Slavi Košir
Boštjan Smole
Silvestra Sadar
Apostolski nuncij Jean-Marie Speich (foto: Rok Mihevc)
Apostolski nuncij Jean-Marie Speich

Apostolski nuncij: Škof ne pade z nebes kakor dež

14.11.2019, 18:27 Rok Mihevc

V Sloveniji je pred osmimi meseci svojo službo nastopil novi apostolski nuncij Jean-Marie Speich. Kot papežev odposlanec se je v tem času srečal s škofi in predstavniki različnih ustanov. Danes je obiskal tudi Radio Ognjišče. Zahvalil se je Bogu za 25-letno delovanje radia in mu zaželel, da bi še naprej oddajal. Zaupal nam je tudi, na kateri točki je postopek iskanja škofov.

Nuncij v Sloveniji, Jean-Marie Speich, ki je po rodu Francoz, pravi, da je še vedno v obdobju spoznavanja naše države, ob srečanjih z vodstvi vzgojno-izobraževalnih in pastoralnih ustanov ter škofij pa si želi bolje spoznati navadne Slovence in jim prisluhniti.

To po njegovem velja tudi, ko govorimo o postopku za imenovanje novih ordinarijev, na katera že več kot leto dni čakajo verniki v škofijah Celje in Novo mesto: »Dokumenti so še vedno na moji mizi in kot sem že povedal, stvari moram razumeti in preučiti ter se pogovoriti z mnogimi ljudmi. Škof ne pade z nebes kakor dež.« Izbira škofa je po njegovem mnenju sad vere ljudi ter škofijskih in redovnih duhovnikov. Sicer pa nuncij pravi, da je odprt za pogovore z vsemi, da si prizadeva za preglednost in za dialog, predvsem pa želi v imenu papeža Frančiška pomagati naši krajevni Cerkvi in slovenskim katoličanom.

Apostolski nuncij z urednikoma Radia Ognjišče
Apostolski nuncij z urednikoma Radia Ognjišče © Rok Mihevc
Ker smo apostolskega nuncija povabili tudi na praznovanje 25. obletnice našega radia, nam je ob tej priložnosti svetoval, naj bomo blizu ljudem: »Pojdite do ljudi, o katerih nihče ne govori, prisluhnite jim in jim dajte možnost glasu, saj je to čudovit kraj svobode. Saj ne hodimo v ideološkem slogu po ulici s katoliškimi transparenti. Tega nočemo. Hočemo samo služiti resnici ter dati priložnost vsem Slovencem in slovenskim katoliškim vernikom tudi. Vaš radio to zmore.«

Celotnemu pogovoru z apostolskim nuncijem boste lahko prisluhnili v eni od oddaj Utrip Cerkve v Sloveniji.

V pogovoru za Radio Ognjišče
V pogovoru za Radio Ognjišče © Rok Mihevc

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...