Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Helena KrižnikHelena Križnik
Nina Scortegagna Kavčnik (foto: Tanja Dominko)
Nina Scortegagna Kavčnik

O evidentiranju delovnega časa - »štemplanju«

Svetovalnica | 29.10.2019, 10:22 Rok Mihevc

V tokratni oddaji je bila z nami Obrtno podjetniška zbornica Slovenije. Gostja Nina Scortegagna Kavčnik je spregovorila o evidentiranju delovnega časa zaposlenih in novostih na tem področju.

Delodajalec mora za vsakega delavca voditi več evidenvc, med drugim tudi o izrabi delovnega časa. »Zakon v zadnjih letih ni doživel kakšnih sprememb, določa pa, da mora delodajalec za vsakega delavca voditi to evidenco. To pomeni, da mora napisati, koliko ur je delavec delal, ali je šel na odmor za malico, na bolniško, letni dopust … se pravi vse, kar se tiče odmorov in počitkov.«

Evidenco lahko vodi elektronsko, »torej štemplanje s kartico«, računalniško, ko vpisujejo v Wordovo tabelo, lahko pa tudi v fizični obliki, na listu papirja. »Ni nujno, da jo vodi delodajalec, lahko vsak delavec zase, če mu seveda zaupa. Na koncu meseca mora delavec oddati to evidenco, ker je ta vedno podlaga za obračun plače.« Mora jo voditi sproti, dnevno, saj inšpektor ob prihodu v podjetje lahko zahteva evidenco za prejšnji dan.

Kaj preverjajo inšpektorji, kako je pri tem s samostojnimi podjetniki in študenti in še o čem, pa prisluhnite v posnetku oddaje.

Svetovalnica
Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor) Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor)

Somaševanje jubilantov z nadškofom Cviklom

Na praznik apostola Tomaža je v mariborski stolnici potekalo slovesno somaševanje duhovnikov jubilantov. Somaševanje je vodil nadškof Alojzij Cvikl, ki se je z jubilanti zahvalil Bogu za dar ...

Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv) Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv)

Kulinarična mornarka

Tereza Poljanič je bila med prvimi, ki je pri nas vodila televizijske kulnarične oddaje, s katerimi je v našem prostoru začela širiti zavest o zdravi prehrani, kaj to sploh je in kako pripravljati ...