Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Rok Mihevc
Minister Česnik z rojaki iz Melbourna (foto: USZS)
Minister Česnik z rojaki iz Melbourna | (foto: USZS)

Srečanje z rojaki iz Melbourna

11.11.2019, 15:02 Matjaž Merljak

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter J. Česnik je obisk rojakov v Avstraliji nadaljeval s srečanjem s predstavniki slovenskih ustanov iz Melbourna z okolico. Potekalo je v Avstralsko slovenskem kulturnem in športnem društvu Ivan Cankar v Geelongu, uro vožnje iz Melbourna.

Navzoči so bili predsednice in predsedniki iz društva gostitelja v Geelongu, iz Slovenskega društva Melbourne, Slovensko avstralskega kulturnega in športnega društva Planica Springvale, Slovenskega društva St. Albans, Slovenskega družabnega in športnega kluba Jadran, Slovenskega socialnega skrbstva in informacijskega urada iz Kew – Melbourne ter predsednica SSOV in predstavnica v Svetu Vlade RS za Slovence po svetu Frances Urbas Johnson.

V razpravi je bilo največ pozornosti posvečene staranju društev in njihovim težavam z vzdrževanjem velikih in dragih domov. Planica je svojega tako že prodala (sicer ga bo lahko še vedno uporabljala), drugi pa razmišljajo, kako naprej. Mlade generacije namreč tovrsten način ohranjanja slovenstva v glavnem ne zanima. Ministrovo razmišljanje o enem skupnem domu ni naletelo na poseben odziv, saj so bili večinoma vsi mnenja, da se članstvo v društvih s tem ne bi strinjalo.

Nastopi rojakov
Nastopi rojakov © USZS

Po sestanku z vodji društev je p. David Šrumpf daroval nedeljsko slovensko mašo, po skupnem kosilu pa je sledil še recital o Valentinu Vodniku in kratka igra Zlata ribica režiserja Bojana Podgorška.

Med navzočimi je bil ves čas tudi Edi Kontelj, uspešen poslovnež, sicer pa častni konzul Republike Slovenije za državo Viktorijo, s katerim se je minister naknadno srečal na njegovem domu, ki je tudi sedež konzulata. Navzoči so bili tudi njegov brat Srečko Kontelj, nekdanji župan Geelonga, ter sedanja županja in podžupanja.

vir: USZS

Minister Česnik in rojaki iz Melbourna
Minister Česnik in rojaki iz Melbourna © USZS

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...