Matjaž Merljak
Andrej Jerman
Rok Mihevc
Kardinal Giuseppe Versaldi (foto: Rok Mihevc)
Kardinal Giuseppe Versaldi

Kardinal Versaldi slovenskim politikom: Želimo kaznovati ali želimo dobro naši mladini in našim družinam?

29.11.2019, 14:21 Marta Jerebič

V Sloveniji se je včeraj in danes mudil prefekt Kongregacije za katoliško šolstvo, kardinal Giuseppe Versaldi. Sinoči se je v Slovenski filharmoniji udeležil slovesnosti ob stoletnici teološke fakultete univerze v Ljubljani. Sicer pa se je med drugim srečal z ministrom za izobraževanje, znanost in šport Jernejem Pikalom in predstavniki katoliškega šolstva v Sloveniji, ki so mu predstavili svoje delo in težave, s katerimi se srečujejo. Na pogovoru s katoliškimi mediji je poudaril, da Cerkev deluje na izobraževalnem področju iz dveh razlogov. Prvi je presežna raven, drugi pluralizem.

Cerkev si je vedno prizadevala za spodbujanje dialoga med vero in razumom, saj človeško dušo zanimajo tudi vprašanja, ki presegajo materialni svet.

Zato se vključuje v svet izobraževanja, pa tudi zaradi pluralizma v vzgojno-izobraževalni ponudbi: »Gre za pluralizem, ki je pogoj za pravo demokracijo. Če obstaja enoumje, če obstaja samo en šolski model, ni možnosti izbire. Pomembno je, da obstajajo skupna pravila, in pluralizem, v katerem Cerkev, ne da bi kaj vsiljevala, ponuja svojo možnost. Gre za obogatitev,« je dejal kardinal Versaldi in dodal, da morajo imeti pri tem veliko vlogo starši, saj Cerkev in država samo nudita podporo pri vzgoji otrok.

Navedel je tudi primer v anglikanski Veliki Britaniji, kjer so katoliške šole s strani države sofinancirane tako kot druge verske šole. Cenijo namreč kakovost. »Zato bi se morali politiki vprašati bistveno: želimo kaznovati ali želimo dobro naši mladini in našim družinam?«

Kardinal Versaldi je pohvalil slovensko ustavo, ki zagotavlja financiranje osnovnega šolstva iz javnih sredstev, saj to ustreza normam splošnih človekovih pravic. »Odvzem tega bi bil korak nazaj, ne naprej,« je bil jasen prefekt Kongregacije za katoliško vzgojo in izrazil upanje, da bo na tem področju v Sloveniji prišlo do sprejetja ustreznega sporazuma.

Celotnemu pogovoru s kardinalom Versaldijem boste lahko prisluhnili v eni od nedeljskih oddaj Iz življenja vesoljne Cerkve.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...