi vrsti pripomoremo za dobrobit vseh Slovencev in Slovenk. Republiki Sloveniji smo hvaležni za vso pomoč in pozornost, ki nam jo izkazuje, zato je dolžnostno, da smo pripravljeni sprejeti take izzive, kakršne je sprejela Angelika Mlinar s kandidaturo na ministrski položaj.

Svet slovenskih organizacij si tudi nadeja, da bo z novo ministrico lahko uspešno sodeloval na področjih, za katere je zadolžen resor, ki ji je bilo poverjen.

Slovenci po svetu
Jožica Ličen (photo: ARO) Jožica Ličen (photo: ARO)

Po večno plačilo k Bogu odšla Jožica Ličen

Na tiho nedeljo je odšla po zasluženo plačilo k Bogu dolgoletna sodelavka in ravnateljica Škofijske Karitas Koper, Jožica Ličen. Poznali smo jo kot neutrudno prostovoljko, ki je desetletja z vsemi ...

Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc) Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc)

Federico Potočnik: Stavka je nujna

Stavka na pobudo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se vleče že dva meseca, a rešitve še ni na vidiku. Eden od tistih, ki stavkajo, je tudi infektolog dr. Federico V. Potočnik, ...

Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: ) Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: )

Bela zastava ni ponižujoča predaja

Po dveh letih vojne v Ukrajini, ki je terjala na obeh straneh preveč smrti, je poziv papeža Frančiška k pogajanjem več kot na mestu. A nekateri odzivi so bili ob besedi »bela zastava« burni, ...

Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc) Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc)

Iz istega gnezda odleteli na različna področja

Pred začetkom tedna katoliškega šolstva smo se v Kolokviju pogovarjali z nekdanjimi dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru. Ana Ferš, Larisa Krajnc, Izidor Jelenc in Metod ...

Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc) Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc)

Molitev je utrip, ki daje moji duši življenje #video

Osrednje misijonske govore v sklopu 19. Radijskega misijona pripravlja kapucin br. Štefan Kožuh. Nastajajo v krajih svetega Frančiška Asiškega. Prvi nagovor je nastal v Celicah pri Cortoni, ...

O avtorju