Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Frančišek (foto: vaticannews.va)
Papež Frančišek

Preganjanje kristjanov v belih rokavicah

Svet | 14.12.2019, 13:10 Marta Jerebič

Preganjanje kristjanov in mučeništvo. O tem je papež danes govoril pri splošni avdienci. Razlagal je odlomek iz Apostolskih del, ki opisuje apostola Pavla v Jeruzalemu, ko se je vklenjen v verige zagovarjal pred kraljem Agripom.

Tako kot Jezus je tudi Pavel v Jeruzalemu naletel na hudo sovraštvo nasprotnikov. Tudi danes je po svetu, v Evropi, mnogo preganjanih kristjanov, ki dajo življenje za vero ali pa so preganjani v belih rokavicah, tj., da so odrinjeni, je opozoril papež.

Pred avdienco se je v vatikanski baziliki srečal s skupino vernikov iz Ukrajine. »Ti ljudje so bili preganjani, veliko so trpeli za Evangelij, vendar se o veri niso pogajali,« je dejal papež in pojasnil, kako se je zagovor apostola Pavla spremenil v učinkovito pričevanje vere. Kralja Agripa je skoraj prepričal, da postane kristjan. Ker pa se je skliceval na cesarja, je vklenjen v verige pristal v Rimu. Od tega dogodka Pavel postane podoba zapornika, čigar verige so znamenje njegove zvestobe Evangeliju in pričevanja za Jezusa.

»Vedno so mučenci med nami. To je znamenje, da smo na Jezusovi poti. Če so v Božjem ljudstvu posamezniki, ki pričujejo mučeništvo, je to Božji blagoslov,« je še dejal papež.

Svet, Papež in Sveti sedež, Novice
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...