Barbara Lombar
Mlada Barbara Lombar: Kmečko življenje je velik privilegij!
Hrana in okolje | 16.10.2019, 08:11 Rok Mihevc
Na svetovni dan kmetic smo na Radiu Ognjišče gostili mlado in pozitivne energije polno Barbaro Lombar iz Zveze podeželske mladine. Z njo smo v Svetovalnici govorili o ozimnici, beseda je nanesla tudi na njen pogled na kmetovanje.
Kmečke družine dobro funkcionirajo
Kmečke žene smo trmaste in to je naša velika prednost, je povedala Barbara. »Na kmetiji je veliko fizičnega dela, pa tudi psihičnih naporov. Že zaradi slabih vremenskih razmer kmetje prestajajo težke muke, ko nimajo kaj za prodati, so slabe odkupne cene... A kmečke družine dobro funkcionirajo med seboj, imajo moč in voljo za ohranjanje kmetijstva in pridelavo lokalno predelane hrane. To jih pelje naprej, kljub vsem oviram, ki nastajajo čez leto.«
Zaploskajmo vsakemu kmetu!
Biti rojen na kmetiji je velika prednost in privilegij, pravi naša gostja. »V zibelko ti je položeno, da te bodo tekom odraščanja naučili vsega, kar boš potreboval v življenju. Že ko smo majhni, smo kot gobe, vse skramo vase. Gledaš starše kaj počnejo, od dela, do kuhanja, skrbeti za ozimnico... Vse to se naučiš preko svojih staršev in starih staršev. In treba je biti tudi iznajdljiv.« Tako vsakemu kmetu, ki ohranja tradicijo kmetijstva, lahko zaploskamo, da nadaljuje s trdim in nehvaležnim delom. »Razne ustanove bi mu lahko šle bolj naproti, pa tudi potrošniki, da bi se zavedali, da je slovenska hrana tista prava.«
Pridite k podeželski mladini
»Vemo, da kmetje ne moremo hoditi toliko na morje, ni dopusta, vsak dan je delo, na polju, z živino, povsod... Podeželska mladina pa je tista stvar, pri kateri lahko preko druženja in povezovanja poveš svoje tegobe ali prideš do različnih idej. Imaš motivacijo in zagon za naprej. Zato vsi mladi vabljeni k podeželski mladini, vedno se imamo fajn in dobro!«
Poskrbite za ozimnico
Sicer pa smo se v Svetovalnici posvetili ozimnici in nasvetom za vse tiste, ki bi radi dobro shranili pridelke z vrta, njive, sadovnjaka, pa tudi iz gozda. Shranjevanje živil ima svoje zakonitosti, mora biti prava vlaga in temperatura. »Prav je, da damo pridelkom, tudi ko dozorijo, pravo mero pozornosti,« spodbuja Barbara Lombar, zato v posnetku oddaje prisluhnite njenim nasvetom o shranjevanju zelja, repe, česna, čebule, kromprija, buč, gob, domače vegete, sadja in še kaj...