Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Irena Joveva, Franc Bogovič, Ljudmila Novak, Milan Brglez (foto: ARO)
Irena Joveva, Franc Bogovič, Ljudmila Novak, Milan Brglez | (foto: ARO)

AVDIO: Evropski poslanci Novakova, Joveva, Bogovič in Brglez o rezultatu volitev v Veliki Britaniji

Evropska Unija | 15.12.2019, 18:59 Andrej Šinko

Na parlamentarnih volitvah v Veliki Britaniji so slavili konservativci. Od 650 poslanskih mandatov so jih v spodnjem domu osvojili kar 364, s tem pa tudi absolutno večino, ki jim bo omogočila, da izpeljejo brexit. Laburisti so osvojili 203 poslanske sedeže, Škotska nacionalna stranka 44, Liberalni demokrati jih imajo 11, še osem pa so jih osvojili severnoirski unionisti. Volilna udeležba je bila nekaj čez 67 odstotna. Rezultate volitev so za Radio Ognjišče komentirali nekateri evropski poslanci iz Slovenije.

Britanski premier Boris Johnson je po prepričljivi zmagi konservativcev na včerajšnjih parlamentarnih volitvah zagotovil, da bo Velika Britanija zapustila Evropsko unijo konca januarja, kot je načrtovano. »Končal bom ves ta nesmisel in brexit bomo izpeljali pravočasno, brez čejev, brez ampakov,« je v zmagovitem govoru dejal Johnson.

Ob tem se je zahvalil številnim volivcem, ki so prvič glasovali za konservativce. »Morda ste nam samo posodili svoj glas in morda se nimate za prave torijce,« je komentiral izid volitev. V številnih laburističnih trdnjavah se je namreč zgodil preobrat v prid konservativcev. »Počaščen sem, da ste zaupali meni in da ste zaupali nam,« je dodal.

Največji poraženci so laburisti. Njihov vodja Jeremy Corbyn, ki je obdržal svoj poslanski sedež, je že napovedal, da zaradi volilnega poraza na prihodnjih volitvah ne bo vodil stranke. Bo pa na njenem čelu ostal še nekaj časa.

V Škotski nacionalni stranki poudarjajo, da so z osvojitvijo 48 mandatov, presegli svoja pričakovanja. Njihova vodja Nicola Sturgeon pa je nakazala, da bodo Škoti zelo verjetno še enkrat odločali o neodvisnosti. »Boris Johnson ima mandat, da Anglijo popelje iz Evropske unije, vendar mora sprejeti, da imam jaz mandat, da dam Škotski možnost za alternativno prihodnost.«

Volilna udeležba na četrtkovih volitvah, ki so bile prve decembrske volitve po letu 1923, je znašala 67,3 odstotka, kar je 1,4 odstotne točke manj kot pred dvema letoma.

Evropska Unija, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.