Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
USZS, Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu (foto: Matjaž Merljak)
USZS, Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu

25 let Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu

Slovenci po svetu | 05.12.2019, 11:20 Matjaž Merljak

Naša naloga je ohraniti jezik. To je bilo večkrat slišaliti na sredinem sprejemu ob četrtstoletnem delovanju Urada. Minister Peter Jožef Česnik je na prireditev povabil nekdanje predstojnike in rojake iz zamejstva in sveta.

Minister Česnik je bil še povsem pod vtisom svojega nedavnega obiska pri rojakih v Avstraliji, kjer nekatera društva že zapirajo svoja vrata in prodajajo svoje dvorane. A ne vsa. Nekatere so uspela v svojo sredo pritegniti mlajšo generacijo in tiste, ki so se priselili v zadnjih letih, ki jih nekdanje oblike združevanj ne pritegnejo. Med generacijami so velike razlike in hitrega in učinkovitega zdravila za ohranitev društev pri življneju v sedanji obliki, ni.

Za ohranitev slovenstva v zamejstvu pa je pomemben jezik. In za ohranitev jezika mladi, ki ga bodo govorili. Če ne bo otrok, tudi prihodnosti zamejstva ne bo več, je naglasil višji sekretar Rudi Merljak, ki je slikovito tudi popeljal skozi zgodovino Urada. Je namreč tisti, ki je najdlje tam v službi.

Minister Česnik
Minister Česnik © USZS

V četrtstoletni zgodovini se je zamenjalo šestnajst predstojnikov. Leta 2008 je prvi minister za to področje postal Boštjan Žekš. Različni predstojniki so imeli tudi različne poglede na stvarnost zamejstva in izseljenstva, so pa od leta 1991 med rojake razdelili četet milijard evrov podpore.

Posebno poglavje urada, ki je do leta 2004 deloval znotraj ministrstva za zunanje zadeve, nato pa postal samostojen in avtonomen državni oragan, so prostori in lokacije. Od maja 2013 deluje na Erjavčevi ulici, med predsedniško palačo in Cankarjevim domom.

Praznovanje 25-letnice USZS
Praznovanje 25-letnice USZS © Matjaž Merljak

V prihodnosti bo pozornost usmerjena k mladim, je naglasila državna sekretarka Olga Belec in tudi, da se bodo prilagodili sedanjim načinom povezovanaja ljudi. Hkrati je med načrti Urada navedla vzpostavitev muzeja izseljenstva, na jubilejni prireditvi pa je igrala zasedba Sanje s kitaro iz Nove Gorice, ki povezuje članice univerze za tretje življenjsko obdobje.

Olga Belec
Olga Belec © USZS

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

O avtorju