Mateja F. Novljan
Andrej Novljan
Marjana Debevec
Novi znamki (foto: posta.si)
Novi znamki

Avstralija in Piskernik na poštnih znamkah

08.11.2019, 07:58 Matjaž Merljak

Pošta Slovenije je danes, v petek, 8. novembra, izdala novo iz serije znamk Slovenci po svetu in prvo iz serije Slovenske znanstvenice.

Prva nas povezuje z rojaki v Avstraliji in ima z nominalno vrednost 58 centov ter je izšla v poli s 25 znamkami. Druga pa predstavlja botaničarko, muzealko in pedagoginjo dr. Ángelo Piskernik. Znamka bo izšla v mali poli z 10 znamkami in isto nominalno, torej 58 centov.

Več o nekdanji podpredsednici Kluba koroških Slovencev v Ljubljani bodo priklicali v spomin v sredo, 20. novembra ob 17. uri v dvorani Slovenske matice v Ljubljani (Kongresni trg 8), in sicer na predavanju botaničarke Nade Praprotnik in zgodovinarja Janeza Stergarja.

Angela Piskernik in Slovenci v Avstralij
Angela Piskernik in Slovenci v Avstralij © posta.si

Še nekaj vabil: Danes ob 18. uri bo v sejni sobi občinske hiše v Bekštanju na avstrijskem Koroškem odprtje čezmejne dvojezične razstave Karavanke – Karawanken. Zbrane bodo pozdravili oz. nagovorili: Simon Trießnig (Delovna skupnost Brezmejna srečanja na Dobraču); Christian Poglitsch (župan trške občine Bekštanj), Janez Horvat (župan občine Kranjska Gora), Anton Novak (generalni konzul v Celovcu); spremne besede k razstavi: Irena Lačen Benedičič (direktorica, Slovenski planinski muzej), Matjaž Podlipnik (Slovenski planinski muzej). Nastopil bo otroški in mladinski zbor fare Loče. Razstava bo na ogled do 29. novembra; nato od 4. decembra v ljudski šoli v Podkloštru.

Jutri ob 18. uri se bo v farni cerkvi v koroškem Šentilju (St. Egyden) s sv. mašo pričel večer In memoriam Pavle Kernjak 1899-1979. Ob 19. uri bo koncert, na katerem se bodo zvrstili MePZ »Bilka« iz Bilčovsa, MePZ »Gorjanci« iz Kotmare vasi, MePZ Radiše, cerkveni pevci iz Šentilja, Christoph Gräfitsch & Georg Errenst, moderacija: Milena & Katja Kernjak. Prostovoljni prispevki bodo namenjeni obnovi cerkve na Humcu.

V farni dvorani v Šentjakobu v Rožu v soboto, 9. novembra, ob 19.30 obe osrednji kulturno-prosvetni organizaciji koroških Slovencev KKZ in SPZ prirejata branje, koncert in razstavo Anti-freeze 2019 - Literatura proti mrazu in sicer v počastitev 80-letnice učitelja, pesnika in slikarja Gustava Januša, ki bo tudi gost. Glasba: violistka Tatjana Stancheva iz Bolgarije & violinistka Eva Wüster iz okraja Beljak-dežela.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA) Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA)

Golobov kalifat

Težko sem prebiral knjigo, ki opisuje trpljenje maloštevilnih kristjanov v Iraku, Siriji in okolici. Težko pa zato, ker je bilo mučno brati opis mučenj. Najprej so zahtevali, da so kristjani ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...