Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Chiara Lubich (foto: splet)
Chiara Lubich

Začenja se Chiarino leto

Svet | 14.12.2019, 11:59 Marjana Debevec

V Trentu na Severu Italije bodo z današnjim odprtjem slavnostne razstave začeli leto Chiare Lubich ob 100. obletnici njenega rojstva. Podobni dogodki, ki bodo izpostavili pomen karizme edinosti za današnji čas, bodo v tem letu potekali po vsem svetu.

Po besedah sedanje predsednice Gibanja fokolarov Marie Voce je gibanje šele na začetku svoje poti, kar je ob obisku Loppiana poudaril tudi papež Frančišek. »Chiara je videla daleč naprej in je tudi nam, preko tega, kar je sama zaznavala, dala videti stvari kot bi bile že uresničene. Govorila je o zedinjenem svetu kot bi bil že uresničen. Sedaj pa je na nas, da korak za korakom vse to uresničujemo. Mislim, da smo šele na začetku in da ima Chiarina karizma še veliko za povedati svetu. Stoletnica njenega rojstva je zato priložnost, da to skupaj odkrijemo«, je za Vatican News dejala Vocejeva.

Po njenih besedah zato to leto ne bo potekalo v duhu spomina na Chiaro Lubich, ampak bolj v želji po pričevanju njenega sporočila bratstva, edinosti in občestva.

Tudi v Sloveniji bo v tem letu več dogodkov posvečenih ustanoviteljici Gibanja fokolarov in njeni karizmi edinosti; med drugim bodo uprizorili muzikal o njenem otroštvu in mladosti, orednja prireditev pa bo 25. aprila v Ljubljani.

Spomnimo še, da se je novembra zaključil škofijski postopek za Chiarino beatifikacijo, nadaljeval pa se bo na Kongregaciji za zadeve svetnikov.

Svet, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.