Robert Božič
Aleš Karba
Alen Salihović
Državni zbor (foto: dz-rs.si Martina Čuk)
Državni zbor | (foto: dz-rs.si Martina Čuk)

Za več vedenja o dosežkih zamejcev in izseljencev

15.12.2019, 18:51 Matjaž Merljak

Državnozborska komisija za Slovence v zamejstvu in po svetu se je v četrtek, 12. decembra 2019, na skoraj triurni seji zavzela, da bi osnovnošolci in dijaki več vedeli o Slovencih, ki živijo zunaj države - znanstvenikih, strokovnjakih in umetnikih - še posebej o njihovih dosežkih.

Komisija med drugim priporoča vključitev tematik ob naslednji prenovi učnih načrtov in da bi se učitelji in profesorji dodatno izobraževali na tem področju, a hkrati so poslanke in poslanci dejali, da vse skupaj ne sme biti preobremenjujoče, ampak bo treba snovi vključiti v različne predmete. Podčrtali so tudi na dobro plat izmenjav učencev, dijakov in učiteljev ter profesorjev.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik je ocenil, da „bomo začeli graditi mostove med diasporo in matično domovino", če bo ta tematika uvrščena v srednješolski kurikulum, rezultat pa bo „politična osveščenost tako nas tukaj doma kot kot ljudi izven". Izven Slovenije naj bi živelo pol milijona Slovencev, kar predstavlja četrtino vseh.

Komisija je na seji obravnavala raziskovalna projekta z naslov Dejanska in potrebna prisotnost tematike slovenskega izseljenstva v učnih načrtih v osnovnih in srednjih šolah Slovenije ter Slovensko zamejstvo kot vsebine kurikula osnovnih in srednjih šol v Sloveniji. Analizo je med drugim sofinanciral urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu , Novice

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...