Mateja F. Novljan
Andrej Novljan
Marjana Debevec
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

AVDIO: Trumpova odstavitev je znanstvena fantastika

08.10.2019, 15:28

Predsednik ZDA Donald Trump se otepa obtožb o domnevni zlorabi pooblastil. Preiskuje jih kongres, a naj ne bi šlo za nič dramatičnega. Tako ocenjuje politični analitik Igor Kovač. Meni tudi, da bo Trump iz tako imenovanega ukrajinskega škandala izšel kot zmagovalec.

Ukrajinski škandal je dvignil precej prahu

Ukrajinski škandal je ime, ki se je uveljavilo po razkritju Trumpovega telefonskega pogovora z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. V njem Trump Zelenskega prosi za uslugo - naj Kijev uvede preiskavo zaradi domnevne korupcije v ukrajinski naftni družbi, kjer v nadzornem svetu sedi sin nekdanjega podpredsednika ZDA Josepha Bidna. Afera je dvignila precej prahu.

Je bila napoved impeachmenta prenagljena?

Demokrati so izkoristili priložnost in sprožili preiskavo v kongresu. Govorijo že tudi o impeachmentu, to je o začetku uradnega postopka za odstavitev Trumpa s položaja. Kovač ugotavlja, da so se prenaglili. "Gre za ideološko oziroma politično preračunavanje, še preden so na mizi vsa dejstva." Dozdajšnja praksa ni bila takšna. Impeachment je namreč vselej sledil neodvisnim ugotovitvam o problematičnem ravnanju predsednika ZDA. "Nato je šel proces v spodnji dom kongresa, ki je odločil, ali naj se sojenje v senatu začne ali ne."

Za morebitno odstavitev bi morali glasovati tudi republikanski senatorji

Trump se impeachmentu ne bo mogel izogniti. "Demokrati ga bodo v spodnjem domu kongresa izglasovali z navadno večino. A v samem senatu do odstavitve predsednika ZDA zagotovo ne po prišlo. Senat za takšno odločitev potrebuje dvotretjinsko večino. V njem prevladujejo republikanci. Vsaj 20, 25 republikanskih senatorjev bi moralo prestopiti na demokratsko stran, a to je znanstvena fantastika."

Kakšen bo učinek afere?

Kovač je ukrajinski škandal in njegove posledice primerjal z znano zgodbo. "Deček kriči, da v vas prihaja volk, a ga ni. Ko volk resnično pride v vas, dečku nihče ne verjame. Nekako tako se obnašajo demokrati." Kovač meni, da učinek ukrajinske afere ne bo takšen, kakršnega želijo doseči. "To koristi Donaldu Trumpu. Sebe bo prikazal kot žrtev in podžgal svojo bazo. Ker demokrati trenutno ne morejo resno upravičiti impeachmenta, bodo energijo dobili tudi republikanci, ki so Trumpu do zdaj nasprotovali. Trump namreč ni tipičen republikanec, prav tako njegovi volivci niso tipični republikanci. A če želi na prihodnjih volitvah zmagati, mora pridobiti tradicionalne republikanske volivce. S tem procesom mu bo uspelo."

Dvoličnost demokratov: Pri Trumpu rohnijo, pri Bidnu so molčali

Kovača moti dvoličnost demokratov, saj so ob podobni zgodbi pred leti molčali. "Če bi imeli iste vatle za vse, bi se odzvali tudi leta 2014, ko se je Joseph Biden javno bahal, da je dal Ukrajini na voljo 6 ur za odstavitev glavnega državnega tožilca, ki je želel procesirati podjetje, katerega del je bil tudi Bidnov sin. Ukrajina je to tudi storila," je spomnil Kovač.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA) Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA)

Golobov kalifat

Težko sem prebiral knjigo, ki opisuje trpljenje maloštevilnih kristjanov v Iraku, Siriji in okolici. Težko pa zato, ker je bilo mučno brati opis mučenj. Najprej so zahtevali, da so kristjani ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...