Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Papež: Praznik Jezusovega rojstva pričakajmo budni in s svobodnim srcem

Cerkev po svetu | 01.12.2019, 15:31 Petra Stopar

Papež Frančišek je v nededeljskem opoldanskem nagovoru spomnil, da se začenja novo liturgično leto in da nas v štirih tednih adventa bogoslužje vodi do praznovanja Jezusovega rojstva. Advent pa nas obenem spominja, da Jezus prihaja vsak dan v naše življenje in da se bo ob koncu časov vrnil v slavi.

Ta pogled v prihodnost nas navdaja z zaupanjem, kot nas vabi prerok Izaija skozi celotni adventni čas, je povedal sveti oče. V evangeljskem odlomku smo pri sveti maši slišali, je nadaljeval papež, naj bomo pripravljeni na Jezusov prihod, saj je sam dejal: ’Bodite torej budni, ker ne veste, kateri dan pride vaš Gospod!’.

A kaj to pomeni? »Biti buden ne pomeni dobesedno imeti oči odprte, temveč pomeni imeti srce svobodno in naravnano v pravo smer, to je biti razpoloženi za darovanje in služenje. Spanje, iz katerega se moramo prebuditi, pa je ravnodušnost, nečimrnost, nezmožnost vzpostavljanja resnično človeških odnosov, nesposobnost za prevzemanje odgovornosti za osamljenega, zapuščenega ali bolnega brata. Pričakovanje Jezusa, ki prihaja, je zato treba živeti v takšni budnosti,« pojasnjuje papež Frančišek.

Predvsem gre za to, da občudujemo Božje delovanje, njegova presenečenja in mu dajemo v življenju prvo mesto. To konkretno tudi pomeni biti pozoren na bližnjega, ki je v težavah, ne da bi čakali, da nas prosi za pomoč. Naučimo se prehitevati potrebe, predvidevati jih, kot to vedno z nami počne tudi Bog, je povabil sveti oče. Opoldanski nagovor je sklenil s prošnjo k Mariji, ki je čuječa in Mati upanja, naj naš pogled usmerja v Jezusa Kristusa, ki k sebi priteguje vse ljudi in vse narode.

Po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu je papež izrazil svojo zaskrbljenost in žalost zaradi protestov v Iraku, ki so v zadnjih dveh mesecih terjali več kot 420 smrtnih žrtev.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.