Jože Bartolj
Miha Močnik
Tone Gorjup
Novi znamki (foto: posta.si)
Novi znamki

Avstralija in Piskernik na poštnih znamkah

08.11.2019, 07:58 Matjaž Merljak

Pošta Slovenije je danes, v petek, 8. novembra, izdala novo iz serije znamk Slovenci po svetu in prvo iz serije Slovenske znanstvenice.

Prva nas povezuje z rojaki v Avstraliji in ima z nominalno vrednost 58 centov ter je izšla v poli s 25 znamkami. Druga pa predstavlja botaničarko, muzealko in pedagoginjo dr. Ángelo Piskernik. Znamka bo izšla v mali poli z 10 znamkami in isto nominalno, torej 58 centov.

Več o nekdanji podpredsednici Kluba koroških Slovencev v Ljubljani bodo priklicali v spomin v sredo, 20. novembra ob 17. uri v dvorani Slovenske matice v Ljubljani (Kongresni trg 8), in sicer na predavanju botaničarke Nade Praprotnik in zgodovinarja Janeza Stergarja.

Angela Piskernik in Slovenci v Avstralij
Angela Piskernik in Slovenci v Avstralij © posta.si

Še nekaj vabil: Danes ob 18. uri bo v sejni sobi občinske hiše v Bekštanju na avstrijskem Koroškem odprtje čezmejne dvojezične razstave Karavanke – Karawanken. Zbrane bodo pozdravili oz. nagovorili: Simon Trießnig (Delovna skupnost Brezmejna srečanja na Dobraču); Christian Poglitsch (župan trške občine Bekštanj), Janez Horvat (župan občine Kranjska Gora), Anton Novak (generalni konzul v Celovcu); spremne besede k razstavi: Irena Lačen Benedičič (direktorica, Slovenski planinski muzej), Matjaž Podlipnik (Slovenski planinski muzej). Nastopil bo otroški in mladinski zbor fare Loče. Razstava bo na ogled do 29. novembra; nato od 4. decembra v ljudski šoli v Podkloštru.

Jutri ob 18. uri se bo v farni cerkvi v koroškem Šentilju (St. Egyden) s sv. mašo pričel večer In memoriam Pavle Kernjak 1899-1979. Ob 19. uri bo koncert, na katerem se bodo zvrstili MePZ »Bilka« iz Bilčovsa, MePZ »Gorjanci« iz Kotmare vasi, MePZ Radiše, cerkveni pevci iz Šentilja, Christoph Gräfitsch & Georg Errenst, moderacija: Milena & Katja Kernjak. Prostovoljni prispevki bodo namenjeni obnovi cerkve na Humcu.

V farni dvorani v Šentjakobu v Rožu v soboto, 9. novembra, ob 19.30 obe osrednji kulturno-prosvetni organizaciji koroških Slovencev KKZ in SPZ prirejata branje, koncert in razstavo Anti-freeze 2019 - Literatura proti mrazu in sicer v počastitev 80-letnice učitelja, pesnika in slikarja Gustava Januša, ki bo tudi gost. Glasba: violistka Tatjana Stancheva iz Bolgarije & violinistka Eva Wüster iz okraja Beljak-dežela.

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal) Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal)

"Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala"

Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala. Zvečerilo se je in dan se je že pošteno nagnil proti današnjemu jutru, ko sem v glavi še vedno prevrtavala film letošnjega Klica dobrote, ki je v pomoči ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...