Jože Bartolj
Miha Močnik
Alen Salihović
Državni zbor (foto: dz-rs.si Martina Čuk)
Državni zbor | (foto: dz-rs.si Martina Čuk)

Za več vedenja o dosežkih zamejcev in izseljencev

15.12.2019, 18:51 Matjaž Merljak

Državnozborska komisija za Slovence v zamejstvu in po svetu se je v četrtek, 12. decembra 2019, na skoraj triurni seji zavzela, da bi osnovnošolci in dijaki več vedeli o Slovencih, ki živijo zunaj države - znanstvenikih, strokovnjakih in umetnikih - še posebej o njihovih dosežkih.

Komisija med drugim priporoča vključitev tematik ob naslednji prenovi učnih načrtov in da bi se učitelji in profesorji dodatno izobraževali na tem področju, a hkrati so poslanke in poslanci dejali, da vse skupaj ne sme biti preobremenjujoče, ampak bo treba snovi vključiti v različne predmete. Podčrtali so tudi na dobro plat izmenjav učencev, dijakov in učiteljev ter profesorjev.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik je ocenil, da „bomo začeli graditi mostove med diasporo in matično domovino", če bo ta tematika uvrščena v srednješolski kurikulum, rezultat pa bo „politična osveščenost tako nas tukaj doma kot kot ljudi izven". Izven Slovenije naj bi živelo pol milijona Slovencev, kar predstavlja četrtino vseh.

Komisija je na seji obravnavala raziskovalna projekta z naslov Dejanska in potrebna prisotnost tematike slovenskega izseljenstva v učnih načrtih v osnovnih in srednjih šolah Slovenije ter Slovensko zamejstvo kot vsebine kurikula osnovnih in srednjih šol v Sloveniji. Analizo je med drugim sofinanciral urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu , Novice

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Stična mladih 2021 pred vrati (photo: Matic Dolenc) Stična mladih 2021 pred vrati (photo: Matic Dolenc)

Tu je jubilejna, 40. Stična mladih

Stična mladih praznuje 40 let in znova v svoj objem vabi vse mlade in malo manj mlade, tokrat z nekoliko prenovljenim konceptom. Sveto mašo, ki jo bomo na valovih Radia Ognjišče neposredno ...