Matjaž Merljak
Andrej Jerman
Rok Mihevc
Slovenski zvon, Krefeld (foto: Slovenski zvon, Krefeld)
Slovenski zvon, Krefeld

40. obletnica društva Slovenski zvon iz Krefelda

03.12.2019, 18:15 Matjaž Merljak

Slovensko kulturno društvo Slovenski zvon iz Krefelda v Porurju v Nemčiji je v soboto, 23. novembra 2019, praznovalo 40. obletnico delovanja v stavbi »Dach der Kulturen« v Krefeldu. Na praznovanje so povabili rojake in nemške prijatelje ter goste iz Slovenije, poroča Dušan Čegovnik.

Med njimi sta bila slovenski veleposlanik iz Berlina Franci But in predsednik društva Maribor iz Hildna Jože Pahič, iz Slovenije pa so nas obiskali član in članice KUD Vitomarci.

Skozi program je vodila socialna pedagoginja Valerija Ilešič Toš. V prvi točki programa je nekdanji učitelj slovenskega dopolnilnega pouka prebral kroniko društva v slovenščini in v nemščini. Društvo Slovenski zvon je bilo ustanovljeno 3. februarja leta 1979. Vsa leta so pripravljali in organizirali kulturne in zabavne prireditve ter številne izlete po različnih mestih Zahodne Evrope: Pariz, Bruselj, Strassburg, Berlin, Trier, Amsterdam, Brügge, Gosslar. Na izletih po Sloveniji so spoznali različna slovenska mesta in njihove znamenitosti. V času osamosvajanja Slovenije smo se udeleževali prireditev v podporo priznanja Slovenije kot samostojne države. Sodelovali smo z učiteljicami in učiteljema slovenskega dopolnilnega pouka kot s slovensko katoliško misijo v deželi Severno Porenje – Vestfalija.

Praznovanje v Krefeldu
Veleposlanik But, predsednica društva Rozina Lovrenčič, Rado Brate, prof. Martina Tomšič, Dušan Čegovnik in predsednik društva Maribor iz Hildna Jože Pahič © Dušan Čegovnik

Aktivno smo podpirali mladinsko pevsko skupino Eskala, ki jo je vodila Danica Ban. Ta skupina je julija 2004 kot prva nastopila v Državnem zboru Republike Slovenije na srečanju Slovencev po svetu.

Vrsto let predstavljamo Republiko Slovenijo na vsakoletnem dnevu Evrope v Düsseldorfu. Aktivno smo sodelovali z drugimi slovenskimi društvi iz naše dežele 1. maja 2004 v Düsseldorfu ob vstopu Slovenije v EU. Tudi jesenska srečanja slovenskih družin na seminarjih v Baasemu so bila zanimiva. Aktivno smo se povezali s KUD Vitomarci in nemškim pevskim zborom MGV Eintracht iz Willich-Schiefbahna. To je le drobec aktivnosti našega društva.

Vse prisotne je pozdravil slovenski veleposlanik iz Berlina Franci But. Sledil je kulturni program, ki so ga izvajali gostje iz Slovenije. Predstavili so življenjepis prvega slovenskega pesnika Valentina Vodnika skozi njegove pesmi. Naš znanec Milan Černel je zaigral Valentina Vodnika. Mladinki KUD Vitomarci sta recitirali pesmi Toneta Pavčka.

Rozina Lovrenčič in Vitomarčani z darili ter veleposlanik But z glasbeniki
Rozina Lovrenčič in Vitomarčani z darili ter veleposlanik But z glasbeniki © Dušan Čegovnik

Predsednica društva Rozina Lovrenčič je obdarila veleposlanika Francija Buta in Vitomarčane z darili.

Po okusni večerji so zaigrali Roman Pezdir s prijatelji in zabavali občinstvo. Prisotni sta bili dve pevki Eskale. Z zborovodkinjo Danico Ban so zapele nekaj pesmi. Pridružilo se je tudi občinstvo. Zbiral se je denar za glasbenike, ki so se honorarju odpovedali, da ga je društvo dalo za dobronamerne namene socialni pedagoginji Valeriji Ilešič Toš iz Vitomarcev v Sloveniji. Večer je kar prehitro minil v prijetnem vzdušju. Srečanja in praznovanja se je udeležilo 70 ljudi iz različnih nemških mest v Severnem Porenju-Vestfaliji.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...

O avtorju