Jure Sešek
Aleš Karba
Alen Salihović
Letalo Adrie Airways kmalu zgodovina? (foto: www.adria.si)
Letalo Adrie Airways kmalu zgodovina?

Kdo bo kupil ostanke Adrie Airways?

13.11.2019, 11:21 Andrej Šinko

Za premoženje propadle Adrie Airways je prispelo pet ponudb. Celoto bi kupil Elektronček Joca Pečečnika, Ivo Boscarol je oddal ponudbo za Adrijino letalsko šolo, Izeta Rastoderja pa zanima spričevalo za komercialne polete.

Pečečnikova družba Elektronček namerava na pogorišču Adrie zgraditi novo podjetje. Pri tem naj bi ji po poročanju TV Slovenija pomagala partnerska družba, ki deluje na področju letalstva, ter nekdanji šef Adrie Marko Anžur. Naloga Elektrončka pa bo ugotoviti, ali je od nekdanjega nacionalnega prevoznika ostalo kaj, kar bi omogočilo vzpostavitev nove družbe.

Drugi ponudnik Izet Rastoder, ki je obogatel z uvozom banan, zdaj pa vlaga tudi v nepremičnine in druga podjetja, je za TV Slovenija povedal, da se zanima za Adrijino spričevalo AOC. To podjetju omogoča opravljanje letalskih prevozov v komercialne namene.

Adrijino letalsko šolo, ki je prav tako v stečaju, pa bi kupil lastnik Pipistrela Ivo Boscarol. Ta ima že zdaj svojo letalsko akademijo, ki bi jo želel okrepiti in nadgraditi. Za oddajo ponudbe se je odločil zaradi ugleda, ki ga ima letalska šola v svetu.

Stečajni upravitelj Janez Pustatičnik je pojasnil, da so interesentom že poslali povabila na pogovore. »Z njimi bomo izvedli sestanke in pogajanja, na podlagi tega pa bomo potem oblikovali stališče in predloge za nadaljnje postopanje in prodajo.«

Med kupci ni slovenske države, eden od kupcev pa prihaja iz tujine. Pustatičnik je povedal, da so nekateri interesenti postavili pogoje, ki jih Adria ne more izpolniti in nanje nima vpliva. Med premoženjem prevoznika, ki je v preteklosti prodal vsa letala, so zemljišče, kjer stoji upravna stavba, stavbna pravica, terjatve do kupcev, letalski rezervni deli, oprema ter dve manjši stanovanji.

Bomo dobili novega nacionalnega prevoznika?

Družba za upravljanje terjatev bank medtem pripravlja izračune o smotrnosti ustanovitve novega prevoznika. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ocenjuje, »da bodo povezave boljše, če bomo uspeli ustanoviti letalsko podjetje, ki bo delovalo na ekonomskih temeljih in v sodelovanju s podjetjem iz panoge.« Končno odločitev o tem oziroma drugih možnostih zagotavljanja letalskih povezav bo sprejela vlada.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Mediji, novinarji (photo: Pixabay) Mediji, novinarji (photo: Pixabay)

Kdo si zasluži moj glas?

Tem, ki bi jih rad komentiral v tokratnem Našem pogledu, je veliko. Epidemije in njenega poteka se bom izognil, ker menim, da so tisti, ki jim je mar za sodržavljane, ali cepljeni ali pa se strogo ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...