Slavi Košir
Matej Kržišnik
Tanja Dominko
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

AVDIO: Trumpova odstavitev je znanstvena fantastika

08.10.2019, 15:28

Predsednik ZDA Donald Trump se otepa obtožb o domnevni zlorabi pooblastil. Preiskuje jih kongres, a naj ne bi šlo za nič dramatičnega. Tako ocenjuje politični analitik Igor Kovač. Meni tudi, da bo Trump iz tako imenovanega ukrajinskega škandala izšel kot zmagovalec.

Ukrajinski škandal je dvignil precej prahu

Ukrajinski škandal je ime, ki se je uveljavilo po razkritju Trumpovega telefonskega pogovora z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. V njem Trump Zelenskega prosi za uslugo - naj Kijev uvede preiskavo zaradi domnevne korupcije v ukrajinski naftni družbi, kjer v nadzornem svetu sedi sin nekdanjega podpredsednika ZDA Josepha Bidna. Afera je dvignila precej prahu.

Je bila napoved impeachmenta prenagljena?

Demokrati so izkoristili priložnost in sprožili preiskavo v kongresu. Govorijo že tudi o impeachmentu, to je o začetku uradnega postopka za odstavitev Trumpa s položaja. Kovač ugotavlja, da so se prenaglili. "Gre za ideološko oziroma politično preračunavanje, še preden so na mizi vsa dejstva." Dozdajšnja praksa ni bila takšna. Impeachment je namreč vselej sledil neodvisnim ugotovitvam o problematičnem ravnanju predsednika ZDA. "Nato je šel proces v spodnji dom kongresa, ki je odločil, ali naj se sojenje v senatu začne ali ne."

Za morebitno odstavitev bi morali glasovati tudi republikanski senatorji

Trump se impeachmentu ne bo mogel izogniti. "Demokrati ga bodo v spodnjem domu kongresa izglasovali z navadno večino. A v samem senatu do odstavitve predsednika ZDA zagotovo ne po prišlo. Senat za takšno odločitev potrebuje dvotretjinsko večino. V njem prevladujejo republikanci. Vsaj 20, 25 republikanskih senatorjev bi moralo prestopiti na demokratsko stran, a to je znanstvena fantastika."

Kakšen bo učinek afere?

Kovač je ukrajinski škandal in njegove posledice primerjal z znano zgodbo. "Deček kriči, da v vas prihaja volk, a ga ni. Ko volk resnično pride v vas, dečku nihče ne verjame. Nekako tako se obnašajo demokrati." Kovač meni, da učinek ukrajinske afere ne bo takšen, kakršnega želijo doseči. "To koristi Donaldu Trumpu. Sebe bo prikazal kot žrtev in podžgal svojo bazo. Ker demokrati trenutno ne morejo resno upravičiti impeachmenta, bodo energijo dobili tudi republikanci, ki so Trumpu do zdaj nasprotovali. Trump namreč ni tipičen republikanec, prav tako njegovi volivci niso tipični republikanci. A če želi na prihodnjih volitvah zmagati, mora pridobiti tradicionalne republikanske volivce. S tem procesom mu bo uspelo."

Dvoličnost demokratov: Pri Trumpu rohnijo, pri Bidnu so molčali

Kovača moti dvoličnost demokratov, saj so ob podobni zgodbi pred leti molčali. "Če bi imeli iste vatle za vse, bi se odzvali tudi leta 2014, ko se je Joseph Biden javno bahal, da je dal Ukrajini na voljo 6 ur za odstavitev glavnega državnega tožilca, ki je želel procesirati podjetje, katerega del je bil tudi Bidnov sin. Ukrajina je to tudi storila," je spomnil Kovač.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...