Mateja F. NovljanMateja F. Novljan
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek
Minister Česnik z rojaki iz Melbourna (foto: USZS)
Minister Česnik z rojaki iz Melbourna | (foto: USZS)

Srečanje z rojaki iz Melbourna

Slovenci po svetu | 11.11.2019, 15:02 Matjaž Merljak

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter J. Česnik je obisk rojakov v Avstraliji nadaljeval s srečanjem s predstavniki slovenskih ustanov iz Melbourna z okolico. Potekalo je v Avstralsko slovenskem kulturnem in športnem društvu Ivan Cankar v Geelongu, uro vožnje iz Melbourna.

Navzoči so bili predsednice in predsedniki iz društva gostitelja v Geelongu, iz Slovenskega društva Melbourne, Slovensko avstralskega kulturnega in športnega društva Planica Springvale, Slovenskega društva St. Albans, Slovenskega družabnega in športnega kluba Jadran, Slovenskega socialnega skrbstva in informacijskega urada iz Kew – Melbourne ter predsednica SSOV in predstavnica v Svetu Vlade RS za Slovence po svetu Frances Urbas Johnson.

V razpravi je bilo največ pozornosti posvečene staranju društev in njihovim težavam z vzdrževanjem velikih in dragih domov. Planica je svojega tako že prodala (sicer ga bo lahko še vedno uporabljala), drugi pa razmišljajo, kako naprej. Mlade generacije namreč tovrsten način ohranjanja slovenstva v glavnem ne zanima. Ministrovo razmišljanje o enem skupnem domu ni naletelo na poseben odziv, saj so bili večinoma vsi mnenja, da se članstvo v društvih s tem ne bi strinjalo.

Nastopi rojakov
Nastopi rojakov © USZS

Po sestanku z vodji društev je p. David Šrumpf daroval nedeljsko slovensko mašo, po skupnem kosilu pa je sledil še recital o Valentinu Vodniku in kratka igra Zlata ribica režiserja Bojana Podgorška.

Med navzočimi je bil ves čas tudi Edi Kontelj, uspešen poslovnež, sicer pa častni konzul Republike Slovenije za državo Viktorijo, s katerim se je minister naknadno srečal na njegovem domu, ki je tudi sedež konzulata. Navzoči so bili tudi njegov brat Srečko Kontelj, nekdanji župan Geelonga, ter sedanja županja in podžupanja.

vir: USZS

Minister Česnik in rojaki iz Melbourna
Minister Česnik in rojaki iz Melbourna © USZS

Slovenci po svetu