Jože Bartolj
Andrej Jerman
Helena Križnik
Katoliški dom prosvete Tinje (foto:  Sodalitas.at)
Katoliški dom prosvete Tinje | (foto: Sodalitas.at)

1920 - 2020: stoletje ob novih mejah

20.12.2019, 13:27 Matjaž Merljak

O mejah in njihovem vplivu na življenje ljudi bodo govorili na tokratnem Novoletnem srečanju v Tinjah, ki ga tamkajšnji dom Sodalitas pripravlja z Združenjem katoliških izobražencev pri Katoliški akciji v Celovcu. Med gosti bodo: dr. Ivan Štuhec, dr. Vinko Škafar, Ivo Jevnikar in prof. Štefan Pintar.

Dr. Ivan Štuhec bo imeli v nedeljo dve predavanji, opoldne pa tudi sveto mašo. V predavanjih bo razmišljal, ali je možno misliti razvoj demokracije v Evropi brez krščanstva in kaj je bilo krščanskega v Evropi in kaj ni bilo, kaj smo ohranili in kaj zapravili, kaj je tisto, kar kristjani lahko prispevamo k prihodnosti Evrope in na kakšen način? Sobotno popoldne bo potekalo z mladino Iniciativa SKUP, v kulturnem večeru Literatura mladih pa bo nastopila pevska skupina „Dekleta Smrtnik".

"Četudi nas zgodovina ni zadosti izučila, ne stojimo križem rok pred današnjimi izzivi."

Rektor tinjskega doma Jože Kopeinig je v vabilu zapisal: "Meje vedno ločujejo posestva, dežele, države, a tudi miselne tokove, ideološke jarke, verske ločine, svetovnonazorna podnebja.

Meje pa nategujejo tudi našo radovednost, da se dvigamo čez plotove, da prestavljamo mejnike, da ohranjamo hrepenenje po brezmejnih livadah, kjer se puščave spreminjajo v pisano in rožnato prihodnost. Obljubljena dežela je onkraj puščave. V 20. stoletju z dvema svetovnima vojnama se je puščava razširila na vse celine. Danes nas po vseh bridkih zgodovinskih in političnih tragedijah dodatno teptajo nove socialne in družbene napetosti ter ekološki in nuklearni Domoklejev meč. Evropa sega od Atlantika do Urala. Ali Evropska unija združuje Evropo - tudi slovansko in vzhodno? Evropa naj bi dihala z dvojnimi pljuči. (papež Janez Pavel II.)

Četudi nas zgodovina ni zadosti izučila, ne stojimo križem rok pred današnjimi izzivi. Misli in sanje budnih mladih nam dajejo nova krila, da lahko gledamo svet tudi še iz drugih višin in lin, z zavzeto odgovornostjo in s trezim upanjem. V teh dneh se bomo posvetili perečim vprašanjim naše prihodnosti, prisluhnili drug drugemu in si tako pomagali odstranjevati meje v svojih glavah, a poglobiti zavest, da nismo samo opazovalci svetovnih dogajanj, temveč sooblikovalci naše družbe in sveta. Če vsak le nekaj stori, se bo zjasnlo nebo nad nami, nad Evropo in nad svetom. A vedno bo še veljalo, da je obljubljena dežela onkraj puščave."

Za srečanje, ki bo v soboto, 4. in nedeljo, 5. januarja 2020, so potrebne prijave, in sicer do petka, 27. decembra 2019 v Katoliškem domu prosvete v Tinjah

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu
Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika) Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

»Napad na korita je uspel.«

Zgodil se je končni razplet velike ofenzive slovenskega levega meščanskega razreda na vse možne pozicije. Desna opcija je izgubila vse volitve, levica ima zdaj absolutno oblast. Kako je to slabo ...

O avtorju