Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Tajski verski voditelji s papežem (foto: vaticannews.va)
Tajski verski voditelji s papežem

Papež religije pozval k sodelovanju

Cerkev po svetu | 22.11.2019, 13:48 Marta Jerebič

Papežev tretji dan na Tajskem so zaznamovala srečanja s škofi, z duhovniki in posvečenimi ter verskimi voditelji. Sveto mašo je daroval za mlade.

V skoraj 70 milijonskem narodu je katoliških duhovnikov, redovnikov in redovnic manj kot 2500. Papež se je z njimi srečal v župniji na obrobju Bangkoka. »Prosim vas, ne popustite skušnjavi, da bi mislili, da vas je malo; raje pomislite, da ste majhna orodja v ustvarjalnih Gospodovih rokah. On bo z vašim življenje napisal najlepše strani zgodovine odrešenja v teh deželah.« Spodbudil jih je, naj pogumno iščejo načine, da bodo Evangelij približali lokalni kulturi tako, da katolištvo ne bo videti kot vera tujcev. Veri naj nadenejo tajski obraz.

Tajskim škofom in članom Združenja azijskih škofovskih konferenc je priporočil, naj imajo pogled oznanjevalcev, ki jih ne navdihujejo načrti in strategije, ampak delovanje Svetega Duha.

Srečanje z 18-imi verskimi voditelji in akademiki je potekalo na najstarejši tajski univerzi. Današnje razmere: globalizacija, konflikti, migracije, lakota in okoljske krize, tudi religije opominjajo, da ne morejo biti izolirane, mali otočki, ampak morajo sodelovati, se srečevati in biti v dialogu, je poudaril papež. Dan je sklenil s sveto mašo za mlade, ki so se zbrali v stolnici.

»Dragi prijatelji! Da ogenj Svetega Duha ne ugasne in lahko ohranite živ pogled in srce, je nujno, da ste dobro zakoreninjeni v veri svojih prednikov. Ne da bi ostali ujetniki preteklosti, ampak da bi se naučili tistega poguma, ki lahko pomaga, da boste odgovorili na nove zgodovinske okoliščine.«

Kdor ni zakoreninjen v Kristusu, ga hitro potegnejo ’glasovi’, ki so privlačno in lepo zapakirani, a nas na dolgi rok pustijo prazne in osamljene, je še dejal papež.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež