Slavi Košir
Jakob Čuk
Helena Križnik

Janša v Ormožu: Slovenci smo za svojo prihodnost odgovorni sami

18.12.2019, 09:20 Helena Križnik

Slovenski narod ne izkorišča instrumentov, ki jih je dobil v roke z osamosvojitvijo in s formalno demokracijo. Tako je sinoči v Ormožu ugotavljal predsednik SDS Janez Janša. Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je tam pripravilo slovesnost v počastitev bližajočega se dneva samostojnosti in enotnosti, zaznamovalo je tudi obletnico svojega delovanja.

Svetega časa za Slovence in našo samostojno državo ne smemo pozabiti

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve se že devet let trudi ohranjati vrednote iz časov, ko smo se podali na samostojno pot, in spomin na takratne ključne dogodke, je opozoril njegov predsednik Aleš Hojs. Kot je dodal, je treba v naši družbi spremeniti marsikaj. "Kot združenje ne mislimo posegati in nikoli nismo posegali v neke druge čase. Mi se s časi izpred osamosvojitve ne ukvarjamo, želimo pa, da se ta sveti čas za Slovence in našo samostojno državo ustrezno obeleži in se ga nikoli ne pozabi."

Plebiscitarna odločitev pred skoraj tremi desetletji vrhunec v zgodovini našega naroda

Da je bila plebiscitarna odločitev Slovencev za samostojnost pred skoraj tremi desetletji vrhunec v zgodovini našega naroda, je poudaril Janša. "Še danes je jasno, da sta prav plebiscitni rezultat in tako velika enotnost slovenskega naroda kljub razdeljeni slovenski politiki, ki je bila približno tako razdeljena kot danes, omogočila, da smo se z veliko mero enotnosti ubranili ob napadu jugoslovanske armade in dosegli mednarodno priznanje."

Ne smemo kriviti ostalih

Za marsikaj, kar imamo danes, po Janševih besedah takrat nismo glasovali, a zato ne smemo kriviti ostalih. "Osnovni okvir, ki smo ga Slovenci dobili s tem, ko smo glasovali za lastno državo in potem to odločitev tudi udejanjili, še vedno obstaja. Sami smo odgovorni za to, če ga ne napolnimo s pravo vsebino, in sami smo odgovorni za to, če ne izkoriščamo priložnosti, ki so pred nami." Janša je dodal, da se prihodnost še ni zgodila in da je precej v naših rokah. Zaželel je, da bi bile plebiscitne sanje v Sloveniji končno uresničene v celoti.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA) Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA)

Golobov kalifat

Težko sem prebiral knjigo, ki opisuje trpljenje maloštevilnih kristjanov v Iraku, Siriji in okolici. Težko pa zato, ker je bilo mučno brati opis mučenj. Najprej so zahtevali, da so kristjani ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...