Jože Bartolj
Miha Močnik
Tone Gorjup
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

AVDIO: Kompenzacija, zadoščenje in kazanje mišic v Evropskem parlamentu

09.10.2019, 00:45

V Evropski komisiji so že od njenih začetkov sedeli različni ljudje z različnimi ozadji. Običajno gre za izkušene in prepoznavne politike posameznih držav Evropske unije, a članice z izbiro kandidatov včasih tudi presenetijo. Nemalokrat negativno. Evropski parlament je tisti, ki na koncu prižge zeleno luč. Tokrat je poskrbel, da predstavitve in zaslišanja niso bila le rutina.

Bratuškova je bila izjema, ki je potrdila nenapisano pravilo

Zavrnitve kandidatov za člane v Evropski komisiji so bile v preteklosti relativno redke. Med izjemami je bila pred petimi leti Slovenka Alenka Bratušek, takratni predsednik Jean-Claude Juncker je Ljubljano prosil za menjavo, ta je v Bruselj nato poslala Violeto Bulc.

Letos je bilo na tapeti največ kandidatov

Ursula von der Leyen, ki je nasledila Junckerja, ima s sestavljanjem ekipe precej več težav. "Mislim, da se še ni zgodilo, da bi se na tapeti znašlo toliko kandidatov," je ugotavljal politični analitik dr. Aleš Maver. Naj predlagata novi imeni, je von der Leynova pozvala Romunijo in Madžarsko, prav tako ni šlo brez nekaterih popravnih izpitov. To pomeni, da so evropski poslanci po predstavitvah in zaslišanjih od nekaterih kandidatov zahtevali dodatna pojasnila.

Nagajanje ali upravičeni popravni izpiti?

Kaj je v ozadju strogega ocenjevanja? "Mogoče se s tem skuša dati več veljave Evropskemu parlamentu," je ocenil dr. Maver. Evropski parlament je bil namreč največji poraženec dogajanja po zadnjih evropskih volitvah, saj praktično ni imel nobene besede pri nominaciji predsednice Evropske komisije. "Izbrana je bila mimo nabora kandidatov, ki je bil glede na volilni izid bolj logičen." Dr. Maver v trenutnem dogajanju tako vidi neke vrste kompenzacijo, zadoščenje in kazanje mišic.

Evropski parlament bi moral biti osrednji organ Evropske unije

"Evropski parlament je najšibkejši člen evropske zgradbe," je še opozoril dr. Maver. Po njegovem gre za veliko težavo Evropske unije. "Če se Evropska unija razglaša za svetilnik demokracije v svetu, bi moral biti Evropski parlament osrednji organ, kar zaradi različnih razlogov ni postal." Dr. Maver se boji, da se bo z zamiranjem ideje o tesnejšem povezovanju članic, vloga Evropskega parlamenta še manjšala. "Ostali bodo le bonbončki, kot sta nagajanje določenim kandidatom za evropske komisarje in tudi zavrnitev katerega od njih. A to ni bistveno."

O absurdu izbire kandidatov za evropske komisarje v članicah

Dr. Maver je prepričan, da bi bil na mestu razmislek o drugačnem oblikovanju Evropske komisije. "A v zdajšnjih razmerah ni pričakovati, da bi se države odrekle vplivu, ki ga imajo na imenovanje evropskih komisarjev." Dr. Maver je pri tem opozoril na absurd. "Sam rezultat evropskih volitev niti v posameznih članicah nima tako rekoč nobenega vpliva na izbiro evropskega komisarja, ampak o imenu odloča vlada, ki je na oblasti na podlagi nacionalnih volitev."

Sekundarne težave, a vseeno…

V primerjavi z ostalimi izzivi, s katerimi se sooča Evropska unija, gre, tako dr. Maver, za sekundarne težave, a gotovo so vplivale na to, da je stara celina šibkejša kot pred leti. "Neka jasnejša, bolj profilirana vloga Evropskega parlamenta bi bila že kdaj prej koristna," je dodal.

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal) Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal)

"Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala"

Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala. Zvečerilo se je in dan se je že pošteno nagnil proti današnjemu jutru, ko sem v glavi še vedno prevrtavala film letošnjega Klica dobrote, ki je v pomoči ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...