Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Kardinal Giuseppe Versaldi (foto: Rok Mihevc)
Kardinal Giuseppe Versaldi

Kardinal Versaldi slovenskim politikom: Želimo kaznovati ali želimo dobro naši mladini in našim družinam?

Slovenija | 29.11.2019, 14:21 Marta Jerebič

V Sloveniji se je včeraj in danes mudil prefekt Kongregacije za katoliško šolstvo, kardinal Giuseppe Versaldi. Sinoči se je v Slovenski filharmoniji udeležil slovesnosti ob stoletnici teološke fakultete univerze v Ljubljani. Sicer pa se je med drugim srečal z ministrom za izobraževanje, znanost in šport Jernejem Pikalom in predstavniki katoliškega šolstva v Sloveniji, ki so mu predstavili svoje delo in težave, s katerimi se srečujejo. Na pogovoru s katoliškimi mediji je poudaril, da Cerkev deluje na izobraževalnem področju iz dveh razlogov. Prvi je presežna raven, drugi pluralizem.

Cerkev si je vedno prizadevala za spodbujanje dialoga med vero in razumom, saj človeško dušo zanimajo tudi vprašanja, ki presegajo materialni svet.

Zato se vključuje v svet izobraževanja, pa tudi zaradi pluralizma v vzgojno-izobraževalni ponudbi: »Gre za pluralizem, ki je pogoj za pravo demokracijo. Če obstaja enoumje, če obstaja samo en šolski model, ni možnosti izbire. Pomembno je, da obstajajo skupna pravila, in pluralizem, v katerem Cerkev, ne da bi kaj vsiljevala, ponuja svojo možnost. Gre za obogatitev,« je dejal kardinal Versaldi in dodal, da morajo imeti pri tem veliko vlogo starši, saj Cerkev in država samo nudita podporo pri vzgoji otrok.

Navedel je tudi primer v anglikanski Veliki Britaniji, kjer so katoliške šole s strani države sofinancirane tako kot druge verske šole. Cenijo namreč kakovost. »Zato bi se morali politiki vprašati bistveno: želimo kaznovati ali želimo dobro naši mladini in našim družinam?«

Kardinal Versaldi je pohvalil slovensko ustavo, ki zagotavlja financiranje osnovnega šolstva iz javnih sredstev, saj to ustreza normam splošnih človekovih pravic. »Odvzem tega bi bil korak nazaj, ne naprej,« je bil jasen prefekt Kongregacije za katoliško vzgojo in izrazil upanje, da bo na tem področju v Sloveniji prišlo do sprejetja ustreznega sporazuma.

Celotnemu pogovoru s kardinalom Versaldijem boste lahko prisluhnili v eni od nedeljskih oddaj Iz življenja vesoljne Cerkve.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje) Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje)

Nika Kovač meni, da so zastavice tudi nasilje

Incident na Kongresnem trgu, ko je skupina deklet uničila simbolično sporočilo Pohoda za življenje, ima svoje posledice. Popoldne se je oglasila predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je ...

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...