Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Kristjan Verbič (foto: Tanja Dominko)
Kristjan Verbič

Verbič dvomi v uradne razloge o predčasni menjavi Petrolove uprave

Komentarji | 05.11.2019, 16:12 Petra Stopar

Zaradi skopih informacij o razlogih za predčasen odhod uprave Petrola se obeta izredna skupščina družbe. Če je ne bo sklical nadzorni svet, jo bo zahtevala država oziroma Slovenski državni holding. Ta je namreč ocenil, da nadzorni svet delničarjem, ki jih je v Petrolu preko 20.000, ni razkril dovolj podatkov o okoliščinah zamenjave uprave.

V luči pomena Petrola kot javne delniške družbe ter dejstva, da skupina zadnja leta dosega zelo dobre poslovne rezultate, so se v javnosti pojavila številna ugibanja o razlogih za odhod predčasno zamenjavo vodstva s Tomažem Berločnikom na čelu, skoraj čez noč. Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjan Verbič je v izjavi za naš radio izrazil veliko zaskrbljenost. Kot opaža, se v Petrolu »navkljub rekordnim rezultatom odvijajo procesi, ki kar naenkrat družbo pripeljejo v razmere, ki so za njeno funkcioniranje škodljive in ne predstavljajo stabilnega okolja«.

Uradno je nadzorni svet pojasnil, da je bil glavni razlog za sporazumno razrešitev uprave njeno nestrinjanje z razvojno strategijo, a ta je bila po Verbičevem mnenju tako v nadzornem svetu kot na skupščini sprejeta z odobravanjem. »Zato je toliko bolj nenavadno, da se je praktično preko noči sprejela odločitev o odhodu uprave. V kolikor bi obstajali razlogi za tako radikalno, hitro odločitev, bi prej ko slej takšni razlogi, skladno s kompetencami nadzornega sveta, morali biti krivdne narave. Če pa gre za razhajanja v samem sprejemanju strategije, pa je sporazumno prenehanje toliko bolj nenavadno,« še meni Verbič.

Pri tem po njegovih besedah ne moremo spregledati pomembnih interesov, ki so prisotni pri obvladovanju takšne družbe: »Naj spomnim, da smo bili takšnim izrazitim postopkom priče pred približno desetimi leti in tiste, ki so akterji tovrstnih postopkov destabilizacije v želji po obvladovanju, pomembnejši vlogi ali pri možnosti vpliva na perspektivo družbe, nenazadnje možnosti njene drugačne lastniške sestave, celo prodaje pomembnih deležev, opozorim, da so tovrstna ravnanja do neprimerno bolj izrazite mere poglobili finančno krizo v Republiki Sloveniji. Takrat je šlo za vprašanje obvladovanja Petrola na relaciji do Istrabenza in povezanih družb, ki so za seboj kot domino učinek povzročile resen pretres na slovenskem kapitalskem in finančnem trgu in brez nadaljnjega lahko trdimo, da je kriza, v kakršni se je Slovenija znašla v tistem času, posledica tudi takratnega boja za prevlado na ravni družbe, kot je Petrol. Zato bi se morali odločevalci in akterji iz današnjih dogodkov zavedati tudi te dimenzije,« pravi Verbič.

V VZMD pozdravljajo napoved o odločanju za sklic skupščine, za katero upajo, da bo izvedena še letos in da se bodo na njej razjasnila vsa pomembna vprašanja. »Če pa se bo izkazalo, da imajo posamezni akterji željo priti do drugačnih vlog oziroma do prerazporeditve vpliva v družbi, je to povezano z vprašanjem sestave nadzornega sveta. Tu je bilo v preteklosti izkazanih kar nekaj interesov posameznih pomembnih delničarjev, ki v tem času niso prišli do možnosti zastopanja svojega deleža v lastniški strukturi tudi v nadzornem svetu. Tudi manjšinski delničarji smo na to vprašanje vedno znova opozarjali. Namreč, vse do odhoda dr. Mejaka, ki je bil tudi na čelu strokovnega sveta našega združenja, ta delež lastniške strukture ni imel ustreznega zastopstva v organu nadzora družbe.«

Verbič sicer meni, da se lahko v času do skupščine zgodi še marsikaj, morebiti celo odstop katerega od nadzornikov. »Vse, kar bi v VZMD želeli, so rešitve in odločitve, ki gredo v dobro družbe in njene perspektive ter izvajanja poslovnih načrtov, tudi obstoječega, ki je ambiciozen in je bil sprejet,« še poudarja.

Komentarji, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.