Damijana Medved
Jakob Čuk
Tanja Dominko
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

AVDIO: Kompenzacija, zadoščenje in kazanje mišic v Evropskem parlamentu

09.10.2019, 00:45

V Evropski komisiji so že od njenih začetkov sedeli različni ljudje z različnimi ozadji. Običajno gre za izkušene in prepoznavne politike posameznih držav Evropske unije, a članice z izbiro kandidatov včasih tudi presenetijo. Nemalokrat negativno. Evropski parlament je tisti, ki na koncu prižge zeleno luč. Tokrat je poskrbel, da predstavitve in zaslišanja niso bila le rutina.

Bratuškova je bila izjema, ki je potrdila nenapisano pravilo

Zavrnitve kandidatov za člane v Evropski komisiji so bile v preteklosti relativno redke. Med izjemami je bila pred petimi leti Slovenka Alenka Bratušek, takratni predsednik Jean-Claude Juncker je Ljubljano prosil za menjavo, ta je v Bruselj nato poslala Violeto Bulc.

Letos je bilo na tapeti največ kandidatov

Ursula von der Leyen, ki je nasledila Junckerja, ima s sestavljanjem ekipe precej več težav. "Mislim, da se še ni zgodilo, da bi se na tapeti znašlo toliko kandidatov," je ugotavljal politični analitik dr. Aleš Maver. Naj predlagata novi imeni, je von der Leynova pozvala Romunijo in Madžarsko, prav tako ni šlo brez nekaterih popravnih izpitov. To pomeni, da so evropski poslanci po predstavitvah in zaslišanjih od nekaterih kandidatov zahtevali dodatna pojasnila.

Nagajanje ali upravičeni popravni izpiti?

Kaj je v ozadju strogega ocenjevanja? "Mogoče se s tem skuša dati več veljave Evropskemu parlamentu," je ocenil dr. Maver. Evropski parlament je bil namreč največji poraženec dogajanja po zadnjih evropskih volitvah, saj praktično ni imel nobene besede pri nominaciji predsednice Evropske komisije. "Izbrana je bila mimo nabora kandidatov, ki je bil glede na volilni izid bolj logičen." Dr. Maver v trenutnem dogajanju tako vidi neke vrste kompenzacijo, zadoščenje in kazanje mišic.

Evropski parlament bi moral biti osrednji organ Evropske unije

"Evropski parlament je najšibkejši člen evropske zgradbe," je še opozoril dr. Maver. Po njegovem gre za veliko težavo Evropske unije. "Če se Evropska unija razglaša za svetilnik demokracije v svetu, bi moral biti Evropski parlament osrednji organ, kar zaradi različnih razlogov ni postal." Dr. Maver se boji, da se bo z zamiranjem ideje o tesnejšem povezovanju članic, vloga Evropskega parlamenta še manjšala. "Ostali bodo le bonbončki, kot sta nagajanje določenim kandidatom za evropske komisarje in tudi zavrnitev katerega od njih. A to ni bistveno."

O absurdu izbire kandidatov za evropske komisarje v članicah

Dr. Maver je prepričan, da bi bil na mestu razmislek o drugačnem oblikovanju Evropske komisije. "A v zdajšnjih razmerah ni pričakovati, da bi se države odrekle vplivu, ki ga imajo na imenovanje evropskih komisarjev." Dr. Maver je pri tem opozoril na absurd. "Sam rezultat evropskih volitev niti v posameznih članicah nima tako rekoč nobenega vpliva na izbiro evropskega komisarja, ampak o imenu odloča vlada, ki je na oblasti na podlagi nacionalnih volitev."

Sekundarne težave, a vseeno…

V primerjavi z ostalimi izzivi, s katerimi se sooča Evropska unija, gre, tako dr. Maver, za sekundarne težave, a gotovo so vplivale na to, da je stara celina šibkejša kot pred leti. "Neka jasnejša, bolj profilirana vloga Evropskega parlamenta bi bila že kdaj prej koristna," je dodal.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...