Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Odgovorno na pot - Varno na vrh!

| 23.09.2019, 11:01

Ob 25. obletnici delovanja Radio Ognjišče skupaj z AMZS prav za vas organizira poseben program varne vožnje z namenom preveriti vozne sposobnosti in se preizkusiti v nepredvidljivih situacijah, ki vas čakajo v prometu. Trenutno zbiramo prijave za zadnji program. Prijavite se, ne bo vam žal!

Program varne vožnje v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem je namenjen vsem voznikom, ki bi radi svoje dolgoletne izkušnje v prometu preizkusili in svoje znanje obvladovanja vozila še izboljšali. Na cesti je najpomembnejši varen prihod na cilj.

Cena programa varne vožnje je 75 €, traja 5 ur: od 8.30 do 13.30, oziroma nekateri tudi v popoldanskih urah. Člani AMZS imajo 20 % ali 30 % popust. Članstvo lahko sklenete tudi na Vranskem na tečaju (in tako uveljavljate popust takoj). Udeležencem svetujemo, da se programa udeležijo s svojim vozilom.

S programom varne vožnje boste osvežili svoje znanje - predstavili vam bodo bistvene elemente, ki vplivajo na varno vožnjo:

  • Vožnja v krožiščih - predstavitev pravilnega uvoza in izvoza iz krožišča, menjava voznega pasu in nova prometna signalizacija.
  • Reakcijski čas in varnostna razdalja - vpliv motečih faktorjev med vožnjo na vašo pozornost, sposobnost odziva in reagiranja v kritičnih situacijah.
  • Obnašanje vozila na drseči in mokri podlagi.
  • Umikanje oviram - obnašanje vozila na drseči in mokri podlagi, ko nas na vozišču preseneti ovira, mi se pa ji moramo umakniti.
  • Vožnja po avtocesti - predstavitev pravilnega uvoza in izvoza z avtoceste in ostale posebnosti na avtocesti.

Program varne vožnje Radia Ognjišče in AMZS vam ob osvežitvi znanja prinaša še:

  • nove izkušnje in spoznanja o varni vožnj
  • druženje s poslušalci in sodelavci Radia Ognjišče,
  • neprecenljiv občutek, da ste naredili nekaj dobrega za svojo in varnost drugih na cesti,
  • priznanje za opravljen tečaj varne vožnje,
  • brezplačno kosilo.

Program varne vožnje
Program varne vožnje © AMZS

Naj ob koncu še dodamo, da udeležba na programu ne velja kot dodatno usposabljanje za voznike začetnike, niti ne nadomešča drugih zakonsko določenih programov.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...