Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Tatjana Vučajnk (foto: Matjaž Merljak)
Tatjana Vučajnk

Slovenščina ena izmed trinajstih jezikov v Gradcu

| 27.11.2019, 14:52 Matjaž Merljak

Pouk slovenščine kot maternega jezika poteka tudi v Gradcu v prostorih Nove srednje šole svetega Andreja. Učiteljica je dr. Tatjana Vučajnk, ki je v pogovoru za naš radio omenila, da imajo tudi bralno značko, knjižnico in da je možno iz slovenščine opravljati maturo.

Vučajnkova je bila nedavno gostja Svetovnega slovenskega kongresa, in sicer je predavala v okviru projekta »Slovenski jezik med mladimi rojaki«. Na Novi univerzi v Ljubljani je predstavila svoje delo in izzive poučevanja in podajanja znanja slovenskega jezika v tujini.

Na Novi srednji šoli St. Andrae v Gradcu poučuje kot profesorica materinščine (slovenskega jezika). Poleg slovenščine tam poteka še pouk trinajstih oziroma še več jezikov.

Pri svojem delu se sooča z prenekaterimi birokratskimi ovirami (vpisi otrok preko ravnateljev šol, omejitev kvot in vpis ocen v spričevalo).

V zadnjem času se število vpisanih otrok ne spreminja in sledi vsakoletnim kvotam in smernicam.

Kot zanimivost je povedala, da se k pouku vpisujejo tudi otroci iz mešanih zakonov in tako vsi niti ne govorijo slovensko, pri čemer je potrebna večja iznajdljivost in prilagoditev programa poučevanja. Na splošno pa otroci radi prihajajo k pouku, pri mlajših poteka predvsem skozi igro, preko knjig in risank, pri starejših pa je poučevanje že kompleksnejše in ga je potrebno prilagoditi.

Dr. Tatjana Vučajnk je od leta 2013 zaposlena tudi na Univerzi v Celovcu, kjer predava didaktiko slovenščine in vodi pedagoški študi slovenščine. Izrednega pomena se ji zdi transfer med univerzo in šolami. Vučajnkova je soavtorica učbenikov za učenje slovenščine kot drugega tujega jezika in tujega jezika za otroke Poigrajmo se slovensko ter slovarja Slovensko-nemški tematski slovar.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.