Jože Bartolj
Andrej Jerman
Helena Križnik

Janša v Ormožu: Slovenci smo za svojo prihodnost odgovorni sami

18.12.2019, 09:20 Helena Križnik

Slovenski narod ne izkorišča instrumentov, ki jih je dobil v roke z osamosvojitvijo in s formalno demokracijo. Tako je sinoči v Ormožu ugotavljal predsednik SDS Janez Janša. Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je tam pripravilo slovesnost v počastitev bližajočega se dneva samostojnosti in enotnosti, zaznamovalo je tudi obletnico svojega delovanja.

Svetega časa za Slovence in našo samostojno državo ne smemo pozabiti

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve se že devet let trudi ohranjati vrednote iz časov, ko smo se podali na samostojno pot, in spomin na takratne ključne dogodke, je opozoril njegov predsednik Aleš Hojs. Kot je dodal, je treba v naši družbi spremeniti marsikaj. "Kot združenje ne mislimo posegati in nikoli nismo posegali v neke druge čase. Mi se s časi izpred osamosvojitve ne ukvarjamo, želimo pa, da se ta sveti čas za Slovence in našo samostojno državo ustrezno obeleži in se ga nikoli ne pozabi."

Plebiscitarna odločitev pred skoraj tremi desetletji vrhunec v zgodovini našega naroda

Da je bila plebiscitarna odločitev Slovencev za samostojnost pred skoraj tremi desetletji vrhunec v zgodovini našega naroda, je poudaril Janša. "Še danes je jasno, da sta prav plebiscitni rezultat in tako velika enotnost slovenskega naroda kljub razdeljeni slovenski politiki, ki je bila približno tako razdeljena kot danes, omogočila, da smo se z veliko mero enotnosti ubranili ob napadu jugoslovanske armade in dosegli mednarodno priznanje."

Ne smemo kriviti ostalih

Za marsikaj, kar imamo danes, po Janševih besedah takrat nismo glasovali, a zato ne smemo kriviti ostalih. "Osnovni okvir, ki smo ga Slovenci dobili s tem, ko smo glasovali za lastno državo in potem to odločitev tudi udejanjili, še vedno obstaja. Sami smo odgovorni za to, če ga ne napolnimo s pravo vsebino, in sami smo odgovorni za to, če ne izkoriščamo priložnosti, ki so pred nami." Janša je dodal, da se prihodnost še ni zgodila in da je precej v naših rokah. Zaželel je, da bi bile plebiscitne sanje v Sloveniji končno uresničene v celoti.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija
Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika) Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno ...