Mateja F. Novljan
Aleš Karba
Meta Potočnik
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

Slovenci bodo imeli še manj možnosti za izvolitev v italijanski parlament

09.10.2019, 17:30

Slovenci v Italiji so zaskrbljeni. Lahko se zgodi, da bodo ostali brez svojega predstavnika v Rimu. V parlamentu bo namreč v prihodnje sedelo manj poslancev in senatorjev. To določa ustavni zakon, ki je bil zdaj tudi dokončno potrjen. Obstaja še možnost referenduma, a je verjetnost izvedbe zelo majhna.

V Italiji bo parlament manjši za več kot tretjino. Poslancev ne bo več 630, ampak 400, senatorjev ne bo več 315, ampak 200. Takšen predlog Gibanja Pet zvezd so podprle tako koalicijske kot opozicijske stranke.

Neposrednemu vplivu se ne bo mogoče izogniti

Ustavni zakon bo neposredno vplival na rojake pri zahodnih sosedih, saj bi lahko ostali brez svojega poslanca ali senatorja. "Za zdaj ne predvideva nobenega olajšanega načina izvolitve, nobene garancije," je opozoril tajnik Slovenske skupnosti v Gorici Julijan Čavdek.

Konkurenca je bila že zdaj velika, v prihodnje bo še huje

Naša manjšina je do zdaj predstavnika v Rimu lahko dobila tako, da je imela kandidata na eni od list uveljavljenih strank. Konkurenca je bila vselej velika, a v prihodnje bo še huje, saj bo tudi sami Furlaniji - Julijski krajini po novem pripadlo bistveno manj sedežev v parlamentu. "To zmanjšuje vse možnosti, zelo težko bo dobiti mesto za slovenskega kandidata."

Hitro oblikovanje ustreznih rešitev bo ključnega pomena

Uveljavitev ustavnega zakona lahko prepreči referendum, a ga po mnenju mnogih ne bo. V nadaljevanju je pričakovati pospešek pri pripravi volilnega zakona. V njem bo treba zagotoviti tudi rešitev za našo manjšino, je poudaril Čavdek. Spomnil je, da to nalaga zaščitni zakon za Slovence v Italiji. A njegov 26. člen še kar ostaja na mrtvi točki. "Nekaj predlogov je na mizi že več let. Slovenska skupnost je bila precej aktivna, ponudila je dva, a do zdaj ni bilo posluha zanju," je pojasnil Čavdek. Kot je dodal, bosta pomembni enotnost naše manjšine in podpora matične domovine.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

"Bog med počitnicami ne gre na dopust"

Bog je doma tudi med počitnicami in nas čaka, potrebujemo duhovno hrano. To je bilo osrednje sporočilo tokratne oddaje Za življenje, v kateri je Mateja Feltrin Novljan gostila duhovnika Martina ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...