Jure Sešek
Aleš Karba
Alen Salihović
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

Slovenci bodo imeli še manj možnosti za izvolitev v italijanski parlament

09.10.2019, 17:30

Slovenci v Italiji so zaskrbljeni. Lahko se zgodi, da bodo ostali brez svojega predstavnika v Rimu. V parlamentu bo namreč v prihodnje sedelo manj poslancev in senatorjev. To določa ustavni zakon, ki je bil zdaj tudi dokončno potrjen. Obstaja še možnost referenduma, a je verjetnost izvedbe zelo majhna.

V Italiji bo parlament manjši za več kot tretjino. Poslancev ne bo več 630, ampak 400, senatorjev ne bo več 315, ampak 200. Takšen predlog Gibanja Pet zvezd so podprle tako koalicijske kot opozicijske stranke.

Neposrednemu vplivu se ne bo mogoče izogniti

Ustavni zakon bo neposredno vplival na rojake pri zahodnih sosedih, saj bi lahko ostali brez svojega poslanca ali senatorja. "Za zdaj ne predvideva nobenega olajšanega načina izvolitve, nobene garancije," je opozoril tajnik Slovenske skupnosti v Gorici Julijan Čavdek.

Konkurenca je bila že zdaj velika, v prihodnje bo še huje

Naša manjšina je do zdaj predstavnika v Rimu lahko dobila tako, da je imela kandidata na eni od list uveljavljenih strank. Konkurenca je bila vselej velika, a v prihodnje bo še huje, saj bo tudi sami Furlaniji - Julijski krajini po novem pripadlo bistveno manj sedežev v parlamentu. "To zmanjšuje vse možnosti, zelo težko bo dobiti mesto za slovenskega kandidata."

Hitro oblikovanje ustreznih rešitev bo ključnega pomena

Uveljavitev ustavnega zakona lahko prepreči referendum, a ga po mnenju mnogih ne bo. V nadaljevanju je pričakovati pospešek pri pripravi volilnega zakona. V njem bo treba zagotoviti tudi rešitev za našo manjšino, je poudaril Čavdek. Spomnil je, da to nalaga zaščitni zakon za Slovence v Italiji. A njegov 26. člen še kar ostaja na mrtvi točki. "Nekaj predlogov je na mizi že več let. Slovenska skupnost je bila precej aktivna, ponudila je dva, a do zdaj ni bilo posluha zanju," je pojasnil Čavdek. Kot je dodal, bosta pomembni enotnost naše manjšine in podpora matične domovine.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Slovenci po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Mediji, novinarji (photo: Pixabay) Mediji, novinarji (photo: Pixabay)

Kdo si zasluži moj glas?

Tem, ki bi jih rad komentiral v tokratnem Našem pogledu, je veliko. Epidemije in njenega poteka se bom izognil, ker menim, da so tisti, ki jim je mar za sodržavljane, ali cepljeni ali pa se strogo ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...