Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Apostolski nuncij Jean-Marie Speich (foto: Rok Mihevc)
Apostolski nuncij Jean-Marie Speich

Apostolski nuncij: Škof ne pade z nebes kakor dež

| 14.11.2019, 18:27 Rok Mihevc

V Sloveniji je pred osmimi meseci svojo službo nastopil novi apostolski nuncij Jean-Marie Speich. Kot papežev odposlanec se je v tem času srečal s škofi in predstavniki različnih ustanov. Danes je obiskal tudi Radio Ognjišče. Zahvalil se je Bogu za 25-letno delovanje radia in mu zaželel, da bi še naprej oddajal. Zaupal nam je tudi, na kateri točki je postopek iskanja škofov.

Nuncij v Sloveniji, Jean-Marie Speich, ki je po rodu Francoz, pravi, da je še vedno v obdobju spoznavanja naše države, ob srečanjih z vodstvi vzgojno-izobraževalnih in pastoralnih ustanov ter škofij pa si želi bolje spoznati navadne Slovence in jim prisluhniti.

To po njegovem velja tudi, ko govorimo o postopku za imenovanje novih ordinarijev, na katera že več kot leto dni čakajo verniki v škofijah Celje in Novo mesto: »Dokumenti so še vedno na moji mizi in kot sem že povedal, stvari moram razumeti in preučiti ter se pogovoriti z mnogimi ljudmi. Škof ne pade z nebes kakor dež.« Izbira škofa je po njegovem mnenju sad vere ljudi ter škofijskih in redovnih duhovnikov. Sicer pa nuncij pravi, da je odprt za pogovore z vsemi, da si prizadeva za preglednost in za dialog, predvsem pa želi v imenu papeža Frančiška pomagati naši krajevni Cerkvi in slovenskim katoličanom.

Apostolski nuncij z urednikoma Radia Ognjišče
Apostolski nuncij z urednikoma Radia Ognjišče © Rok Mihevc
Ker smo apostolskega nuncija povabili tudi na praznovanje 25. obletnice našega radia, nam je ob tej priložnosti svetoval, naj bomo blizu ljudem: »Pojdite do ljudi, o katerih nihče ne govori, prisluhnite jim in jim dajte možnost glasu, saj je to čudovit kraj svobode. Saj ne hodimo v ideološkem slogu po ulici s katoliškimi transparenti. Tega nočemo. Hočemo samo služiti resnici ter dati priložnost vsem Slovencem in slovenskim katoliškim vernikom tudi. Vaš radio to zmore.«

Celotnemu pogovoru z apostolskim nuncijem boste lahko prisluhnili v eni od oddaj Utrip Cerkve v Sloveniji.

V pogovoru za Radio Ognjišče
V pogovoru za Radio Ognjišče © Rok Mihevc

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...