Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Duhovniki, kaj pa bonton?

Cerkev na Slovenskem | 17.11.2019, 07:59 Marta Jerebič

Duhovniki in bonton. Morda nepričakovana tema, ki pa bo med drugim zaznamovala srečanje duhovnikov ljubljanske nadškofije. Že četrto leto zapored se bodo zbrali na Otočcu.

Da je bratsko druženje med duhovniki potrebno in pomembno, dokazuje tudi vsakoletno naraščanje števila udeležencev. Letos se je iz ljubljanske nadškofije na povabilo odzvalo 70 duhovnikov.

»V ponedeljek bomo razmišljali o prihodnosti in stanju mladinske pastorale po naših župnijah in konkretno o oratoriju. Zato bosta gosta Matevž Mehle in Boštjan Jamnik«, je povedal župnik v Šmartnem pod Šmarno goro Sebastjan Likar.

O torkovem dnevu, ko bo glavna tema bonton, pa je dodal: »Velikokrat se srečujemo s situacijami, ko ne vemo, kako se odzvati, kako prav govoriti, kako se prav rokovati, obnašati. Duhovnik je le javna oseba in kot javna oseba se mora znajti v določenih situacijah.« Z njimi bo strokovnjakinja za kulturo vedenja Bojana Košnik Čuk, ki ji tudi poslušalci Radia Ognjišče radi prisluhnete.

Likar nam tem, ki se med duhovniki razvijajo v popoldanskih druženjih, ni želel izdati, poudaril pa je »Tukaj smo res kot bratje. Zdi se mi, da je duhovniška družba nekaj zelo temeljnega za duhovnika in če to zanemari, sploh nekdo, ki je dostikrat sam v župnišču, je to tudi kriza poklica.«

Duhovniki mariborske nadškofije o timskem delu

Duhovniki mariborske nadškofije so se že pred dvema tednoma zbrali na Pohorju. Razmišljali so so lepoti timskega dela - kako zastaviti delo, da sodelavci lahko razbremenijo duhovnika, da ta lahko opravlja glavno poslanstvo. »Vedno manj nas je, vedno bolj smo obremenjeni, zato je pomembno, da se človek malo ustavi, da si podelimo izkušnje, lepe in težke; da si zaupamo to, kar nam jemlje moči, kar nas dela črnoglede, utrujene, naveličane; da si prižgemo novega ognja, da se vrnemo domov, potrjeni z novim navdušenjem,« je dejal mariborski nadškof Alojzij Cvikl.

Duhovniki novomeške škofije o Cerkvi sredi nasprotij

Novomeški duhovniki so po besedah Božidarja Metelka govorili o Cerkvi sredi nasprotij sedanjega časa. »Med duhovniki je v zadnjem času nekoliko pesimizma, nelagodja. Manj je obiska pri maši, manj je krstov, manj obiska pri verouku in včasih se duhovniki sprašujemo, kaj je narobe,« je dejal Metelko in dodal, da so vsako leto takšna srečanja obogatitev.

 

Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...