Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek na splošni avdienci (foto: Rok Mihevc)
Papež Frančišek na splošni avdienci

Vsaka vojna je bratomor

Svet | 14.12.2019, 14:46 Marta Jerebič

To papež poudarja v poslanici za svetovni dan miru, ki ga bomo obeležili 1. januarja 2020. Tokrat mir predstavlja kot pot upanja. Izpostavlja dialog, spravo in ekološko spreobrnjenje.

Po papeževih besedah sta nasilje do človeštva in nasilje do planeta povezana. Zato poudarja, da resnični mir zaobjema tudi ekološko spreobrnjenje. Na okolje pogosto gledamo kot na vir takojšnjega zaslužka, pozabimo pa na krajevne skupnosti, skupno dobro in naravo samo.

Frančišek v poslanici še dodaja, da ne bo nikoli pravega miru, če ne bomo sposobni vzpostaviti bolj pravičnega ekonomskega sistema. Ob tem opozarja na konflikte po svetu, ki so pogosto nastali zaradi nesposobnosti sprejemanja razlik. Dodaja, da se vsaka vojna kaže kot bratomor.

Svari pred ustrahovanjem z jedrskim orožjem, saj to ne bo vzpostavilo stabilnosti v svetu. Obžaluje tudi pomanjkanje politične volje za spravo med posamezniki in skupnostmi. Svet po njegovih besedah ne potrebuje praznih besed, ampak prepričljive priče, delavce za mir, ki so odprti za dialog, onkraj ideologij. Spodbuja ohranjanje spomina, saj je to izvor in pot za sedanje in prihodnje izbire za mir, ki se vedno rodi v srcu posameznika. Najprej pa moramo imeti upanje. »Ni mogoče doseči miru, če nimamo upanja zanj,« piše.

Svetovni dan miru 1. januarja je leta 1968 uvedel Pavel VI.

Svet, Papež in Sveti sedež, Duhovnost
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...