Blaž Lesnik
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Nina Scortegagna Kavčnik (foto: Tanja Dominko)
Nina Scortegagna Kavčnik

O evidentiranju delovnega časa - »štemplanju«

29.10.2019, 10:22 Rok Mihevc

V tokratni oddaji je bila z nami Obrtno podjetniška zbornica Slovenije. Gostja Nina Scortegagna Kavčnik je spregovorila o evidentiranju delovnega časa zaposlenih in novostih na tem področju.

Delodajalec mora za vsakega delavca voditi več evidenvc, med drugim tudi o izrabi delovnega časa. »Zakon v zadnjih letih ni doživel kakšnih sprememb, določa pa, da mora delodajalec za vsakega delavca voditi to evidenco. To pomeni, da mora napisati, koliko ur je delavec delal, ali je šel na odmor za malico, na bolniško, letni dopust … se pravi vse, kar se tiče odmorov in počitkov.«

Evidenco lahko vodi elektronsko, »torej štemplanje s kartico«, računalniško, ko vpisujejo v Wordovo tabelo, lahko pa tudi v fizični obliki, na listu papirja. »Ni nujno, da jo vodi delodajalec, lahko vsak delavec zase, če mu seveda zaupa. Na koncu meseca mora delavec oddati to evidenco, ker je ta vedno podlaga za obračun plače.« Mora jo voditi sproti, dnevno, saj inšpektor ob prihodu v podjetje lahko zahteva evidenco za prejšnji dan.

Kaj preverjajo inšpektorji, kako je pri tem s samostojnimi podjetniki in študenti in še o čem, pa prisluhnite v posnetku oddaje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svetovalnica

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša (photo: Cathopic) Sveta maša (photo: Cathopic)

K maši preko spleta ali v cerkev?

Vodja urada za liturgijo kardinal Robert Sarah je v pismu predsednikom škofovskim konferenc zapisal, da prenos svete maše ne more nadomestiti fizične navzočnosti v cerkvi. Kjer zdravstvene razmere ...

Paradižnikova mezga (photo: Pixabay) Paradižnikova mezga (photo: Pixabay)

Sestra Nikolina: Pripravimo paradižnikovo mezgo

Testenine, golaž, pica ... paradižnikovo mezgo potrebujemo na (skoraj) vsakem koraku. Če vam je paradižnik dobro oborodil, si jo lahko pripravite sami. Domačo in brez umetnih konzervansov. Sestra ...