Slavi Košir
Boštjan Smole
Tone Gorjup

Janša v Ormožu: Slovenci smo za svojo prihodnost odgovorni sami

18.12.2019, 09:20 Helena Križnik

Slovenski narod ne izkorišča instrumentov, ki jih je dobil v roke z osamosvojitvijo in s formalno demokracijo. Tako je sinoči v Ormožu ugotavljal predsednik SDS Janez Janša. Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je tam pripravilo slovesnost v počastitev bližajočega se dneva samostojnosti in enotnosti, zaznamovalo je tudi obletnico svojega delovanja.

Svetega časa za Slovence in našo samostojno državo ne smemo pozabiti

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve se že devet let trudi ohranjati vrednote iz časov, ko smo se podali na samostojno pot, in spomin na takratne ključne dogodke, je opozoril njegov predsednik Aleš Hojs. Kot je dodal, je treba v naši družbi spremeniti marsikaj. "Kot združenje ne mislimo posegati in nikoli nismo posegali v neke druge čase. Mi se s časi izpred osamosvojitve ne ukvarjamo, želimo pa, da se ta sveti čas za Slovence in našo samostojno državo ustrezno obeleži in se ga nikoli ne pozabi."

Plebiscitarna odločitev pred skoraj tremi desetletji vrhunec v zgodovini našega naroda

Da je bila plebiscitarna odločitev Slovencev za samostojnost pred skoraj tremi desetletji vrhunec v zgodovini našega naroda, je poudaril Janša. "Še danes je jasno, da sta prav plebiscitni rezultat in tako velika enotnost slovenskega naroda kljub razdeljeni slovenski politiki, ki je bila približno tako razdeljena kot danes, omogočila, da smo se z veliko mero enotnosti ubranili ob napadu jugoslovanske armade in dosegli mednarodno priznanje."

Ne smemo kriviti ostalih

Za marsikaj, kar imamo danes, po Janševih besedah takrat nismo glasovali, a zato ne smemo kriviti ostalih. "Osnovni okvir, ki smo ga Slovenci dobili s tem, ko smo glasovali za lastno državo in potem to odločitev tudi udejanjili, še vedno obstaja. Sami smo odgovorni za to, če ga ne napolnimo s pravo vsebino, in sami smo odgovorni za to, če ne izkoriščamo priložnosti, ki so pred nami." Janša je dodal, da se prihodnost še ni zgodila in da je precej v naših rokah. Zaželel je, da bi bile plebiscitne sanje v Sloveniji končno uresničene v celoti.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...