Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Grad Agata v Gornji Radgoni (foto: grad agata)
Grad Agata v Gornji Radgoni

VIDEO: Odgovorno na pot - varno na vrh - do gradu Agata v Gornji Radgoni

Slovenija | 25.11.2019, 06:20 Nataša Ličen

Desetič, za sklep, smo se odpravili na pot. Skupaj z AMZS odgovorno in varno. Praznik se mora poznati, če lahko tudi z nekaj več blišča, zato smo, ob bližini jubilejnega dne radijske srebrnine, izbrali grajsko poslopje. 

Obnovljen, z novimi vsebinami in v siju, v kakršnem je že slovel svoje dni, je grad Agata tudi prostor ene od pomembnih oddajniških točk Radia Ognjišče.

Slišite nas na frekvenci 105.9 Mhz

Oddajnik Gornja Radgona (grad Agata), pokriva še del Apaške doline, Radenc in območje proti Murski Soboti. Stoji na nizki vzpetini in oddaja z majhno močjo. Hvaležni smo Milanu Herzogu, poslovnežu, ki živi in dela v Švici, posluje pa po vsem svetu (leta 1992 je vzel v najem razpadajoče grajsko poslopje), da je tu lahko svoj prostor dobil tudi naš oddajnik.

Posebej, ker na tem območju Agencija za komunikacijska omrežja in storitve AKOS dodatnih ali novih frekvenc (zaenkrat)ne podeljuje.

V času temeljite obnove gradu investitorja Milana Herzoga
V času temeljite obnove gradu investitorja Milana Herzoga © grad agata
 

Grad Agata

Odprtih rok nas je sprejel oskrbnik Samo Tuš, razkazal grajsko poslopje, notranjost ter predstavil današnje dejavnosti. Milan Herzog se je obnove gradu lotil temeljito. Grad je v celoti obnovil z lastnimi sredstvi in mu povrnil nekdanji sijaj.

Zgodovina

Gornja Radgona je tesno povezana z gradom. S svojo dominantno lego nad mestom in reko Muro je dolga stoletja dajal varno zavetje trgu Radgona, ki je leta 1299 postalo mesto.

Bogata zgodovina gradu
Bogata zgodovina gradu © grad agata
 

Grad dom kralja Matjaža?

Leta 1471 so grad in mesto zavzeli Madžari (Matija Korvin – kralj Matjaž). Po Matijevi smrti leta 1490 je bil grad vrnjen cesarju, z njim in posestmi so upravljali njegovi oskrbniki. V pestri zgodovini številnih lastnikov in prevzemnikov je bil grad leta 1931 po dokaj nizkih cenah razprodan. Prevzela ga je banska uprava iz Ljubljane in ga temeljito preuredila v humanitarni zavod. V njem je bila pozneje meščanska šola, pa nižja gimnazija, osnovna šola ter dom za ostarele.

Najemna pogodba za 99 let

V skoraj dvajsetletnem obdobju je grad hitro propadal, dokler ga ni leta 1992 s posebno najemno pogodbo za 99 let prevzel Milan Herzog in ga začel obnavljati.

Bogata oprema

Grad je imel v svoji dolgi zgodovini bogato notranjo opremo, v drugem nadstropju so viseli številni portreti, sobe so imele visoke lončene peči. V gradu je bila bogato opremljena grajska kapela Svete glave, vendar je bilo vse to uničeno. Pred gradom je bil lepo urejen park, ki je skupaj z okoli 50 m dolgim kostanjevim drevoredom in alejo vitezov tvoril zaključeno krajinsko celoto. Alejo vitezov je sestavljal niz doprsnih baročnih kipov, od katerih sta danes ohranjena dva ob vhodu na gornji del gradu. ( Na kratko povzeto po viru: Zbirka monografije Gornja Radgona)

Notranjost ponuja lepoto očem in ob dogodkih da slutiti razkošje grajskega življenja
Notranjost ponuja lepoto očem in ob dogodkih da slutiti razkošje grajskega življenja © grad agata
 

Življenje gradu danes

Čudovit ambient in dostojanstvena zgradba nudita idealne pogoje za poročna slavja, družinska praznovanja, kongrese, razstave in koncerte. Urejen park, v njem kipi iz starih časov, mali živalski park, ribnik in lepa promenada, pa zaokrožijo celostno grajsko podobo.

S srebrom in na gradu zaobjeli radijski projekt

Že v prazničnem ozračju smo vedeli, kam po še dodatno oplemenitenje svojih občutij. Grajsko doživetje je lepo zaobjelo radijske akcije po poteh oddajniških točk ob letošnjem srebrnem jubileju radia. Praznik se mora poznati, vlije zagona za nove naloge.

Grad Agata v Gornji Radgoni
Grad Agata v Gornji Radgoni © grad agata

Grajsko pripoved v etru razkrivamo ob pripovedi ljubiteljske raziskovalke ljudskega izročila Dušice Kunaver.

Sklepno mesto jubilejne radijske akcije obiskovanja oddajniških točk Radia Ognjišče po Sloveniji, "Odgovorno na pot - varno na vrh", pa je Center varne vožnje na Vranskem. V zahvalo, stisk rok za uspešno sodelovanje in v obnovo spodbude za varne poti, kamorkoli nas bodo te vodile.

Odgovorno na pot - varno na vrh!
Odgovorno na pot - varno na vrh! © ARO

Slovenija, Dogodki
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...