Matjaž Merljak
Andrej Jerman
Tanja Dominko
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

Slovenci bodo imeli še manj možnosti za izvolitev v italijanski parlament

09.10.2019, 17:30

Slovenci v Italiji so zaskrbljeni. Lahko se zgodi, da bodo ostali brez svojega predstavnika v Rimu. V parlamentu bo namreč v prihodnje sedelo manj poslancev in senatorjev. To določa ustavni zakon, ki je bil zdaj tudi dokončno potrjen. Obstaja še možnost referenduma, a je verjetnost izvedbe zelo majhna.

V Italiji bo parlament manjši za več kot tretjino. Poslancev ne bo več 630, ampak 400, senatorjev ne bo več 315, ampak 200. Takšen predlog Gibanja Pet zvezd so podprle tako koalicijske kot opozicijske stranke.

Neposrednemu vplivu se ne bo mogoče izogniti

Ustavni zakon bo neposredno vplival na rojake pri zahodnih sosedih, saj bi lahko ostali brez svojega poslanca ali senatorja. "Za zdaj ne predvideva nobenega olajšanega načina izvolitve, nobene garancije," je opozoril tajnik Slovenske skupnosti v Gorici Julijan Čavdek.

Konkurenca je bila že zdaj velika, v prihodnje bo še huje

Naša manjšina je do zdaj predstavnika v Rimu lahko dobila tako, da je imela kandidata na eni od list uveljavljenih strank. Konkurenca je bila vselej velika, a v prihodnje bo še huje, saj bo tudi sami Furlaniji - Julijski krajini po novem pripadlo bistveno manj sedežev v parlamentu. "To zmanjšuje vse možnosti, zelo težko bo dobiti mesto za slovenskega kandidata."

Hitro oblikovanje ustreznih rešitev bo ključnega pomena

Uveljavitev ustavnega zakona lahko prepreči referendum, a ga po mnenju mnogih ne bo. V nadaljevanju je pričakovati pospešek pri pripravi volilnega zakona. V njem bo treba zagotoviti tudi rešitev za našo manjšino, je poudaril Čavdek. Spomnil je, da to nalaga zaščitni zakon za Slovence v Italiji. A njegov 26. člen še kar ostaja na mrtvi točki. "Nekaj predlogov je na mizi že več let. Slovenska skupnost je bila precej aktivna, ponudila je dva, a do zdaj ni bilo posluha zanju," je pojasnil Čavdek. Kot je dodal, bosta pomembni enotnost naše manjšine in podpora matične domovine.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Slovenci po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Škof dr. Andrej Saje (photo: Škofija Novo mesto) Škof dr. Andrej Saje (photo: Škofija Novo mesto)

Škofovsko posvečenje dr. Andreja Sajeta

V župnijski cerkvi v Mirni Peči bo popoldne škofovsko posvečenje prejel novi novomeški škof dr. Andrej Saje. Ob imenovanju je zapisal: »Zavedam se svoje krhkosti in odgovornosti tega poslanstva ...