Matjaž Merljak
Andrej Jerman
Rok Mihevc
Novi znamki (foto: posta.si)
Novi znamki

Avstralija in Piskernik na poštnih znamkah

08.11.2019, 07:58 Matjaž Merljak

Pošta Slovenije je danes, v petek, 8. novembra, izdala novo iz serije znamk Slovenci po svetu in prvo iz serije Slovenske znanstvenice.

Prva nas povezuje z rojaki v Avstraliji in ima z nominalno vrednost 58 centov ter je izšla v poli s 25 znamkami. Druga pa predstavlja botaničarko, muzealko in pedagoginjo dr. Ángelo Piskernik. Znamka bo izšla v mali poli z 10 znamkami in isto nominalno, torej 58 centov.

Več o nekdanji podpredsednici Kluba koroških Slovencev v Ljubljani bodo priklicali v spomin v sredo, 20. novembra ob 17. uri v dvorani Slovenske matice v Ljubljani (Kongresni trg 8), in sicer na predavanju botaničarke Nade Praprotnik in zgodovinarja Janeza Stergarja.

Angela Piskernik in Slovenci v Avstralij
Angela Piskernik in Slovenci v Avstralij © posta.si

Še nekaj vabil: Danes ob 18. uri bo v sejni sobi občinske hiše v Bekštanju na avstrijskem Koroškem odprtje čezmejne dvojezične razstave Karavanke – Karawanken. Zbrane bodo pozdravili oz. nagovorili: Simon Trießnig (Delovna skupnost Brezmejna srečanja na Dobraču); Christian Poglitsch (župan trške občine Bekštanj), Janez Horvat (župan občine Kranjska Gora), Anton Novak (generalni konzul v Celovcu); spremne besede k razstavi: Irena Lačen Benedičič (direktorica, Slovenski planinski muzej), Matjaž Podlipnik (Slovenski planinski muzej). Nastopil bo otroški in mladinski zbor fare Loče. Razstava bo na ogled do 29. novembra; nato od 4. decembra v ljudski šoli v Podkloštru.

Jutri ob 18. uri se bo v farni cerkvi v koroškem Šentilju (St. Egyden) s sv. mašo pričel večer In memoriam Pavle Kernjak 1899-1979. Ob 19. uri bo koncert, na katerem se bodo zvrstili MePZ »Bilka« iz Bilčovsa, MePZ »Gorjanci« iz Kotmare vasi, MePZ Radiše, cerkveni pevci iz Šentilja, Christoph Gräfitsch & Georg Errenst, moderacija: Milena & Katja Kernjak. Prostovoljni prispevki bodo namenjeni obnovi cerkve na Humcu.

V farni dvorani v Šentjakobu v Rožu v soboto, 9. novembra, ob 19.30 obe osrednji kulturno-prosvetni organizaciji koroških Slovencev KKZ in SPZ prirejata branje, koncert in razstavo Anti-freeze 2019 - Literatura proti mrazu in sicer v počastitev 80-letnice učitelja, pesnika in slikarja Gustava Januša, ki bo tudi gost. Glasba: violistka Tatjana Stancheva iz Bolgarije & violinistka Eva Wüster iz okraja Beljak-dežela.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...