Blaž LesnikBlaž Lesnik
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar

Papež Frančišek: Praznik Vseh svetih nas opominja, da smo poklicani k svetosti

Svet | 01.11.2019, 14:12 Andrej Šinko

»Današnji slovesni praznik Vseh svetih nas spominja, da smo vsi poklicani k svetosti,« je opoldne na trgu sv. Petra dejal Papež Frančišek in pojasnil, da »svetniki in svetnice, ki jih slavimo, niso neki simboli, oddaljena in nedosegljiva človeška bitja, ampak osebe, ki so živele na zemlji. Pri tem so doživljale vsakdanji napor bivanja, z uspehi in neuspehi, a so v Bogu našle moč, da vedno znova vstanejo in nadaljujejo pot«.

Sveti oče je poudaril, da lahko iz tega razumemo, da je svetost cilj, ki ga ne moremo doseči samo s svojimi močni, temveč je sad Božje milosti in našega svobodnega odgovora na njo. Ob tem je dodal, da je svetost hkrati tudi dar in klic. Gre za življenje v polnem občestvu z Bogom in to že zdaj, v času našega zemeljskega romanja.

Nadalje je zatrdil, da je svetost življenje polnosti, ki ga je vsak kristjan poklican živeti v veri na poti proti zadnjemu cilju, ki je dokončno občestvo z Bogom v večnem življenju. Svetost tako postane odgovor na Božji dar, ki človeka spodbuja k odgovornosti in k vsakdanji zavzetosti živeti z ljubeznijo svoje dolžnosti.

Po prepričanju papeža Frančiška so svetniki naši bratje in sestre, ki so v dejansko priznali, da potrebujejo to življenje Božje luči in so se ji z zaupanjem prepustili. Nadaljeval je: »Če pogledamo njihovo življenje, nas to spodbuja, da jih posnemamo. Med njimi so številni pričevalci svetosti »za sosednjimi vrati, to je tisti, ki živijo blizu nas in so odsev Božje prisotnosti« (Gaudete et exsultate, 7). Spomin na svetnike nas tako vodi, da dvignemo pogled proti nebesom. Ne zato, da bi pozabili zemeljske resničnosti, temveč da se spopademo z njimi z več poguma in upanja.«

Opoldanski nagovor je papež Frančišek sklenil s prošnjo, naj nas na poti s svojo priprošnjo spremlja sveta Mati Marija, ki je znamenje gotovega upanja.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež