Robert Božič
Aleš Karba
Alen Salihović
Pametne igrače (foto: Pixabay)
Pametne igrače | (foto: Pixabay)

Pasti pametnih igrač: Povečujejo odtujenost staršev od otrok

14.12.2019, 13:01 Alen Salihović

Razvoj internetnih tehnologij je staršem ponudil novo obliko igrač za otroke, ki se povežejo v internet in tako staršem omogočajo nadzor nad otroki, nov način komunikacije z njimi, otrokom pa odpirajo nove možnosti učenja in zabave. Čeprav na prvi pogled takšne igrače ponujajo staršem nove pozitivne vidike interakcije z otrokom, pa so v resnici zelo problematične, pišejo na spletni strani Safe.si.

Samostojni strokovni delavec na Centru za družboslovno informatiko Fakultete za družbene vede Marko Puschner, ki deluje na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si je o težavah spregovoril za Radio Ognjišče.

»Igrače so sestavni del otrokovega življenja. Z njimi se sreča že zelo zgodaj in imajo vpliv na njegov razvoj. Spodbujajo motoriko, učenje, zaznavanje čutov in tudi domišljijo. Z razvojem tehnologije so se pojavile igrače, ki se preko wi-fi omrežja ali omrežja mobilne telefonije povezujejo v internet z namenom, da se aktivno odzivajo na otrokova dejanja ali pa staršem omogočijo nadzor in interakcijo na daljavo,« so zapisali na spletni strani Safe.si.

Dodajajo, da se na trgu pojavljajo tipi igrač, ki se povezujejo v internet:

  • igrače, ki omogočajo glasovno komunikacijo, video prenos ali prenos fotografij in prepoznavo fotografij,
  • roboti, droni in druge igrače, ki jih upravljamo preko aplikacij na tablicah in mobilnih telefonih,
  • igrače, ki se povezujejo z video igrami,
  • igrače, ki omogočajo reševanje ugank in gradnjo.

Proizvajalci teh igrač sicer poudarjajo številne pozitivne vidike, ki jih imajo te igrače na otroke in tudi starše, a imajo igrače, ki se povezujejo v internet tudi številne zelo pomembne slabe lastnosti. »Ogrožajo otrokov razvoj, če se z njimi sreča prezgodaj, in predstavljajo tveganje z vidika varovanja podatkov o otroku,« so zapisali.

Tveganja za razvoj otrok

Strokovnjaki za razvoj otrok opozarjajo na uporabo igrač, ki staršem omogočajo komunikacijo z otroki na daljavo. Govoreče punčke, lutke, medvedki in druge plišaste igrače, skozi katere lahko mama ali oče preko telefona ali tablice govori z otrokom, imajo lahko neprijetne in škodljive posledice na njegov razvoj. Otrok bo imel težave pri razumevanju dejstva, da igrača govori z maminim ali očetovim glasom.

Prav tako takšne igrače povečujejo odtujenost staršev od otrok. Za otroke, predvsem najmlajše, je ključna komunikacija s starši, ki poteka v živo, kjer lahko otrok opazuje mimiko obraza, se dotika staršev in ima z njimi pristen fizični stik.

Tehnična tveganja

Nezanemarljive so tudi tehnična tveganja, ki jih prinašajo igrače, ki se povezujejo v internet, a jim proizvajalci posvečajo premalo pozornosti.

Eno izmed bolj pomembnih tveganj je pomanjkanje osebne varnosti. Varnostna zaščita igrač je v večini primerov slaba. To pomeni, da lahko nad igračo prevzame nadzor nekdo, ki je v bližini in uspe preko interneta, lokalnega wi-fi omrežja ali Bluetootha »vdreti« v igračo in prevzeti nadzor nad njo. To lahko povzroči izgubo nadzora nad igračo s strani staršev, kar lahko vodi, da z otrokom komunicira popolni neznanec. Če gre za drone ali druge bolj tehnične igrače, ki imajo mikrofon in kamero, lahko nekdo prestreza sliko in zvok, prav tako pa lahko prevzame nadzor nad igračo in jo poškoduje ali z njo poškoduje ljudi v njeni bližini.

Za otroke, predvsem najmlajše, je ključna komunikacija s starši, ki poteka v živo, kjer lahko otrok opazuje mimiko obraza, se dotika staršev in ima z njimi pristen fizični stik.

Drugo zelo pomembno tveganje je pomanjkanje nadzora nad osebnimi podatki. Igrače pogosto spodbujajo otroke k posredovanju osebnih podatkov, kot so ime, naslov, imena staršev ipd. Ti podatki se shranjujejo na strežnikih proizvajalcev, kjer pa so pogosto, kakor je pokazala praksa, zelo slabo zaščiteni. Še posebej problematične so igrače, ki omogočajo prenos zvoka, videa ali slik preko interneta, saj se vse to shranjuje na strežnikih proizvajalca. Znanih je več primerov vdorov v strežnike proizvajalcev in kraj podatkov, ker so imeli proizvajalci zelo slabo zaščito podatkov ali pa zaščite ni bilo.

Tretje pa je prikrito oglaševanje. Primeri proizvajalcev, ki so namenoma v igrače »vdelali« različne fraze, ki spodbujajo k nakupu izdelkov točno določenega proizvajalca, niso redki.

Vir: Safe.si

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Sociala , Novice

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...