Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Blagri - kristjanova osebna izkaznica

Svet | 03.11.2019, 11:25 Helena Križnik

Kristjanova identiteta so blagri, njegovo mesto je v Božjih rokah in njegovo upanje v nebesih. To je bistvo sporočila papeža Frančiška na dan spomina na vse verne rajne. Tako kot vsako leto, se je tudi tokrat odpravil na enega od rimskih pokopališč. Obiskal je Prisciline katakombe v večnem mestu in tam daroval sveto mašo. Zvečer je v kripti vatikanske bazilike molil za svoje pokojne predhodnike.

Papež Frančišek je v Prisciline katakombe stopil prvič v življenju. Tam je pokopano veliko število prvih kristjanov. Sveti oče je spomnil, kako so morali skrivati svojo vero. "Šlo je za težko obdobje zgodovine, ki pa ni končano. Tudi danes je veliko katakomb. Veliko jih je v različnih državah, kjer se morajo kristjani celo pretvarjati, da imajo zabavo, da praznujejo rojstni dan, a v resnici obhajajo evharistijo, saj je drugače prepovedana."

Po besedah papeža Frančiška so kristjani danes preganjani celo bolj kot v prvih stoletjih. Vsem so skupni blagri, ki so kristjanova identiteta. "Tvoja osebna izkaznica so blagri. Gibanja in ostale pripadnosti ne koristijo ničemur. Ali živiš tako ali nisi kristjan."

Kristjan je najbolj varen v Božjih rokah, je poudaril sveti oče. Hkrati je opozoril, da se tega marsikdo ne zaveda. Mnogi se opirajo na ostale gotovosti, čeprav jih imajo le v najemu, saj bodo na koncu propadle. Papež Frančišek je še dodal, da je upanje vsakega kristjana zasidrano v nebesih. Ni jih mogoče videti, a je treba držati vrv, ki vodi vanje.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Duhovnost
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...