Slavi Košir
Jakob Čuk
Helena Križnik
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

AVDIO: Kompenzacija, zadoščenje in kazanje mišic v Evropskem parlamentu

09.10.2019, 00:45

V Evropski komisiji so že od njenih začetkov sedeli različni ljudje z različnimi ozadji. Običajno gre za izkušene in prepoznavne politike posameznih držav Evropske unije, a članice z izbiro kandidatov včasih tudi presenetijo. Nemalokrat negativno. Evropski parlament je tisti, ki na koncu prižge zeleno luč. Tokrat je poskrbel, da predstavitve in zaslišanja niso bila le rutina.

Bratuškova je bila izjema, ki je potrdila nenapisano pravilo

Zavrnitve kandidatov za člane v Evropski komisiji so bile v preteklosti relativno redke. Med izjemami je bila pred petimi leti Slovenka Alenka Bratušek, takratni predsednik Jean-Claude Juncker je Ljubljano prosil za menjavo, ta je v Bruselj nato poslala Violeto Bulc.

Letos je bilo na tapeti največ kandidatov

Ursula von der Leyen, ki je nasledila Junckerja, ima s sestavljanjem ekipe precej več težav. "Mislim, da se še ni zgodilo, da bi se na tapeti znašlo toliko kandidatov," je ugotavljal politični analitik dr. Aleš Maver. Naj predlagata novi imeni, je von der Leynova pozvala Romunijo in Madžarsko, prav tako ni šlo brez nekaterih popravnih izpitov. To pomeni, da so evropski poslanci po predstavitvah in zaslišanjih od nekaterih kandidatov zahtevali dodatna pojasnila.

Nagajanje ali upravičeni popravni izpiti?

Kaj je v ozadju strogega ocenjevanja? "Mogoče se s tem skuša dati več veljave Evropskemu parlamentu," je ocenil dr. Maver. Evropski parlament je bil namreč največji poraženec dogajanja po zadnjih evropskih volitvah, saj praktično ni imel nobene besede pri nominaciji predsednice Evropske komisije. "Izbrana je bila mimo nabora kandidatov, ki je bil glede na volilni izid bolj logičen." Dr. Maver v trenutnem dogajanju tako vidi neke vrste kompenzacijo, zadoščenje in kazanje mišic.

Evropski parlament bi moral biti osrednji organ Evropske unije

"Evropski parlament je najšibkejši člen evropske zgradbe," je še opozoril dr. Maver. Po njegovem gre za veliko težavo Evropske unije. "Če se Evropska unija razglaša za svetilnik demokracije v svetu, bi moral biti Evropski parlament osrednji organ, kar zaradi različnih razlogov ni postal." Dr. Maver se boji, da se bo z zamiranjem ideje o tesnejšem povezovanju članic, vloga Evropskega parlamenta še manjšala. "Ostali bodo le bonbončki, kot sta nagajanje določenim kandidatom za evropske komisarje in tudi zavrnitev katerega od njih. A to ni bistveno."

O absurdu izbire kandidatov za evropske komisarje v članicah

Dr. Maver je prepričan, da bi bil na mestu razmislek o drugačnem oblikovanju Evropske komisije. "A v zdajšnjih razmerah ni pričakovati, da bi se države odrekle vplivu, ki ga imajo na imenovanje evropskih komisarjev." Dr. Maver je pri tem opozoril na absurd. "Sam rezultat evropskih volitev niti v posameznih članicah nima tako rekoč nobenega vpliva na izbiro evropskega komisarja, ampak o imenu odloča vlada, ki je na oblasti na podlagi nacionalnih volitev."

Sekundarne težave, a vseeno…

V primerjavi z ostalimi izzivi, s katerimi se sooča Evropska unija, gre, tako dr. Maver, za sekundarne težave, a gotovo so vplivale na to, da je stara celina šibkejša kot pred leti. "Neka jasnejša, bolj profilirana vloga Evropskega parlamenta bi bila že kdaj prej koristna," je dodal.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA) Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA)

Golobov kalifat

Težko sem prebiral knjigo, ki opisuje trpljenje maloštevilnih kristjanov v Iraku, Siriji in okolici. Težko pa zato, ker je bilo mučno brati opis mučenj. Najprej so zahtevali, da so kristjani ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...