Mateja F. Novljan
Marko Zupan
Tanja Dominko
Kristjan Verbič (foto: Tanja Dominko)
Kristjan Verbič

Verbič dvomi v uradne razloge o predčasni menjavi Petrolove uprave

05.11.2019, 16:12 Petra Stopar

Zaradi skopih informacij o razlogih za predčasen odhod uprave Petrola se obeta izredna skupščina družbe. Če je ne bo sklical nadzorni svet, jo bo zahtevala država oziroma Slovenski državni holding. Ta je namreč ocenil, da nadzorni svet delničarjem, ki jih je v Petrolu preko 20.000, ni razkril dovolj podatkov o okoliščinah zamenjave uprave.

V luči pomena Petrola kot javne delniške družbe ter dejstva, da skupina zadnja leta dosega zelo dobre poslovne rezultate, so se v javnosti pojavila številna ugibanja o razlogih za odhod predčasno zamenjavo vodstva s Tomažem Berločnikom na čelu, skoraj čez noč. Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjan Verbič je v izjavi za naš radio izrazil veliko zaskrbljenost. Kot opaža, se v Petrolu »navkljub rekordnim rezultatom odvijajo procesi, ki kar naenkrat družbo pripeljejo v razmere, ki so za njeno funkcioniranje škodljive in ne predstavljajo stabilnega okolja«.

Uradno je nadzorni svet pojasnil, da je bil glavni razlog za sporazumno razrešitev uprave njeno nestrinjanje z razvojno strategijo, a ta je bila po Verbičevem mnenju tako v nadzornem svetu kot na skupščini sprejeta z odobravanjem. »Zato je toliko bolj nenavadno, da se je praktično preko noči sprejela odločitev o odhodu uprave. V kolikor bi obstajali razlogi za tako radikalno, hitro odločitev, bi prej ko slej takšni razlogi, skladno s kompetencami nadzornega sveta, morali biti krivdne narave. Če pa gre za razhajanja v samem sprejemanju strategije, pa je sporazumno prenehanje toliko bolj nenavadno,« še meni Verbič.

Pri tem po njegovih besedah ne moremo spregledati pomembnih interesov, ki so prisotni pri obvladovanju takšne družbe: »Naj spomnim, da smo bili takšnim izrazitim postopkom priče pred približno desetimi leti in tiste, ki so akterji tovrstnih postopkov destabilizacije v želji po obvladovanju, pomembnejši vlogi ali pri možnosti vpliva na perspektivo družbe, nenazadnje možnosti njene drugačne lastniške sestave, celo prodaje pomembnih deležev, opozorim, da so tovrstna ravnanja do neprimerno bolj izrazite mere poglobili finančno krizo v Republiki Sloveniji. Takrat je šlo za vprašanje obvladovanja Petrola na relaciji do Istrabenza in povezanih družb, ki so za seboj kot domino učinek povzročile resen pretres na slovenskem kapitalskem in finančnem trgu in brez nadaljnjega lahko trdimo, da je kriza, v kakršni se je Slovenija znašla v tistem času, posledica tudi takratnega boja za prevlado na ravni družbe, kot je Petrol. Zato bi se morali odločevalci in akterji iz današnjih dogodkov zavedati tudi te dimenzije,« pravi Verbič.

V VZMD pozdravljajo napoved o odločanju za sklic skupščine, za katero upajo, da bo izvedena še letos in da se bodo na njej razjasnila vsa pomembna vprašanja. »Če pa se bo izkazalo, da imajo posamezni akterji željo priti do drugačnih vlog oziroma do prerazporeditve vpliva v družbi, je to povezano z vprašanjem sestave nadzornega sveta. Tu je bilo v preteklosti izkazanih kar nekaj interesov posameznih pomembnih delničarjev, ki v tem času niso prišli do možnosti zastopanja svojega deleža v lastniški strukturi tudi v nadzornem svetu. Tudi manjšinski delničarji smo na to vprašanje vedno znova opozarjali. Namreč, vse do odhoda dr. Mejaka, ki je bil tudi na čelu strokovnega sveta našega združenja, ta delež lastniške strukture ni imel ustreznega zastopstva v organu nadzora družbe.«

Verbič sicer meni, da se lahko v času do skupščine zgodi še marsikaj, morebiti celo odstop katerega od nadzornikov. »Vse, kar bi v VZMD želeli, so rešitve in odločitve, ki gredo v dobro družbe in njene perspektive ter izvajanja poslovnih načrtov, tudi obstoječega, ki je ambiciozen in je bil sprejet,« še poudarja.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA) Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA)

Slovenci obeležujemo dan državnosti

Praznujemo dan državnosti. Osrednja slovesnost ob prazniku je bila sinoči na ljubljanskem Kongresnem trgu. Pred proslavo sta potekali slavnostni seji državnega zbora in državnega sveta, predsednik ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...

Gostje oddaje Pogovor o (photo: Rok Mihevc) Gostje oddaje Pogovor o (photo: Rok Mihevc)

Štirje so se odločili

Praznik svetih Petra in Pavla je pri nas običajno dan duhovniških posvečenj. Pri nas so ga letos prejeli Janez Pavel Šuštar, Tadej Pagon, Janez Meglen in Rok Gregorčič.