Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Marta Jerebič
Državni zbor (foto: dz-rs.si Martina Čuk)
Državni zbor | (foto: dz-rs.si Martina Čuk)

Za več vedenja o dosežkih zamejcev in izseljencev

15.12.2019, 18:51 Matjaž Merljak

Državnozborska komisija za Slovence v zamejstvu in po svetu se je v četrtek, 12. decembra 2019, na skoraj triurni seji zavzela, da bi osnovnošolci in dijaki več vedeli o Slovencih, ki živijo zunaj države - znanstvenikih, strokovnjakih in umetnikih - še posebej o njihovih dosežkih.

Komisija med drugim priporoča vključitev tematik ob naslednji prenovi učnih načrtov in da bi se učitelji in profesorji dodatno izobraževali na tem področju, a hkrati so poslanke in poslanci dejali, da vse skupaj ne sme biti preobremenjujoče, ampak bo treba snovi vključiti v različne predmete. Podčrtali so tudi na dobro plat izmenjav učencev, dijakov in učiteljev ter profesorjev.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik je ocenil, da „bomo začeli graditi mostove med diasporo in matično domovino", če bo ta tematika uvrščena v srednješolski kurikulum, rezultat pa bo „politična osveščenost tako nas tukaj doma kot kot ljudi izven". Izven Slovenije naj bi živelo pol milijona Slovencev, kar predstavlja četrtino vseh.

Komisija je na seji obravnavala raziskovalna projekta z naslov Dejanska in potrebna prisotnost tematike slovenskega izseljenstva v učnih načrtih v osnovnih in srednjih šolah Slovenije ter Slovensko zamejstvo kot vsebine kurikula osnovnih in srednjih šol v Sloveniji. Analizo je med drugim sofinanciral urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu, Novice

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...

O avtorju