Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Apostolski nuncij Jean-Marie Speich (foto: Rok Mihevc)
Apostolski nuncij Jean-Marie Speich

Apostolski nuncij: Celje ni pozabljeno

Slovenija | 07.12.2019, 12:06 Petra Stopar

Za vernike in duhovnike Škofije Celje bo po vsej verjetnosti tudi letošnji adventni čas minil brez škofa. Po upokojitvi škofa Stanislava Lipovška namreč že več kot leto dni čakajo na imenovanje novega ordinarija. Ker je v tem času prišlo tudi do zamenjave apostolskega nuncija v Sloveniji, celoten postopek traja dlje. Da bi pokazal razumevanje do skrbi, ki tarejo celjsko škofijo, je nuncij Jean-Marie Speich vernikom namenil posebno pismo. Izročil ga je škofijskemu upravitelju na novembrskem koncertu Klic dobrote v Celju.

Nuncijevo pismo, naslovljeno duhovnikom, redovnikom, redovnicam in vernikom, se začenja z izrazom razumevanja in poznavanja stanja duha v celjski škofiji. Kot piše, se mu zdi skrb vernikov, da še nimajo škofa, zelo pozitivna in pomeni, da so dobro razumeli, kaj je škof in kako potreben je vernikom, da jih vodi k svetosti.

Odkar se je začelo njegovo poslanstvo v Sloveniji, nadaljuje msgr. Speich, je Celje, ki ga je obiskal, tudi njegova skrb. Spomnil je, da je imel zanimivo srečanje z duhovniki, ki mu je zelo pomagalo, da je deloma razumel cerkveno resničnost v škofiji. Ob tem nuncij zagotavlja, da »Celje ni pozabljeno«, marveč da vsak dan moli zanj, k poglobitvi molitve za prihodnjega škofa pa prosi tudi vse v škofiji. »Zaenkrat samo Bog ve njegovo ime. Vsak izmed vas pa naj že moli zanj v ponižnosti svojega srca in v skladu z drugo zapovedjo pomaga tistim, ki so vznemirjeni, zopet najti mir,« je zapisal.

Ta čas pričakovanja, ki ga živite, lahko doživljate negativno in tudi v obliki vznemirjenosti in špekulacij, ki bi lahko povzročile zmedo. Sveto pismo je vedno poudarjalo, da ta zelo in morda preveč človeški odnos ni dober za notranji mir.

Apostolski nuncij se ob sklepu pisma zahvaljuje Bogu, da pričakovanje novega škofa sovpada z začetkom obdobja priprave na božič oziroma adventnega časa. To je po njegovih besedah čas vedrega pričakovanja, ki ni namenjen le sprejemu novega škofa, ampak tudi in predvsem preverjanju in prečiščenju želje po Bogu ter vere vsakega od nas. »To je,« poudarja nuncij, »prava drža!«

Msgr. Jean-Marie Speich pismo Škofiji Celje sklene z voščilom in blagoslovom ter s prošnjo Bogu, da bi v novem letu vsakemu od nas podaril zdravje in veselje.

Celotno pismo lahko preberete na spletni strani Škofije Celje.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...