Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Predsednik in podpredsednice KKZ (foto: KKZ)
Predsednik in podpredsednice KKZ

Vsak je odgovoren za ohranjanje kulture in narodne zavesti

Slovenci po svetu | 26.11.2019, 10:12 Matjaž Merljak

Krščanska kulturna zveza KKZ iz Celovca je imela včeraj redni občni zbor. Za predsednika je bil znova izvoljen dekan Janko Krištof, župnik v Bilčovsu in Št. Ilju. Podpredsedniki so: Micka Opetnik, Monika Novak-Sabotnik in Zdravko Inzko.

Krištof je v svojem nagovoru poudaril, da je vsak posameznik odgovoren za ohranjanje kulture in narodne zavesti ter da to nalogo v veliki meri opravljajo slovenska kulturna društva, osrednja organizacija pa jim želi biti pri tem v čim boljšo pomoč in oporo.

Prosil je, da z vso silo podprejo tudi ponudbe, ki prihajajo iz centrale in želijo biti v korist skupnemu kulturnemu utripu.

Tako odbor kakor pisarna Krščanske kulturne zveze želita še naprej delovati v začrtanem duhu in skupno z društvi oblikovati kulturno podobo koroških Slovencev.

Občni zbor KKZ 2019
Občni zbor KKZ 2019 © KKZ

Za tajnico je znova bila izvoljena Zalka Kelih-Olip, njen namestnik je Martin Kuchling. Blagajniško funkcijo je prevzel Miha Vrbinc, njegova namestnica je Krista Koren-Hafner.

Odborniki so: Krista Krušic-Vallant, Milena Čik-Pipp, Martina Piko-Rustia, Mirjam Kušej, Angelika Ogris, Nadja Kramer, Martin Enzi, Marjan Gallob, Miro Wakounig in Verena Smrtnik.

Preglednika računov sta Štefan Schellander in Joško Wrolich.

Janežičeva priznanja KKZ 2019
Janežičeva priznanja KKZ 2019 © KKZ

Na dnevnem redu je bila tudi podelitev Janežičevih priznanj, ki so jih prejeli: Rozi Wernig (za zasluge kot ustanovna in dolgoletna predsednica KD Šmarjeta Apače in vsestranska kulturna delavka), Mira Blažej (za zasluge kot ustanovna in dolgoletna vodja otroškega in mladinskega zbora Amabilis ter pevsko-glasbena ustvarjalka), Folti Waldhauser (za zasluge kot dolgoletni pevec in vodja cerkvenega in posvetnega moškega zbora v Slovenjem Plajberku), Herbert Seher (za zasluge pri izobraževalni dejavnosti KKZ, pri ustanovitvi Slovenske glasbene šole v Rožu in za Slovenski inštitut na Dunaju) in Tone Kuntner (za dolgoletno dobro sodelovanje, za izobraževalno dejavnost za koroško mladino in delo na literarnem področju).

Slovenci po svetu, Kultura
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.