Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Luč miru - Ne boj se goreti (foto: lmb.skavt.net)
Luč miru - Ne boj se goreti | (foto: lmb.skavt.net)

Ne boj se goreti!

Evropska Unija | 15.12.2019, 19:14 Marta Jerebič

Na Dunaju bo popoldne svetovni sprejem Luči miru iz Betlehema. To je v votlini Jezusovega rojstva prižgal avstrijski otrok, ki se je v tem letu še posebej izkazal. Tudi slovenski skavti so podobno izbrali 9 skavtinj in skavtov. Posebno čast bo imela skavtinja Urška Jurša iz Novega mesta, ki je plamen na Dunaju prevzela in ga nato razdelila med ostale nosilce, ki ga bodo jutri ponesli naprej. Območni sprejemi bodo letos v Novi Gorici, Žireh, Moravčah, Cerknici, Grosupljem, Novem mestu, v Dravljah v Ljubljani, Mariboru in Mozirju. V prihajajočem tednu pa bodo plamen prejeli tudi števili predstavniki lokalne in nacionalne oblasti.

Letošnje geslo je Ne boj se goreti! Poslanica govori o našem poslanstvu širjenja svetlobe in ljubezni, ki sta rešitev za vsakega človeka, ne glede na strah, ki je prisoten v nas. Svetlobo (Luči miru iz Betlehema) potrebujemo, da lahko vidimo stvari in ljudi v pravi, polni podobi – brez nje lahko spoznavamo le delno, na pol. Na podoben način v odnosih deluje ljubezen: daje tisto svetlobo, ki je potrebna, da v bližnjem ne vidimo več nasprotnika, temveč prepoznamo brata oziroma sestro.

Izkušnja kaže, da lahko damo le to, kar smo prejeli – od drugih ali od Boga. Ljubimo torej lahko le, kolikor smo ljubljeni – od drugih in od Boga. Bolj kot se zavedamo, da smo ljubljeni takšni, kot smo, lažje se na prejeto ljubezen tudi odzovemo tako, da jo vračamo, in tako, da jo dajemo naprej. Goreti kot luč je vabilo s strani drugega, od zunaj, in zapoved iz naših src, od znotraj. Geslo predstavlja zaključek dvogovora: zadnje besede drugega (ali Drugega), s katerim se pogovarjam, ki me vabi in me spodbuja.

Dobrodelni namen

V letošnjem letu bodo s pomočjo zbranih sredstev akcije Luč miru iz Betlehema podprli tri projekte na treh ravneh skavtskega delovanja v Sloveniji, v Evropi in v svetu.

Slovenija

Dobrodelna sredstva v Sloveniji bodo podelili društvu Žarek, programu Naj mladih ne vzgaja ulica. Namenjen je otrokom in mladim od 8. do 25. leta starosti, ki si želijo podpore za zdrav način odraščanja, za razvoj pozitivnih vidikov osebnosti ter krepitev notranje moči za spoprijemanje z izzivi življenja in odraščanja.

Evropa

Z delom zbranih sredstev bodo podprli naše misijonarje v Albaniji. Skavti bodo preživeli poletni tabor v Albaniji in skupaj z misijonarji polepšali poletje albanskim otrokom.

Svet

Tretji del zbranih sredstev bodo namenili misijonarkam, sestram salezijankam, v Braziliji, ki jih bodo namenile za celovito obnovo kuhinje v salezijanski ustanovi za bratsko podporo. Glavno poslanstvo sester salezijank sta vzgoja in evangelizacija mladine. Kuhinja, za katero bodo skavti namenili del sredstev, jim služi za pripravo dnevnih kosil in malic za 150 otrok, najstnikov in osebja, z novejšo opremo pa želijo v njej pripravljati tudi poklicne tečaje kuhanja.

Skavti so v lanski akciji zbrali več kot 13 tisoč evrov.

Evropska Unija, Duhovnost
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...