Slavi Košir
Jakob Čuk
Helena Križnik
Slovenski zvon, Krefeld (foto: Slovenski zvon, Krefeld)
Slovenski zvon, Krefeld

40. obletnica društva Slovenski zvon iz Krefelda

03.12.2019, 18:15 Matjaž Merljak

Slovensko kulturno društvo Slovenski zvon iz Krefelda v Porurju v Nemčiji je v soboto, 23. novembra 2019, praznovalo 40. obletnico delovanja v stavbi »Dach der Kulturen« v Krefeldu. Na praznovanje so povabili rojake in nemške prijatelje ter goste iz Slovenije, poroča Dušan Čegovnik.

Med njimi sta bila slovenski veleposlanik iz Berlina Franci But in predsednik društva Maribor iz Hildna Jože Pahič, iz Slovenije pa so nas obiskali član in članice KUD Vitomarci.

Skozi program je vodila socialna pedagoginja Valerija Ilešič Toš. V prvi točki programa je nekdanji učitelj slovenskega dopolnilnega pouka prebral kroniko društva v slovenščini in v nemščini. Društvo Slovenski zvon je bilo ustanovljeno 3. februarja leta 1979. Vsa leta so pripravljali in organizirali kulturne in zabavne prireditve ter številne izlete po različnih mestih Zahodne Evrope: Pariz, Bruselj, Strassburg, Berlin, Trier, Amsterdam, Brügge, Gosslar. Na izletih po Sloveniji so spoznali različna slovenska mesta in njihove znamenitosti. V času osamosvajanja Slovenije smo se udeleževali prireditev v podporo priznanja Slovenije kot samostojne države. Sodelovali smo z učiteljicami in učiteljema slovenskega dopolnilnega pouka kot s slovensko katoliško misijo v deželi Severno Porenje – Vestfalija.

Praznovanje v Krefeldu
Veleposlanik But, predsednica društva Rozina Lovrenčič, Rado Brate, prof. Martina Tomšič, Dušan Čegovnik in predsednik društva Maribor iz Hildna Jože Pahič © Dušan Čegovnik

Aktivno smo podpirali mladinsko pevsko skupino Eskala, ki jo je vodila Danica Ban. Ta skupina je julija 2004 kot prva nastopila v Državnem zboru Republike Slovenije na srečanju Slovencev po svetu.

Vrsto let predstavljamo Republiko Slovenijo na vsakoletnem dnevu Evrope v Düsseldorfu. Aktivno smo sodelovali z drugimi slovenskimi društvi iz naše dežele 1. maja 2004 v Düsseldorfu ob vstopu Slovenije v EU. Tudi jesenska srečanja slovenskih družin na seminarjih v Baasemu so bila zanimiva. Aktivno smo se povezali s KUD Vitomarci in nemškim pevskim zborom MGV Eintracht iz Willich-Schiefbahna. To je le drobec aktivnosti našega društva.

Vse prisotne je pozdravil slovenski veleposlanik iz Berlina Franci But. Sledil je kulturni program, ki so ga izvajali gostje iz Slovenije. Predstavili so življenjepis prvega slovenskega pesnika Valentina Vodnika skozi njegove pesmi. Naš znanec Milan Černel je zaigral Valentina Vodnika. Mladinki KUD Vitomarci sta recitirali pesmi Toneta Pavčka.

Rozina Lovrenčič in Vitomarčani z darili ter veleposlanik But z glasbeniki
Rozina Lovrenčič in Vitomarčani z darili ter veleposlanik But z glasbeniki © Dušan Čegovnik

Predsednica društva Rozina Lovrenčič je obdarila veleposlanika Francija Buta in Vitomarčane z darili.

Po okusni večerji so zaigrali Roman Pezdir s prijatelji in zabavali občinstvo. Prisotni sta bili dve pevki Eskale. Z zborovodkinjo Danico Ban so zapele nekaj pesmi. Pridružilo se je tudi občinstvo. Zbiral se je denar za glasbenike, ki so se honorarju odpovedali, da ga je društvo dalo za dobronamerne namene socialni pedagoginji Valeriji Ilešič Toš iz Vitomarcev v Sloveniji. Večer je kar prehitro minil v prijetnem vzdušju. Srečanja in praznovanja se je udeležilo 70 ljudi iz različnih nemških mest v Severnem Porenju-Vestfaliji.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA) Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA)

Golobov kalifat

Težko sem prebiral knjigo, ki opisuje trpljenje maloštevilnih kristjanov v Iraku, Siriji in okolici. Težko pa zato, ker je bilo mučno brati opis mučenj. Najprej so zahtevali, da so kristjani ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...