Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Janša v Ormožu: Slovenci smo za svojo prihodnost odgovorni sami

Slovenija | 18.12.2019, 09:20 Helena Križnik

Slovenski narod ne izkorišča instrumentov, ki jih je dobil v roke z osamosvojitvijo in s formalno demokracijo. Tako je sinoči v Ormožu ugotavljal predsednik SDS Janez Janša. Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je tam pripravilo slovesnost v počastitev bližajočega se dneva samostojnosti in enotnosti, zaznamovalo je tudi obletnico svojega delovanja.

Svetega časa za Slovence in našo samostojno državo ne smemo pozabiti

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve se že devet let trudi ohranjati vrednote iz časov, ko smo se podali na samostojno pot, in spomin na takratne ključne dogodke, je opozoril njegov predsednik Aleš Hojs. Kot je dodal, je treba v naši družbi spremeniti marsikaj. "Kot združenje ne mislimo posegati in nikoli nismo posegali v neke druge čase. Mi se s časi izpred osamosvojitve ne ukvarjamo, želimo pa, da se ta sveti čas za Slovence in našo samostojno državo ustrezno obeleži in se ga nikoli ne pozabi."

Plebiscitarna odločitev pred skoraj tremi desetletji vrhunec v zgodovini našega naroda

Da je bila plebiscitarna odločitev Slovencev za samostojnost pred skoraj tremi desetletji vrhunec v zgodovini našega naroda, je poudaril Janša. "Še danes je jasno, da sta prav plebiscitni rezultat in tako velika enotnost slovenskega naroda kljub razdeljeni slovenski politiki, ki je bila približno tako razdeljena kot danes, omogočila, da smo se z veliko mero enotnosti ubranili ob napadu jugoslovanske armade in dosegli mednarodno priznanje."

Ne smemo kriviti ostalih

Za marsikaj, kar imamo danes, po Janševih besedah takrat nismo glasovali, a zato ne smemo kriviti ostalih. "Osnovni okvir, ki smo ga Slovenci dobili s tem, ko smo glasovali za lastno državo in potem to odločitev tudi udejanjili, še vedno obstaja. Sami smo odgovorni za to, če ga ne napolnimo s pravo vsebino, in sami smo odgovorni za to, če ne izkoriščamo priložnosti, ki so pred nami." Janša je dodal, da se prihodnost še ni zgodila in da je precej v naših rokah. Zaželel je, da bi bile plebiscitne sanje v Sloveniji končno uresničene v celoti.

Slovenija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.