Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Seminar FUEN v Pliberku (foto: SSO)
Seminar FUEN v Pliberku

SSO kot nova članica FUEN na seminarju v Pliberku

| 19.11.2019, 18:15 Matjaž Merljak

V Pliberku na avstrijskem Koroškem je od 14. do 17. novembra 2019 potekal letošnji, že 22. seminar slovanskih manjšin v Evropi. Priredila ga je delovna skupina slovanskih manjšin AGSM v sklopu Federativne zveze evropskih narodnosti FUEN. Seminarja se je kot nov član FUEN in AGSM udeležil tudi Svet slovenskih organizacij SSO.

Seminarja so se udeležili Rusi v Estoniji in na Poljskem, Rusini v Ukrajini, Lužiški Srbi, Slovaki na Madžarskem, Čehi in Srbi na Hrvaškem, Hrvati v Srbiji, Pomaki v Bolgariji, Hrvati v deželi Molise v Italij, zastopnika zavoda Burja, ki je predstavljalo narodnosti iz nekdanje Jugoslavije živeče v Sloveniji ter seveda Slovenci na avstrijskem Koroškem in v Furlaniji Julijski krajini. Slednje je zastopal predstavnik SSO Julijan Čavdek.

Glavna tema je bila obravnava načinov udejanjanja in izvajanja dolgoročnega in mirnega "sobivanja" med manjšino in večino, naraščajoči razkorak med mestnimi in podeželskimi območji ter prednosti in priložnosti na mikroekonomski ravni (občine), ki so značilne za manjšinske skupnosti.

Osrednja gostitelja sta bila Skupnost koroških Slovencev in Slovenk SKS in Narodni svet koroških Slovencev NSKS.

Seminar je v četrtek odprl govornik delovne skupine slovanskih manjšin (AGSM) in predstavnik Lužiških Srbov Bernhard Ziesch skupno z organizatorji SKS in NSKS. Domači župan Stefan Visotschnig je navzoče povabil še na sprejem. Program seminarja je koordiniral funkcionar pri FUEN Matic Germovšek.

Udeleženci seminarja v Pliberku
Udeleženci seminarja v Pliberku © SSO

Drugi dan so se udeleženci najprej srečali s koroškim deželnim glavarjem Petrom Kaiserjem in sodelovali pri jubilejnem 30. kongresu narodnih skupnosti pod geslom »Spreminjanje perspektive: od konflikta preko dialoga do konsenza« v organizaciji Biroja za narodno skupnost dežele Koroške.

Popoldan je bil v znamenju obiska dvojezične občine Globasnica skupaj z županom Bernardom Sadovnikom. Seznanili so se z delovanjem dvojezičnega vrtca in osnovne šole. Župan Sadovnik, ravnateljica Veronika Terbuch in vzgojiteljica Olga Greiner so govorili o strategiji sprejemanja in večjezičnost na občinski ravni, in sicer v občinski upravi, v šoli, v javnosti, v športu, v turizmu ter na večjezičnih mestnih napisih. V večernih urah je sledil kulturni program z nastopom mešanega pevskega zbora Peca.

Zadnji dan so sledile še predstavitve primerov dobrih praks koroških Slovenk in Slovencev. Župan Bernard Sadovnik je predstavili Alpsko – jadranski center (AACC) ter Geopark Karavanke, predsednik Benjamin Wakounig je predstavil delovanje Slovensko gospodarske zveze in dvorna svetnica Marinka Mader-Tschertou še Skupnost južno koroških kmetic in kmetov. Sledila so še poročila članov AGSM o trenutnem stanju slovanskih manjšin po Evropi. Osrednje težave slovanskih manjšin so šolanje v materinem jeziku, politično predstavništvo in jezikovne pravice. Razvidna je bila tudi velika razlika uživanja pravic med posameznimi slovanskimi manjšinami.

V zadnjem delu seminarja se je predsednik FUEN, Lorant Vincze, zahvalil govorniku delovne skupine Bernhardu Zieschu za njegovo dolgoletno delovanje v tej funkciji. Koroška Slovenka in podpredsednica FUEN Angelika Mlinar pa je bila izvoljena za novo govornico delovne skupine slovanskih manjšin v FUEN. Prihodnji 23. seminar AGSM pa bo potekal oktobra meseca pri Hrvatih v Moliseju.

Obisk v Globasnici
Obisk v Globasnici © SSO

Po zaključku 22. seminarja so udeleženci v Škocijanu v Podjuni prisostvovali žrebanju skupin za evropsko nogometno prvenstvo narodnih manjšin EUROPEADA, ki bo od 20. do 28. junija prihodnje leto.

To bo 4. evropsko nogometno prvenstvo avtohtonih narodnih skupnosti, imenovano Europeada. Udeležilo se ga bo rekordno število ekip, vseh udeležencev bo okoli 1500.

Dogodek bo tudi velikega pomena za narodno skupnost na Koroškem, meni predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Valentin Inzko, ki je poleg tega prepričan, da bodo koroški Slovenci v sklopu Europeade 2020 odlični gostitelji.

Koroški Slovenci oziroma „Team Kärnten / Koroška“ nastopa z moško in žensko ekipo, žreb pa je določil, da bodo moški igrali v skupini A proti Lužiškim Srbom, Cimbrom iz Italije in ekipi Nordschleswig, to so Danci v Nemčiji. Ženske pa so v skupini z Južnimi Tirolkami, v isti skupini pa bodo igrale tudi Nemke iz Rusije in Retoromanke iz Švice.

Na prireditvi, na kateri je žreb določil dvoboje v skupinah, se je zbralo mnogo predstavnikov iz vrst sodelujočih manjšin, sicer pa je prireditev, s katero so uvedli v ta dogodek, popestrila glasbena skupina Matakustix, ki je predstavila uradno himno za Europeado 2020.

Na Europeadi bo nastopila tudi reprezentanca Slovencev iz Furlanije-Julijske krajine. Na prvenstvo se je prijavila preko Sveta slovenskih organizacij, ki je bil na letošnjem kongresu FUEN sprejet kot redni član te največje organizacije narodnih manjšin v Evropi.

Žrebanje za Europeado
Žrebanje za Europeado © SSO

vira: SSO in NSKS

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.